Zantropia

Fra VeiskilleWiki
Revisjon per 21. jul. 2015 kl. 16:12 av Thomas Nes (diskusjon | bidrag) (→‎Zukanas – æresvakten)
(diff) ←Eldre versjon | vis nåværende versjon (diff) | Nyere versjon→ (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Denne siden er tenkt som informasjon for Zantropere og folk som har god greie på Zantropia. For bondeversjonen, se Zantropia for utlendinger Hvis du skal spille Zantroper, les også Hvordan spille Zantroper, Zantropiske klesdrakter og Zantropere i utlandet


Zantropia
Landsansvarlig: Thomas Nes
Flagget til Zantropia
Kart over Zantropia
Zantropia og områdene rundt iflg. Zantropia
Kart over Zantropia
Verden med Zantropia markert
Hovedstad Zuka, Palassbyen
Offisielt språk Zukaansk, brukes kun av hoffet
Folkenavn Zantropere
Styreform Keiserinnedømme
 -  Keiserinne Zukaana
 -  Cimæren, Keiserinnens rådgiver Ukjent
Uavhengig
Viktige historiske hendelser:
 -  "Yamw Khalaga", skapelsens dag år 0, Stjernefallet. 
 -  Oppdagelsen Av Zantropia 999 dager etter "Yamw Khalaga" 
Areal
 -  innenfor fjellkjeden mot øst 169 571 km² 
Innbyggere
 -  år 16 etter stjernefallet-estimat Ca 100.000 
Valuta 1 Zukat (gullmynt, 20 kroning), som er verdt 2 Dinarer (gullmynt,10kroning),som er verdt 4 Dirham (Sølvmynt, 5 kroning) som igjen er verdt 20 Shekel (Sølvmynt, kronestykker)

Zantropia er et svært lukket og mystisk land, som ikke slipper utenforstående innenfor fjellmurene sine. Det er svært få Zantropere som får lov til å reise utenfor landet, stort sett bare handelsfolk og politiske utsendiger med følge. Men i ny og ne kan man møte en og annen Zantropisk eventyrer på ferd på de underligste steder. De er et omgjengelig og åpent folk, men kan fort ansees som litt for vennlige. Mange i verden utenfor er mistenksomme til Zantroperne, av flere grunner. For det første høres dette overdådige landet som flyter over av luksus ut som det er for godt til å være sant. For det andre går det alle mulige skumle historier om landet, for eksempel at de holder slaver, at Keiserinnen blir tilbedt som en gudinne, og at hæren deres består av livsfarlige krigere som har gjort avtaler med mørke makter for å få seier i strid.

På tross av disse historiene handler både Althéa, Ulymar og Malderia med landet, og luksusvarer som silkestoffer, eksepsjonelt god kaffe, sjokolade og andre luksuriøse livsnødvendigheter er ofte importert derfra. Det har også versert rykter om at Kiltan driver storstilt handel av luksusvarer (spesielt eksotiske frukter) med Zantropia gjennom tåka med båt! for å unngå dyre karavaneavgifter i Malderia. Det meste av den vanlige handelen foregår i Trabusia, en by som ligger i passet på grensa mellom Althéa og Zantropia der også utlendinger får lov å slippe inn. Det finnes også en handelstasjon ved innhavet, Zahedan, der man kan kjøpe Zantropiske varer og få skyss med båter. Vil man lenger inn i landet må man sverge troskap til Keiserinnen og ta i mot hennes beskyttende merke. Alle Zantropere har en tatovering som merker dem som en av Keiserinnens undersåtter.


Historisk

Det var den natten stjernene falt som en stor kvinne ved navn Zukanaa tredde frem fra et ukjent land sammen med sine trofaste og lojale krigere(kalt Zukaanas) og tjenere (kalt el-Zukaan). De var kastet ut av sitt land av tåken, drevet i landflyktighet av løgnen. Hennes udersåtter vendte seg til henne i denne nødens stund, og hun fortvilte ikke. Hun lovet dem et land, et land der var så rikt og fruktbart som ingen noensinne hadde sett før. Hun lovet dem trygghet og velstand, som ingen før hadde kjent det. Hun lovet dem et land, et paradis. Et land som skulle kalles Zantropia. Hun kalte denne dagen Yamw Khalaga, ”Skapelsens dag” (Stjernefallet).Følget reiste rundt i verden, i kaoset som oppstod etter stjernefallet. De lette etter det lovede landet, og på ferden var det mange folk som sluttet seg til dem etter at de hadde hørt det store Zukaana fortelle om Zantropia. Folk som før hadde vært Malderere, Kiltanere eller fra andre nasjoner ble omvendt av Zukaanas vise ord, og gav opp sine tidligere nasjonaliteter for å følge henne til det lovede land.

Dagene gikk og ble til uker. Ukene gikk og ble til måneder. Månedene gikk og ble til år, og tilslutt var følget på over tyve tusen mennesker. Det var på den 999 dagen de oppdaget byen med de gylne kupler og perlemorstårn ,omkranset av høye bymurer med en stor port som åpnet seg. De hadde funnet Trabusia. Etter nesten 3 års vandring kunne de gå gjennom dalen Wadi Safar, og ved et fantastisk fossefall på andre siden fikk de et syn ingen andre tidligere hadde sett. Foran dem foldet det seg utover et frodig og ubeskrivelig vakkert land med tropiske skoger, grønne bølgende gressletter med vakre trær og blomster. De kunne se byer som så ut til å ha stått der alltid, og stier og veier som allerede var tråkket opp. De hadde kommet til dekket bord. De hadde funnet paradis.

Ved den store Palassbyen Zuka ble Zukanaa kronet til Keiserinne. Og folket elsker henne og er henne evig takknemlig. De vet hun er en frelser som har reddet dem fra fortapelse og gitt dem dette landet. Hun sjenker dem av sin overflod, og folket trenger aldri mangle noe.

Det har kommet mange tilreisende i årene som har gått. Alle som en har kommet via Trabusia og gått gjennom Dakhala Jannah. Det er ikke mulig å komme ut igjen, men hvem er det som ønsker det? Ingen som ikke er Zantropiere slipper inn i landet, kun til grensebyen Trabusia. Les også Dakhala Jannah "hvordan bli Zantroper"


Om Landet

Zantropia ble ikke bygget på en dag. Eller ble det? Når Zukaana og følget fant landet, stod allerede alle byene og veiene der, som de skulle stått der for alltid. De var i en veldig fremmedartet stil, med mye mønstre og underlige tegn, kupler av gull og spir av elfenben.Det sies at Keiserinnen har fortalt at det var slik det så ut i det landet hun ble drevet fra. Husene var fylt av mat, klær, møbler og alt man trengte, så det var bare å flytte rett inn. Bondegårder med pløyde marker og korn på lagre stod klare som om de nettopp var forlatt. Folket i følget fant seg til rette, og etterhver fylte de tomme husene seg opp. Siden har det kommet mange til som også har trengt husrom, og man har måttet bygge nytt. De som har kommet til, har jo vært fra andre land med andre byggeskikker, så man har fått en god del bondegårder og vertshus med en herlig miks av byggestiler.

Flora og Fauna

Zantropia er et land av overflod, du kan bare kaste en neve korn på marken, så har du en åker etter få måneder, fruktene detter ned i fanget, elvene som renner ned langs de bratte fjellsidene er friske og klare og fulle av fisk. De driver dessuten vannhjulene til silkespinnerinene. Det er en stor dal med morbærtrær der det lever flust med silkeormer. I fjellet er det bare å slå med hakken, så finner man gull, sølv og sjeldne steiner. Viltet i skogen er feite og fine, lette å få has på og husdyrene de hadde med vokste seg hurtig større og kraftigere. Klimaet er varmt. I de tre årlige regntidene kommer gradene sjelden lenger ned enn 10 + grader. Utenom regntidene er det vanlig gjerne 30 +.

Geografi

Mot sør grenser Zantropia mot den ugjenomtrengelige Alveskogen, der både alver og tåke er observert. Det grenser også mot havet i sør, hvor havnebyen Neberia ligger.(Det ryktes om at Kiltanske skip ar nådd hit) Mot sør-øst er det bratte fjell som går over til å bli steppeland og ørken mot øst og nord øst.Herfra skal det gå Karavaneruter østover (til gud vet hvor), og mot nord, (til Kroam? Trichaz?)) Mot nord og vest er det bratte, ugjenomtrengelige fjell, der den eneste mulige passasjen er gjennom passet ved Trabusia. Alle grensene er svært godt bevoktet.

Vest for Trabusia har Zantropia i de senere årene utbredd sine landområder med å latt bygge en liten havneby, eller mer en stor skysstasjon, Zahedan, ved innhavet. Denne ligger sør for Utmark, helt på grensen til Althéa.

Zantropia er delt inn i 3 provinser, eller Wazis. Hver Wazi er styrt av Dekana Ambaz Adira og en stab av Swamier, Mammons og Marajhas som står ansvarlig for det daglige styre og stell.

 • Wazi Neberi, er sydlige provinsen, med hovedsete i Neberia. Omfatter områdene mellom Mandrakha Gulfen, Tigerslettene og Silkedalen.
 • Wazi Oberi, er den østlige provinsen, med hovedsete i Oberia. Omfatter områdene mellom Sheeba og fjellene i nord, Ørkenen og Arrakech i øst og Rashaiya i vest. Dette er oså den største provinsen. I fjellene nord for Sheeba bor det noen stammer med gjeterfamilier. Disse var i landet allerede da Keiserinnen kom hit, og hun har latt dem få være i fred i sine fjellhuler. De er et sært folk, som holder seg for seg selv, og kommer kun til byene når de skal selge sin spesialitet, som er teppeveving.
 • Wazi Tarik, er den vestlige provinsen og omfatter skogene og fjellområdene i Vest. Hovedsetet er Tarik, en mindre by midt i den fuktige jungelen.

Områdene i nærheten av Zuka og Trabusia styres uhavhengig av Waziene, og har en høyere status.

Økonomi og handel

Zantropia er et rikt land. Et meget rikt land. De dyrker alt selv, og er selvforsynt med mat og luksusprodukter. Det er gull, sølv og edle stener i fjellet, og nok tømmer, stein og mørtel til å bygge det meste. Det de har mangel på, er kobber, jern og kull, da ingen Zantropere gidder å jobbe med så kroppstungt arbeide. De har selvsagt noen gruver, men de drives såpass inneffektivt at det er billigere å importere dette fra Althéa. De importere også en rekke spesielle luksusvare som dyr, Kiltansk vin. De eksporterer mest silke, sjokolade, kaffe,te, tobakk, eksotisk frukt, eksotisk fisk og edle stener samt andre luksusprodukter som smykker, parfyme og gullnips.

All handel i Zantropia reguleres av Det Keiserlige Handelskammer, mer kjent som Mukataen. Alle handelshus styres sentralt fra Mukataen, samt alle priser, eksportmengder, importlisenser og alt som har med handel å gjøre. Mukataen drives av Dekana Mammons, styrer også bank og lånesystemet i Zantropia. Handelshusene er i praksis eid av Mukataen, så man kan trygt si at alt som skjer av handel er styrt av Keiserinnen. Handelskvinner og menn blir ansatt for å selge for handelshusene, og det er meningen at disse jobbene skal gå i arv. Men riket er ennå ungt, så det tar nok noen år. Mukataen har i de siste årene sendt flere enkeltstående handelskvinner og menn ut i verden, ustyrt med rullende handelsboder på kjerre. Det er vanskelig å se hva som er tanken bak dette, men det sies at det er for å skape et større marked eller større etterspørsel for Zantropiske varer i utlandet.

Den største myntenheten er 1 Zukaat (gullmynt, 20 kroning), som er verdt 2 Dinarer (gullmynt,10kroning),som er verdt 4 Dirham (Sølvmynt, 5 kroning) som igjen er verdt 20 Shekel (Sølvmynt, kronestykker). For større enheter betales det med edle stener, der type og vekt avgjør verdien, bestemt av Mukataens offisielle tabeller.Når det er sagt, så har ikke den vanlige Zantroper stort behov av penger. Alt av Zantropiske varer er temmelig billig, og det er en høy levestandard i landet. Penger har mer verdi i forhold til handel med andre land og blir mere brukt av det høyere lag av folket, og i byene. På landsbygda er det også vanlig å bytte varer og tjenester. Penger er mere som en greie, akkurat som pruting. Det hører liksom med til handelen, akkurat som det å ta seg en kaffe mens man forhandler om pris. Penger blir også mye brukt som innsats i spill og kamelveddeløp.

I Trabusia og Zahedan har de istedenfor en egen myntenhet som gjelder kun der. Den har verdien av 1 Zukaat, men heter offisielt Rupi. Det er denne enheten som i utlandet blir populært kalt "en Zantropisk Mynt". Alle som handler i disse byene, må veksle inn i Rupi. Detter er fordi Keiserinnen har bestemt at ingen Zantropisk mynt skal brukes i utlandet. De Trabusiske Rupiene er stanset i Haweyya Palasset.

Byer

Det bor ca 100.000 mennesker i Zantropia.Ca 15.000 av disse bor mellom Himmelspirene,Palassbyen Zuka (altså hovedstaden). De andre byene er Trabusia – grensepassbyen med handel. Neberia, som ligger ved havet og Oberia som ligger i hjertet av jordbruksområdene – her er det mange kakao og kaffe-plantasjer. Det er også et Ashram i Silkedalen. Det er også blitt bygget et liten havneby, eller snarere en stor skysstasjon ved innhavet, Zahedan.

Palassbyen Zuka

Palassbyen Zuka

Zuka er hovedstaden, og den aller største byen med sine ca 10.000 innbyggere. Det er da også en av de tettest befolkede byene i den kjente verden. Og den aller vakreste. Byen ligger på det store slettelandskapet midt i Zantropia, omkranset av frodige, dype skoger. Byen er full av små og store palasser, med høye spir og gylne kupler. Det er praktfulle byggverk over det hele, store hengende hager og store torg med palmer og frukttrær.I alle gater henger fargerike baldakiner som gir en svalende skygge under den varme solen. Byen er bunnet sammen med et nettverk av smaragdgrønne kanaler der båter transporterer folk og varer rundt. Over kanalene går broer, og alle veier leder inn mot sentrum, der Keiserinnens palass ligger på en egen øy midt i byen. Palassøya dekker et stort område, og her bor Zukaana og hennes nærmeste hoff. Ingen slipper inn hit uten spesiell invitasjon av Keiserinnen selv. Øya av godt bevoktet av æresvakten, hovedsaklig bestående av en spesiell avdeling Zukaanas Hippogriffer, oppsatt på Bagheeras (store sorte pantere) som ridedyr.Se også Draktskikk i Zuka

Trabusia

Trabusia er en vakker og eksotisk handelsby by som ligger i åpningen av en en trang, stupbratt dal på grensen mellom Zantropia og Altea, på den vestlige siden av Wadi Safar. Bak høye bymurer gjemmer det seg en vakker utsmykket by med spisse tårn og hus med kupler av gull og perlemor. Midt i byen er det et stort torg som er omkranset av bazaarene, små trange gater med mindre butikker og boder som selger alskens varer. På torget holder de større handelshusene til, i store paviljong telt. Der kan man få sett og smakt på vareprøver av alle slag, mens man blir vartet opp av vakre kvinner og menn som gir en rikelig med forfriskninger. Handelsmenn og kvinner fra hele verden kommer hit for å gjøre avtaler på vegne av sine Handelshus eller Laug. Det er også noen utenlandske handelsmenn som har slått seg ned i nærheten av torget for å lettere drive eksport fra Zantropia. Trabusia er som kjent det eneste sted man kan handle med Zantropia, og all eksport og import går gjennom denne byen. Lengre inn i byen ligger det et strøk der det er bygget flere små palasser. Dette er ambassader som er klare til å ta imot utsendinger fra alle land som ønsker å ha en nærmere diplomatisk kontakt med Zantropia. Hittil er det bare Ulymar og Althéa som har sendt representanter hit, men flere vil komme. Det er allerede malt de respektive lands flagg og symboler på portene, så alt er klart til innflytting. Lengst inne i byen ligger Haweyya palasset omkranset av en stor hage. I Palasset finner man også et Ashram. Det er her Ambaz Adira over Trabusia og Wadi Safar holder til. Hun og hennes store stab med Dekanas er Keiserinnens representanter. Det er de som oppsynet med byen og handelen som foregår her, samt å være den diplomatiske kontakten med byens utenlandske representanter. Ambaz Adiraen er det mest direkte kommunikasjonsleddet mellom Keiserinnen og omverdenen, og svarer for Zantropias offisielle linje utad. Byen er under oppsyn av en Zukanas Hippogriffer, fulgt av tre Griffer som hver seg kommanderer 30 Tigre. Disse utgjør grensevaktstyrke i byen og områdene rundt. De er ikke å se inne i selve byen, hvor sikkerheten og loven ivaretaes av Maharjas. Innerst i Haweyya ligger også Dakhala Jannah, hvor veien gjennom Wadi Safar til Zantropia begynner. Det er her alle som vil bosette seg i Zantropia søker om borgerskap og tilslutt får gå gjennom Dakhala hvis de er funnet verdige. Hva som skjer der, kan du lese om på Dakhala Jannah "hvordan bli Zantroper"

Wadi Safar

Wadi Safar

Wadi Safar (Reisenes Dal) er en svært dyp og bratt dal, og på bunnen går en dyp elv som går hele veien til hovedstaden. Ved siden av Haweyya palasset, godt bevoktet bak høye porter, ligger slusen til hovedveien gjennom passet. Det er denne veien all normal transport av varer og folk, en avdeling Dekana Maharjas under oppsyn av en Zukanas Griff kontrollerer grundig alt som går gjennom slusen. Skal man inn, må man møte opp med sitt følge og sine varer før solnedgang, og der inne blir man oppbevart og kontrollert helt til man blir sluppet igjennom ved soloppgang dagen etter. Deretter følger man veien som går på en fjellhylle under Dakhala Jannah. På den andre siden av dalen møtes de to veiene, på stedet der elven har et høyt fossefall og man ser landet Zantropia i all sin prakt brer seg utover foran en. Det sies at dette er den vakreste utsikten i hele landet. Veien går videre i sikk sakk under fossen de bratte fjellsiden ned fra passet. Ved bunnen begynner elven sin ferd mot Zuka, og ikke langt unna ligger det et godt kjent vertshus som alle på vei ut og inn av Wadi Safar tar turen innom.De tar også imot alle nyannkommede Zantropere. Se også Draktskikk i Wazi Tarik

Neberia

Sør i Zantropia , der elvene renner ut i Mandrakha Gulfen, ligger den vakre hvite havnebyen Neberia. Innerst i en vik , omgitt av klipper, ligger byen godt beskyttet mot vær og vind. Høye tårn med evig brennende flammespir strekker seg opp og er et godt landemerke for båtene. Det er et yrende liv i vannet, og mange fiskere og perledykkere holder til her. Det fanges også mange exotiske sjødyr her, som blekksprut, sverdfisk og tunfisk. Ved å følge elvene kan man seile herfra og helt opp til Zuka og Oberia på egne elvebåter. Slik fraktes varer både opp og ned elvene. Nede Ved havne ligger det praktfulle hvite Tokana palasset omkranset av en sval palmehage med flotte springvann og en stor stenbrygge bevoktet av to løveskulpturer. I Palasset finner man også et Ashram. Det er her Ambaz Adira av Neberia holder til. Hun og hennes stab med Dekanas har i den senere tid fått et større ansvar som handelsby da Kiltan har klart å sende en handelsskute gjennom tåka til dem. Da byen er nærme både Tåka og Alveskogen, er det alltid tilstede en Zukanas Hippogriff, fulgt av tre Griffer som hver seg kommanderer 30 Tigre. Disse utgjør vaktstyrken mot grensene og havnen, samt patruljere Mandrakha Gulfen. De har også overoppsyn med byen, men daglig ro og orden ivaretaes av Dekana Maharjas. Etter at det i år 17 plutselig ankom et handelskip fra Kiltan, har man gjort visse endringer på havnen i Neberia. Det har blitt bygget en meget lang brygge ut ifra havnen, nesten en kilometer utover. Ytterst har man reist et handelshus/bazar og et vertshus til bruk for de Kiltanske Handelsmennene fra Bisque. Det er jo på det strengeste forbudt å komme inn i Zantropia via andre veier enn Trabusia. Bryggen blir på folkemunnet kalt "Bisqebrygga". Se også Draktskikk i Wazi Neberi


Oberia

Oberia Ligger i den nordøstre delen av Zantropia. Dette et hjertet av jordbruksområdene, med bølgende, frodige sletter med korn, rike åser og fjellsider med kaffe og te planter. Bananplantasjer, maisåkre, alt som kan tenke seg å gro, gror her. Selve Oberia er en skjønn by lagt rundt en ås, omkranset av elven El-Ober som slynger seg rundt byen. På toppen av åsen troner det vakre Halambra palasset, der Ambaz Adiraen og hennes stab holder til, samt et større Ashram. I byen er det flere Bazaarer og torg der varer bytter eier og man kan få kjøpt det aller meste. Det største torget ligger nede ved elvehavnen, der handelsfok sender varene sine med båter til Zuka, Neberia og Trabusia for å selge dem på markedene der. Det rikeste handelshuset her er det Keiserlige Sjokoladehandelshuset, som exporterer varene sine herfra og ut til hele den kjente verden. En gang i året kommer gjeterfolket ned fra fjellene for å bytte til seg varer for teppene sine. Det er bare Gjeterfolket som klarer å veve disse prakfulle teppene, såkalt Dobaghi tepper, og de er meget kostbare.Mange kopierer selvsagt disse, men det blir aldri den samme ullkvaliteten og nøyaktigheten på knyttingen. Gjeterne selger kun til spesielle Keiserlige handelshus, som gir dem rikelig med varer og dyr som betaling. Fra Oberia fraktes de fleste varer videre langs elvene, men det finnes også to karavaneruter ut av byen. Den ene går rett østover, over steppene og inn i ørkenen. Det er ingen som vet hvor den ender opp, men annenhver måned sendes det kamelkaravaner dit med varer, og de kommer fullastede tilbake. Den andre ruten går nordover, trolig mot Kroam eller Trichaz.Se også Draktskikk i Wazi Oberi


Zahedan

Da Zantropia for alvor begynte å sende ut handelsfolk og utsendinger for noen år siden, fant de fort ut at de trengte å ha tillgang til Innhavet. For å sikre en trygg havn, opprettet de skysstasjonen Zahedan sør for Utmark, tett opp til grensen til Althéa.Zantropia har aldri anektert dette som Zantropisk mark eller gjort krav på det, men området er stort sett ubebodd og i en slags gråsone mellom landene. I praksis har det blitt en "Zantropisk Korriodor" til Innhavet. Zahedan ligger rett utenfor dalen som leder inn til Trabusia, ett dagsritt unna, på en sted der fjellene kommer nesten helt ned til kysten. Herfra går det veier opp videre nord inn i Ulymar, sørover inn i Althéa og øst mot Zantropia. På grunn av sin geografiske beliggenhet, har Zahedan blitt et knutepunkt for alle som ferdes på østsiden av Innhavet. Zahedan består kun av en havn, noen vertshus, noen smeder og en liten Bazaar der reisende kan få kjøpt forsyninger. Ved havnen ligger båtene til handelsmennene som lastes med Zantropiske varer og seiler til Eolan, Tharaneos eller Vilkafjord. Det er ingen militære styrker i Zahedan, kun en Ambaz Adira og hennes stab, samt noen få Dekana Maharjas som sørger for ro og orden. Zahedan bærer preg av å ha blitt bygget av tidligere håndtverhere fra Althéa eller Ulymar, med inspirasjon fra Zantropia. Stedet er i stadig vekst, ettersom trafikken gjennom dette området er på stigende kurs. Noen nomadiske Trabusia Zantropere har også bosatt seg i traktene, og bor store deler av året i telt mens de gjeter dyreflokker.

Språk

Kun folk i svært høye posisjoner kan lese å skrive det gamle språket, Zukaansk, som Keiserinne Zukaana hadde lært dem (arabisk) Dette språket er svært omfattende og avansert, dermed utrolig vanskelig å lære seg. Det blir kun brukt innen høyere kretser i hoffet, militæret og presteskapet. Vanlige borgere har ikke behov for å lese og skrive, da all informasjon blir overlevert muntlig via omvandrende historiefortellere, eller "Hikayahs" som de kalles. Disse fungerer også som et slags muntlig postvesen, og kan overbringe beskjeder, hilsner og nyheter rundtom i hele Zantropia. Språket i Zantropia bærer preg av at de aller fleste av innbyggerne kommer opprinnelig fra andre land i veiskilleverdenen, og er en blanding av alle språk, ispedd enkelte ord man har plukket opp fra Zukaansk. Skriftspråk fra andre nasjoner blir derimot ikke benyttet.


Religion

Zantropia har i teorien religionsfrihet, men i praksis er det tibedelse av Keiserinnen som er mest utbredd. Hun blir tilbedt som frelser, den som samlet folket og ledet dem inn i paradis.Hun blir tilbedt gjennom gjennom Hikayah Khalaga (Skapelsens Historie)som er historien om de 999 dagene Zukaana og folket var på reise for å finne Zantropia. Hun blir hyllet i sanger, sermonier og bønn før mat og i alle hilsner. Man hyller Zukaana og landet i alt man gjør. Uten Zukaana, inget land. Uten Land,inget folk og ingen fremtid. Man har alt å takke Zukaana for. I tillegg har Zukanaa latt bygge Ashram spesielt tilegnet Hellige dyr, som gir innbyggerne noe å samle seg om. Disse Hellige dyrene har vist seg å gi mye godt til dem som tilber dem. Zantropia har også mange festivaler og seremonier, som gjerne holdes i Ashramene. Et Ashram er en slags blanding av lærested, tempel, seremoni-,kultur- og festlokal, og de finner man i alle byene. Men alle kan lære om Matematikk, geografi, kunst, kultur og andre praktiske fag. Zantropia tar vare på sine barn, og alle vet at det lønner seg å lære, for da er sjansen mye større for å få jobb i Palassbyen og/eller bli en Palassade – en av de betrodde. Det lønner seg også å holde seg inne med Keiserinnens betrodde: de befinner seg også i stillinger rundt omkring i landet.

Disse dyrene er Ashramene tilegnet:
Cimæren = krig/beskyttelse. Også kan være lykke i jakt.
Elefanten med to snabler = Lykke, rikdom, kjærlighet
Ørnen = rettferd
Villpurkene = fruktbarhet
Geitemannen (satyren) = ekstase

De som arbeider ved ashramene som prest/underviser/seremonimestre kalles swami. Det arbeider også servanteras (tjenere/hofftjenere) ved ashramene. Hvert ashram ledes av en Ambaz adira.

Keiserinnens Kyss

Keiserinnens Kyss

Betyr to ting:

 • at alle som går gjennom Dakhala Jannah og blir Zantropiere får et kyss på halsen av Keiserinne Zukanaa under den drømmlelignende opplevelsen de har gjennom fjellet(se Dakhala Jannah "hvordan bli Zantroper") Dette er det det merket som alle Zantropiere har på venstre side av halsen. Tatovering.
Keiserinnens 2 Kyss
 • Keiserinnens betrodde, Zukanas og Palassadene, de har en tykk strek på toppen av tatoveringen: de har da fått keiserinnens andre kyss.

(Noen snakker også om det 3. kyss, eller det røde kyss, med det er det ingen som kan gjøre rede for hva er).

Familieliv

Det er uvanlig at kun en mann og en kvinne lever sammen. Mange har flere koner/menn, eller lever sammen i storfamilier. Det er ikke streng ekteskapelig moral. I hvert fall godtar de aller fleste at ektefellene tar seg en tur og deltar i ritualene i Geitemannens ashram, og å la det skli ut under de store festivalene er som seg hør og bør.

Barna ses på som en stor velsignelse, men ikke som sin mors og fars eiendom. De tas vare på av fellesskapet. Det er vanlig å sende dem til et ashram, eller til Palassbyen fra de er fem år. Palassadene (keiserinnes betrodde) finner ut hva de passer til, og sørger for at de får utviklet sine evner.

Man trenger flere til å dele på arbeidsoppgavene. De rike er de som har mange arbeidsfolk som kan jobbe. Målet for de fleste er å ligge å late seg og nyte sin rikdom, kultur, musikk, mat, sensuelle aktiviteter. Men selv tjenere arbeider sjelden mer enn 6 timer per dag. Man trenger ikke jobbe mer for føden i dette overflodsriket.

Skjønnhetsidealet

Er å være fet, dvask og helst uten muskler. Både for kvinner og menn. Det er vanlig for de som er tynne og surre ekstra stoff rundt magen. Rikfolk skal ikke vise fysisk styrke (derfor er også bærestoler, og det å ligge til bords, populært.)

Man syns synd på zukanas (og til dels maharjas) som må holde seg stygge og tynne for å utføre jobben sin. Det er vanlig at swamier og maharjas veier nyankomne zantropiere med jevne mellomrom, for å se at de trives, eller m.a.o. legger på seg.

For servanteras og vanlige folk kan du være vakkert selv om man ikke er tykk (selv om det er penere), bare du er lat og uten muskler. Og folk har selvsagt også noen personlige preferanser. Men det å tenne på en muskuløs zukanas-kvinne sees på som rimelig pervo.

Zukanas – æresvakten

Keiserinne Zukanaa hadde med seg 36 meget spesielle krigere, ledet av Cimæren. Disse er kjent som verdens dyktigste. De er lett gjennkjennelige da de går kledd i sorte uniformer, mørkerød sash og bærer alltid gullmasker. Disse 36 danner Keiserinnens innerste sirkel, hennes mest betrodde innen hoffet. Cimæren er Keiserinnens nærmeste rådgiver og personlige livvakt. Cimæren har sine 9 nærmeste Hippogriffer med seg for å sørge for sikkerheten og overoppsynet med administrasjonen i hovedstaden Zuka (palassbyen). De resterende Hippogriffene er indelt i 3 avdelinger på 9 hippogriffer i hver som har ansvaret for sikkerheten og administrasjonen i hvert av de 3 andre landområdene. Hver Hippogriff har kommando over en styrke på 99 mann, fordelt på 9 Griffer, 30 kentaurer, 30 tigrer og 30 ulver. Denne fordelingen kan variere, og man kan støre på hele avdeliger med f.eks. 9 griffer og 90 Tigre. Det er uansett alltid oppdelt i grupper på delbart på 3. Grunnstammen i den Zantropiske Forsvarshæren er enheter på 3 soldater. 3 soldater skal kunne operere uavhengig. Totalt er Zantropias forsvarshær på ca 3500 mann.(3564 for å være nøyaktig) Zukanas har rekruttert og opplært mange, både underveis på ferden til Zantropia, og siden ankomsten. I tillegg finnes maharjas – som er lokale ”lensmenn”, folk som skal passe på velferd og tryggheten for folk.

Zukanas er delt inn etter rang. Hver grad har et dyrenavn. Øverst er Cimæren (ildsprutende hane/gjeit/løve). Det er han som er leder for vaktstyrkene, og han er Keiserinnens nærmeste betrodde. De andre 36 kalles hippogriffer (løve-hest-ørn). Videre rangordning:

 • Griffer (løve-ørn) – og disse er stort sett like dyktige/av samme slag som hippogriffene. Disse har til forveksling like uniformer som hipogriffene.
 • Kentaurer (manne-hest = disse rir på zebraer. lett, raskt kavaleri med bue og/eller kaste spyd og sverd)
 • Tigrer (Tyngre infanteri, variert oppsatt med spyd og skjold eller sverd, alt etter anledning)
 • Ulver (speidere, bueskyttere og lett infanteri. raske til bens og gode til å hjemme seg)(de aller yngste kalles ulvunger, kan bli rekruttert fra 7 år)

En styrke på 3 hippogriffer eller 9 griffer kan fint slå tilbake en hær på 100 mann, sies det. Eller holde unna et par aggressive alver.

Samfunnets hierarki

Det er ikke store kjønnsforskjeller, men kvinner får oftest lederposisjoner fremfor menn. Det er flest menn blant Zukanas. Og flest kvinnelige Ambaz adirer. Her er de ordnet opp etter rang:

1. Keiserinnen. Den allmektige hersker
2. Zukanas. Har overoppsyn med Pallasadene og alt som rører seg i riket. Keiserinnnens vilje.
3. Plassadene (det er alle som er betrodd/ansatt hos/av Keiserinnen)
4. Vanlige folk (bønder, fiskere, handelsmenn, silkespinnere/vevere/gullgravere/håndverkere)
5. Gjetere = urbefolkningen (det kalles også folk som har gått i mot Keiserinnen på noe vis, og mistet alle sine privilegier)

Palassadene er delt inn i fem arbeidsområder, hver av disse er ledet av en Dekana.


1. Dekana Ambaz adira (leder for de 5 Ambaz adira som leder hvert sitt landområde + nå for de 10 Ambaz adira som har reist ut i verden)
2. Dekana Swami (lærere/prester)
3. Dekana Maharja (folkets og lovens beskyttere)
4. Dekana Mammons (leder handel/krever inn skatter/organiserer arbeidskraft)
5. Dekana Servanteras (Hoff-tjenere. Også ansatt ved Ashram, og kan også bli bedt om å tjene hos rike, betrodde rundt om i landet)

Framkomstmidler

Det er vanligst for folket å gå på sine egne bein. Det er ikke langt mellom vertshusene ved veiene, der man kan få seg en velfortjent hvil. Det finnes også dem som i byene tar en slant for å trekke andre rundt på småkjerrer. Mange har yak-okser og større kjerrer for å transportere ting. Det er flotte veier i landet, mange av dem brolagt. Noen Prominente personer rir på de tykke, små gulaktige elefantene. Det finnes også større grå elefanter som brukes til frakt av større ting. Kun zukanas som har klart å temme zebrar til å ri på. Det finnes også vakre varmblods hester, forbeholdt viktige personer av høyere rang og Zukaanas. Enkelte høyerestående personer har også bærestoler. På elvene er det flust med smale elvebåter og fløting av flåter med varer til de større byene. Det meste av frakt foregår på elvene.

Mat, drikke og rus

Zantropere spiser ofte, gjerne hele tiden. Zantropere har sine matradisjoner fra hvorhen de måtte komme fra før de ble Zantropere. Dette fører til en herlig mix av forskjellige retter. Noen av dem er tradisjonelle retter fra undomkring i verden, men laget med mer sære Zantropiske råvarer i steden for det som er vanlig i oprinnelseslandet. Råvarer som kokosmelk, alligatorkjøtt, daddel og annanas er mer vanlig enn melk, svin, potet og eple. Kyllig er mye brukt, og alle slags gyteretter og grønnsaker stekt sammen med kjøtt. Det spesielle er at det gjerne er godt krydret, men ikke sterkt så det ødelegger smaken. Det er også vanlig å spise mye mat som ikke må tilberedes så mye: frisk frukt, tørket frukt, bær, brød, ost, nøtter, sjokolade osv. Kaffe har selvsagt en helt spesiell plass i det Zantropiske kjøkken. Det finnes over 300 forskjellige kaffedrikker i Zantropia, og det er et eget yrke og være kaffekoker. Disse går under tittelen "Qaffir", og har et eget laug. Vanlig smakstilsetning er vanlije, kanel, ingefær og muskat. Og selvsagt salt og pepper. Noen har også fremstilt kaffe tilsatt sprit "Quaffri al-khul" eller Kaffrikal som det kalles på folkemunnet (Khalua)

Det vanligste rusmidlet er oppkvikkende urter tatt som te. I Zantropia er faktisk te synonymt med å ta seg en lett rus. Man drikker også søt vin, men ikke for mye. Litt hardere saker er Satyr-tunge – det er en spesiell slangegift som gir hallusinasjoner (og også sterkt begjær, sier de som har prøvd).

Zantroperes syn på andre nasjoner og folkeslag

Den vanlige Zantroper har et åpent sinn på de aller fleste andre nasjoner og folkeslag. Det er fordi de aller fleste Zantropere opprinnelig er "innvandrere" og stammer fra andre land. Derfor har de ikke et generelt syn på andre som folk, men er preget individuelt av det synet de hadde før de ble Zantropere. Men generelt anser de seg selv som det utvalgte folk som er mye heldigere en alle andre, og at de har det bedre og mer behagelig og rikt. De som drar ut, er veldig omgjengelige og åpne mot alle andre, selv om de møter motstand. De vil uansett forsøke å bli alles beste venn.

De som er "ekte" Zantropere, dvs. de som kom med keiserinnen fra starten, eller er født der, har et mye mer negativt syn på omverdenen og vil ha minst mulig med den å gjøre. Men utad er de like åpne og elskverdige som alle andre Zantropere, spesielt sine nærmeste naboer.

 • Kiltan- God handelsforbindelse og likanes folk. Flotte i klesveien! Men akk så magre
 • Malderia- Gode handelsmenn, men stive, militante og selvgode. Kjedelige. Svært magre.
 • Altea- Gode naboer, men akk så stive og puritanske. Og magre.
 • Ulymar- Fantastiske folk! Flotte, men akk så magre.
 • Eledyn- artige folk, men ikke noe særlig å regne med. Og svært magre.
 • Trichas- Litt vanskelig å ha med å gjøre. Lite villige til å handle, avtalebrytere. og veldig, veldig magre.
 • Lothbard- Det var bra folk, desverre er de drevet bort. De var ikke så magre.
 • Kroam- Mye sterke kvinner, men litt for mørke. Og magre.

Den Zantropiske Hemmeligheten

Hva er feil med paradiset? Ingenting, vil alle som bor der svare, og i særdeleshet de som har fått lov å reise ut.

Men det er et problem, som veldig mange ikke legger merke til, men som de som styrer Riket ser på med stor bekymring: latheten, dovenskapen, bevegelsene som blir saktere, og saaktere og saaaaktere. Ikke uvanlig å sovne på jobb, og alt går i slow motion. Derfor det er nødvendig med flere som deler på den samme jobben. Og derfor det er populært med oppkvikkende rusmidler (oftest i form av te).

Når nye landsmenn og kvinner kommer inn, så er de fulle av liv og arbeidslyst. Men det tar ikke mange måneder (kan gå opptil et år) før de er en del av den zantropiske dovenskapen.

Zukanas trener såpass hardt og har en asketisk livsstil, så de har en annerledes atferd. Men de kan også synke hen i den late nytelsen, i overfloden og fråtsingen, i samvær med andre Zantropiere.

Se også Zantropiske "rykter", Zantropere i utlandet og Zantropiske klesdrakter


Landsansvarlig

Thomas Nes