Zantropia

Fra VeiskilleWiki
Revisjon per 9. mai 2006 kl. 13:04 av Kristian (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Historisk

For 15 år siden, etter den store omveltinga, førte Zukanaa en flokk mennesker mot noe hun visste var et paradisisk land. Hun hadde noen meget dyktige og lojale krigere med seg, kalt zukanas. På ferden var det mange slags mennesker som sluttet seg til Zukanaas følge, folk som trodde at de skulle til et forjettet land.

Og de ble ikke skuffet. Zantropia er et land av overflod, du kan bare kaste en neve korn på marken, så har du en åker etter få måneder, fruktene detter ned i fanget, elvene som renner ned langs de bratte fjellsidene er friske og klare og fulle av fisk. De driver dessuten vannhjulene til silkespinnerinene. Det er en stor dal med morbærtrær der det lever flust med silkeormer. I fjellet er det bare å slå med hakken, så finner man gull, sølv og sjeldne steiner. Viltet i skogen er feite og fine, lette å få has på og husdyrene de hadde med vokste seg hurtig større og kraftigere. Klimaet er varmt. I de tre årlige regntidene kommer gradene sjelden lenger ned enn 10 + grader. Utenom regntidene er det vanlig gjerne 30 +.

Ved den største fossen, kunne følget (som nå talte 20-25.000) se ut over frodige bølgende gresssletter med vakre trær og blomster, og der ble Zukanaa kronet til Keiserinne. Og folket elsket henne og er henne evig takknemlig. De vet hun er en gudinne som sjenker dem av sin overflod.

Det bodde noen få gjeterfamilier i landet fra før. Dem har Keiserinne Zukanaa latt få være i fred i sine fjellhuler, om de ønsket det. Men mange av dem har trukket ned til Himmelspirene og palassbyen og blitt ekte Zantropiere.

Zantropia har naturlige grenser mot en ugjennomtrengelig skog (der alver er observert) på den ene siden, ørken på den andre siden, en flik av havet på den tredje siden og de bratte fjellene, der man må gjennom et smalt trangt pass for å reise ut. Eller inn.

Det har kommet mange tilreisende i de 15 årene som har gått. Alle som har sverget troskap til Keiserinnen, fått litt grunnleggende skolering om hva som forventes av en i Zantropia, kan bli borgere av dette fantastiske landet. Da får de motta hennes kyss og er velkomne inn. Det er ikke like lett å komme ut igjen, men hvem er det som ønsker det? Ingen som ikke er Zantropiere slipper inn i landet, kun til grensebyen Trabusia.

Keiserinnens Kyss

Betyr to ting:

  • at alle som blir Zantropiere får et kyss på halsen av Keiserinne Zukanaa. (De fleste tenker på dette som den største dagen i deres liv).
  • er det merket som alle Zantropiere har på venstre side av halsen. Tatovering.

Keiserinnens betrodde, Zukanas og Palassadene, de har en tykk strek på toppen av tatoveringen: de har da fått keiserinnens andre kyss. (Noen snakker også om det 3. kyss, eller det røde kyss, med det er det ingen som kan gjøre rede for hva er).

I dag

Bor det ca 100.000 mennesker i Zantropia. 30-40.000 av disse bor mellom Himmelspirene/Palassbyen (altså hovedstaden). De andre byene er Trabusia – grensepassbyen med handel. Tash Meria, som ligger ved havet og Kindi som ligger i hjertet av jordbruksområdene – her er det mange kakao og kaffe-plantasjer. Det er også et Ashram i Silkedalen.

Det er bygget Ashram (blanding av lærested, tempel, seremoni-,kultur- og festlokale) i alle disse byene. Alle som vil lærer å lese og skrive fra de er fem år, og også voksne får utdanning. Zantropia tar vare på sine barn, og alle vet at det lønner seg å lære, for da er sjansen mye større for å få jobb i Palassbyen og/eller bli en Palassade – en av de betrodde. Det lønner seg også å holde seg inne med Keiserinnens betrodde: de befinner seg også i stillinger rundt omkring i landet.

Religion

Zantropia har religionsfrihet, men Zukanaa har latt bygge Ashram spesielt tilegnet Hellige dyr, som gir innbyggerne noe å samle seg om. Disse Hellige dyrene har vist seg å gi mye godt til dem som tilber dem. Zantropia har også mange festivaler og seremonier.

Disse dyrene er Ashramene tilegnet:
Cimæren = krig/beskyttelse. Også kan være lykke i jakt.
Elefanten med to snabler = Lykke, rikdom, kjærlighet
Ørnen = rettferd
Villpurkene = fruktbarhet
Geitemannen (satyren) = ekstase

De som arbeider ved ashramene som prest/underviser/seremonimestre kalles swami. Det arbeider også servanteras (tjenere/hofftjenere) ved ashramene. Hvert ashram ledes av en Ambaz adira.

Familieliv

Det er uvanlig at kun en mann og en kvinne lever sammen. Mange har flere koner/menn, eller lever sammen i storfamilier. Det er ikke streng ekteskapelig moral. I hvert fall godtar de aller fleste at ektefellene tar seg en tur og deltar i ritualene i Geitemannens ashram, og å la det skli ut under de store festivalene er som seg hør og bør.

Barna ses på som en stor velsignelse, men ikke som sin mors og fars eiendom. De tas vare på av fellesskapet. Det er vanlig å sende dem til et ashram, eller til Palassbyen fra de er fem år. Palassadene (keiserinnes betrodde) finner ut hva de passer til, og sørger for at de får utviklet sine evner.

Man trenger flere til å dele på arbeidsoppgavene. De rike er de som har mange arbeidsfolk som kan jobbe. Målet for de fleste er å ligge å late seg og nyte sin rikdom, kultur, musikk, mat, sensuelle aktiviteter. Men selv tjenere arbeider sjelden mer enn 6 timer per dag. Man trenger ikke jobbe mer for føden i dette overflodsriket.

Skjønnhetsidealet

Er å være fet, dvask og helst uten muskler. Både for kvinner og menn. Det er vanlig for de som er tynne og surre ekstra stoff rundt magen. Rikfolk skal ikke vise fysisk styrke (derfor er også bærestoler, og det å ligge til bords, populært.)

Man syns synd på zukanas (og til dels maharjas) som må holde seg stygge og tynne for å utføre jobben sin. Det er vanlig at swamier og maharjas veier nyankomne zantropiere med jevne mellomrom, for å se at de trives, eller m.a.o. legger på seg.

For servanteras og vanlige folk kan du være vakkert selv om man ikke er tykk (selv om det er penere), bare du er lat og uten muskler. Og folk har selvsagt også noen personlige preferanser. Men det å tenne på en muskuløs zukanas-kvinne sees på som rimelig pervo.

Zukanas – æresvakten

Keiserinne Zukanaa hadde opprinnelig 36 meget spesielle krigere, ledet av Cimæren. Disse er kjent som verdens dyktigste. Zukanas har rekruttert og opplært mange, både underveis på ferden til Zantropia, og siden ankomsten. De opprinnelige har nå hver seg 120 dyktige zukanas. Altså ca 5000 mann. I tillegg finnes maharjas – som er lokale ”lensmenn”, folk som skal passe på velferd og tryggheten for folk.

Zukanas er delt inn etter rang. Hver grad har et dyrenavn. Øverst er Cimæren (ildsprutende hane/gjeit/løve). Det er han som er leder for vaktstyrkene, og han er Keiserinnens nærmeste betrodde. De andre 36 kalles hippogriffer (løve-hest-ørn). Videre rangordning:

  • Griffer (løve-ørn) – og disse er stort sett like dyktige/av samme slag som hippogriffene.
  • Kentaurer (manne-hest = disse rir på zebraer)
  • Tigrer
  • Ulver (de aller yngste kalles ulvunger, kan bli rekruttert fra 7 år)

En styrke på 5 hippogriffer eller griffer kan fint slå tilbake en hær på 100 mann, sies det. Eller holde unna et par aggressive alver.

Samfunnets hierarki

Det er ikke store kjønnsforskjeller, men det ser ut som om kvinner oftere får lederposisjoner enn menn. Det er flest menn blant Zukanas. Og flest kvinnelige Ambaz adirer.

1. Keiserinnen
2. Zukanas
3. Plassadene (det er alle som er betrodd/ansatt hos/av Keiserinnen)
4. Vanlige folk (bønder, fiskere, handelsmenn, silkespinnere/vevere/gullgravere/håndverkere)
5. Gjetere = urbefolkningen (det kalles også folk som har gått i mot Keiserinnen på noe vis, og mistet alle sine privilegier)

Palassadene er delt inn i fem arbeidsområder, hver av disse er ledet av en Dekana.

(i rangordning:) 1. Dekana Ambaz adira (leder for de 5 Ambaz adira som leder hvert sitt landområdet + nå for de 10 Ambaz adira som har reist ut i verden)
2. Dekana Swami (lærere/prester)
3. Dekana Maharja (folkets og lovens beskyttere)
4. Dekana Mammoms (leder handel/krever inn skatter/organiserer arbeidskraft)
5. Dekana Servanteras (Hoff-tjenere. Også ansatt ved Ashram, og kan også bli bedt om å tjene hos rike, betrodde rundt om i landet)

Framkomstmidler

Vanlig å gå for vanlige folk. Men mange har yak-okser, og det er bygget noen hovedveier som tar okse-kjerre. De rike rir på de tykke, små gulaktige elefantene. Kun zukanas som har klart å temme zebrar til å ri på. Okser og elefanter brukes først og fremst som laste-dyr. Enkelte rike har også bærestoler. På elvene er det noen som har smale elvebåter.

Mat, drikke og rus

Vanlig å spise mye mat som ikke må tilberedes så mye: frukt, bær, brød, ost, nøtter, sjokolade, smør, kaffe. Varm mat, gjerne krydret, men ikke veldig sterkt. Vanlig smakstilsetning er vanlije, kanel, ingefær og muskat. Og selvsagt salt og pepper.

Det vanligste rusmidlet er oppkvikkende urter tatt som te. I Zantropia er faktisk te synonymt med å ta seg en lett rus. Man drikker også søt vin, men ikke for mye. Litt hardere saker er Satyr-tunge – det er en spesiell slangegift som gir hallusinasjoner (og også sterkt begjær, sier de som har prøvd).

Den Zantropiske Hemmeligheten

Hva er feil med paradiset? Ingenting, vil alle som bor der svare, og i særdeleshet vi som har fått lov å reise ut.

Men det er et problem, som veldig mange ikke legger merke til, men som de som styrer Riket ser på med stor bekymring: latheten, dovenskapen, bevegelsene som blir saktere, og saaktere og saaaaktere. Ikke uvanlig å sovne på jobb, og alt går i slow motion. Derfor det er nødvendig med flere som deler på den samme jobben. Og derfor det er populært med oppkvikkende rusmidler (oftest i form av te).

Når nye landsmenn og kvinner kommer inn, så er de fulle av liv og arbeidslyst. Men det tar ikke mange måneder (kan gå opptil et år) før de er en del av den zantropiske dovenskapen.

Vi som reiser ut vil være sterkt preget av dette, men i større og mindre grad. Zukanas trener såpass hardt og har en asketisk livsstil, så de har en annerledes atferd. Men de kan også synke hen i den late nytelsen, i overfloden og fråtsingen, i samvær med andre Zantropiere.