Vindenes Hus

Fra VeiskilleWiki
Revisjon per 1. aug. 2012 kl. 15:38 av Kristian (diskusjon | bidrag) (Kategori og overskrifter)
(diff) ←Eldre versjon | vis nåværende versjon (diff) | Nyere versjon→ (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

I toppen av Tempelgata ligger Vindenes Hus.

Utforming

Dette er et av de mer merkverdige byggene i Vilkafjord. Ruvende opp fra en høyde midt i byen, er det store, runde huset, det høyeste punktet i byen. Første etasje har en veldig takhøyde og helt blottet for ytre vegger. I stedet danner 2 tykke vegger et kryss som deler første etasjen i 4 store rom, der hvert rom vender mot hver sin himmelretning.

Bruk av de som reiser med Vinden

Vindenes Hus er blitt et tilflukts og tilholdssted for mange av de som reiser med Vindene i ryggen. Husets utforming gjør at man kan stå i et av rommene som vender mot en bestemt himmelretning, og bare kjenne Vinden fra den bestemte retningen. Mange av de som reiser med Vinden opplever Huset som et sted der de kan stenge ute andre krefter enn deres egen vind. En følger av Sønnavinden, kan for eksempel stille seg i rommet som vender mot Sør og bare kjenne Vinden fra Sør, uten forstyrrelse fra noe annet. Huset blir brukt både som hvilested, samlingshus og ritualplass for de som er rørt av de forskjellige vindene. Gjennom en uutalt enighet er Vindenes Hus ansett som nøytral grunn. Mange av de som reiser med Vinden i ryggen kan være sterke personligheter, og det er alltid en fare for at konflikter kan oppstå. Men akkurat området i og like rundt Huset har det oppstått en enighet om skal være et fristed. Det er noe alle tjener på, da de fleste har et ønske om å få være i fred når de besøker Huset.

Bruk av de som ikke reiser med Vinden i ryggen

Mange som ikke har en spesiell tilknytning til en av Vindene, eller bare ikke er blant de få som reiser med Vinden i ryggen, trekkes også til Huset. Kanskje spesielt til Sønnavindens rom flokker lekfolk for å søke de mytiske helbredende kreftene til Sønnavinden, men Nord, Øst og Vest har også en stadig strøm av mennesker som enten ønsker å oppsøke en som reiser med Vinden i rygger, eller som håper på å oppnå noe med å ofre, bøte eller be i et av Vindenes Rom. Uten sidestykke er Sønnavindens Rom best besøkt av lekfolk som søker en eller annen kur enten for seg selv eller noen de har kjær.

Sønnavindens Sletter

Ut fra Sønnavindens Rom stekker det seg en omfattende teltlandsby som blir omtalt som Sønnavindens Sletter. Her har det slått seg til en rekke legekyndige, det er blitt opprettet flere større sykehustelt og Vilkafjords første fattighus.