Utfordringen

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Kalender.gif Dato: År 22 etter Stjernefallet
Utfordringen
Dato 15. Mars 2014
Sted Ved Tømmerholen i Østmarka
Inlaiv dato Vinter/Vår År 22 e.S
Inlaiv sted Et sted mellom Vilkafjord og Neven
Antall deltakere 15-30
Arrangører HansO, Monica og Kjetil
Konsept To familier møtes for å definere fordelingen av deres respektive jaktmarker for det kommende året, gjennom tvekamp i flere disipliner.
Plakat.png

Visjon

På denne laiven skal vi oppleve et viktig rituale blant en av de mindre betydelige folkegruppene i Veiskilleverdenen. Vi skal eksistere i nuet, uten tanker om etterdønninger.

Mål

Vi vil:

 • Brenne bål og drikke god drikke
 • Bli kjent med enda en kultur innenfor Veiskilleverdenen
 • Glemme Makroperspektivet for en liten stund
 • Utforske en herlig blanding av maktkamp, familiebånd og relasjoner
 • Legge til rette for å introdusere nye spillere til Veiskilleverden
 • Brenne bål og drikke god drikke

Vaskelapp

Utgangspunktet for denne laiven er et årlig rituale gjennomført av to konkurrerende slekter ved fullmånen i overgangen mellom vinter og vår - utfallet av ritualet bestemmer hvilken av slektene som skal organisere ressursbruken det neste året. Ritualet består av en uformell samling rundt et leirbål avbrutt av en serie utfordringer hvor de to slektene konkurrerer mot hverandre om dominans.

Vi ser for oss spill basert på relasjoner, både gode og anspente/konfliktfylte, med følelsesspill og interaksjon. Samtidig ønsker vi å skape bålkos og god stemning, med historiefortelling og fjas. Konkurransen/utfordringen skal være leken, men ha seriøse undertoner, og alt skal være betont av lange og sterke tradisjoner.

Altså:

 • Medmenneskelige relasjoner
 • Leken konkurranse, men med alvorlige undertoner
 • Bålkos/Stemning
 • Mellommenneskelige konflikter
 • Tradisjoner
 • Historiefortelling
 • Interaksjon og følelsesspill

Roller

Det vil være to slekter tilstede på laiven. Dette er mennesker som lever av landet med jakt og fiske, de er i ett med naturen. Aktuelle roller er alle slags posisjoner i slike slekter, hvor alle har en eller annen form av slektskap, med aldersbestemt og/eller ferdighetsbestemt hierarki.

Roller og kultur vil i stor grad utvikles i samarbeid, delvis på fellesmøte, men også i samtale med arrangørene.

Påmelding

Førstemann til mølla gjelder, send påmelding til utfordringen ved rollespill.no.

Påmeldingsfrist: SNAREST

Prosess

Vi planlegger det første av flere allmøter søndag 2. februar kl 1500 et sted i Oslo. Da kommer vi til å prate om kulturen, rollene, familiedynamikk og generelle forventninger. Vi håper i samarbeid med deltagerne å få definert mange viktige ting.

Praktisk

Hvor og når

Laiven vil foregå utendørs rundt et bål lørdag 15. til søndag 16. Mars 2014. Oppmøte senest kl 1200 på lørdagen.

Opprigg / nedrigg

 • Leirplassen blir rigget av de av oss som har mulighet til å hjelpe til på fredag 14.
 • Leirplassen blir ryddet av alle søndag 16.
 • Hvis været er oss fullstendig imot har vi backup.

Klær og utstyr

 • Det vil bli brukt tarp, skinn og tepper for å få leirplassen så lun og god som mulig, men forbered deg på å kle deg godt. Man avslutter laiven ved å trekke tilbake til "soveplassen" (Tømmerholen) for å legge seg.

Deltageravgift

Prisen på laiven er 200,-. Dette betales inn til 16072773806 umiddelbart i forbindelse med påmelding. (Ingen refusjon)

Mat og drikke

 • Vi stiller med råvarene til middag i gryteform som lages i spill på lørdagskvelden. Tanken er at denne maten også kan varmes opp igjen til nattmat ved behov. I tillegg ordner vi riggemat til de som hjelper til på fredagen og en enkel frokost søndag morgen.
 • Alle tar med seg den drikken de selv ønsker, med eller uten alkohol. I tillegg stiller vi selvfølgelig med vann.

Kulturen

Her vil vi fortløpende legge til informasjon om sedvaner, tradisjoner, klesdrakt og annet, etter hvert som vi i samarbeid blir enige om det.

Samfunnet (“Folket”) består av to slekter som er tydelige på at de er særs forskjellige, men som egentlig er tilnærmet helt like. Den største, og eneste viktige, forskjellen på familiene er styremåten innad. Dette er også grunnen til at det som engang var samme storfamilie, nå er to.

Fellestrekk

Det er en viktig fysisk forskjell på de to storfamilienes voksne. Ved overgangen fra Barn til Voksen, blir man i begge familier påført endringer. Den ene får tillatelse til å bære ansiktsmaling, de andre metallsmykker i ansiktet.

Folket kaller seg selv for “Folket”, andre mennesker ser de på med mistro etter noen heller dårligere opplevelser (les: Lothbard, TNA, Neven, etc.). De kaller andre mennesker for “De Andre”.

Begge familiene opererer med “knagger” på de som er voksne. Disse knaggene, eller titlene, kan for eksempel være: Jeger, Ritualmester, Brygger, Bærplukker, Kriger og Mor. Titlene er like mange som det finnes definerte roller i et lite jakte/sanke samfunn. Alle titlene er helt kjønnsnøytrale, med unntak av Mor. Er man flink til noe blir man verdsatt for det, uavhengig av kjønn.

Tittelen “Mor” har en spesiell posisjon. Et menneske (en kvinne) som gjør sin kropp tilgjengelig for slektens fortsettelse, og begrenser sin egen annen aktivitet i et drøyt års tid (slutten av svangerskap + første leveår), blir gitt den største ære. Dette er et menneske som ofrer seg for alles gode, og som lar sin egen utvikling blir bremset.

En Mor er uavhengig fra den kjødelige faren. En Mor kan derimot velge å utpeke en Verge (enten mann eller kvinne) for sitt barn, så lenge denne ikke er Verge for et barn fra før av. Det er en ære å bli utpekt som Verge, og en fornærmelse om man skulle takke nei til det. Vergen blir ansvarlig for barnet og dets utvikling/lærdom. Resten av storfamilien (les: familien/slekten) er forventet å hjelpe til med alle Barn. Det er selvfølgelig attraktivt å få en ekstra dyktig eller mektig person til å være Verge for sitt barn.

En Verge omtaler barnet Vergen har ansvar for som sin Yngling. "Har du sett Ynglingen min?

Et Barn blir gitt sitt navn når det er ca to år gammelt. Valget av navn er som regel et samarbeid mellom Verge og Mor. Dette blir gjort først når man innbiller seg at man kan begynne å ane hvilken personlighet barnet kommer til å få. En annen god grunn til å vente litt med å navngi barnet er at man tror at Den Ansiktsløse (se under Religion og Myter) ikke kan finne Folk uten navn, så det vil øke overlevelsessjansen til et lite barn.

Om samarbeidet mellom et Barn og dets Verge ikke skulle fungere kan til nøds Barnet, Moren eller Vergen gå til de eldre/lederen og be om å få bytte Verge. Det er knyttet skam til et sammenbrudd av denne typen, så det skjer ytterst sjeldent da ingen ønsker å miste ansikt. Moren vil ikke si at hun tok et dårlig valg, Vergen vil ikke si at han/hun ikke klarer oppgaven.

En Verge, eller en Mor der hvor Verge ikke er valgt, bestemmer når et barn er utlært nok og kan gå gjennom Overgangsritualet som gjør det til en voksen. Det er mest vanlig for en Mor å velge en Verge.

Overgangsritualet kan for eksempel bestå av følgende, avhengig av hva Vergen anser som viktig. Da selvsagt basert på hva slags rolle personen vil ha i familien:

 • Tre dager i felt uten mat og drikke
 • Jakte ned dyr uten medbrakt våpen
 • Asketisk faste i fjellene, tolking av syn (ritualmestere, åndelige ledere…)

Status

Folket har noen få definerte status nivåer:

 • Barn
 • Voksen
  • For eksempel Jeger, Ritualmester, Brygger, Bærplukker, Kriger
 • Gammel
 • Mor (er sidestilt til de andre og gir ekstra ære)

Mellommenneskelige forhold

Folket har ikke ekteskap som en institusjon, men opererer heller med definerte partnerskap. Disse er i stor grad symbolske, og kan avsluttes og startes når som helst mellom to enige parter. Ofte er dette kjærlighetsforhold. Man symboliserer dette med å utveksle to like ting man bærer på seg, som for eksempel smykker.

Avstraffelser

Vi forventer ikke at det blir behov for disse på laiven, men:

Ved mildere foreteelser vil familien løse det internt med reprimande/kjipe arbeidsoppgaver.

Ved grovere brudd mot familien risikerer man å bli strippet for sin myndighet og bli fratatt sin status som Voksen. Disse blir da ansett som Barn og blir tildelt en Verge. Personen forblir Barn til Vergen igjen erklærer myndighet.

Ved ekstreme brudd mot familien (som drap, lemlestelse og andre utilgivelige handlinger) vil den det gjelder miste sitt ansikt, det vil si at ansiktet til vedkommende blir flådd, tørket, og vist frem til skrekk og advarsel. Dette har ikke blitt utført så lenge noen levende kan huske, men blir stadig brukt som avskrekkende historie.

Klesdrakt

Klestradisjonen blant folket er Unisex, funksjonell og praktisk for jakt. Dvs, vi bruker det vi har, det vi har lyst på, og det som er enkelt. Men, tenk ull (varmt) og skinn (jakt). Både menn og kvinner kan gå i bukser, skjørt og kjoler.

Navneskikk

Folket benytter seg av naturnavn, med tilnavn. Eksempler kan være:

 • Rev
 • Stein
 • Eik

Eksempler på navn med tilnavn er:

 • Hjort “Han som går stille”
 • Bjørn “Brøleren”
 • Sand “Hvitøye”

Religion og myter

Folket ofrer til og tilber Jegeren (kjent blant andre folkeslag som Uayeni). Hun er gudinnen for jegere, skoggangsmenn, gjetere og andre som tilbringer mye tid i villmarka.

Folket forteller historier om Den Ansiktsløse, døden, bedre kjent i resten av verden som Yk. De forteller hvordan Den Ansiktsløse kan terrorisere og spise barn, og spesielt fortære menneskers ansikt på leten etter sitt eget.

Folket har et veldig naturlig forhold til de Underjordiske. De ser på Underjordiske som en helt naturlig del av floraen og faunaen. De er alltid tilstede i bakgrunnen så man tar hensyn til dem, og de tar hensyn til Folket. Hvis det er mye som går galt en periode er det ikke unaturlig at man trekker slutningen atdet er Underjordiske som er på ferde. Da gjør man det man kan for å blidgjøre dem, som å sette ut mat i skogkanten, og være litt ekstra påpasselig med nøyaktig hvilket tre eller hvilken busk man tisser på.

Sanger og historiefortelling

Som de fleste jeger og sanke samfunn er sanger og historiefortelling en viktig del av kulturen til Folket. Gjennom dem får man underholdning, holdningsskaping, samhørighet og lærdom.

Av de tradisjonelle Veiskillesangene er følgende passende på laiven:

Sanger synges enten sammen i flokk, eller med forsanger. Hvis man vil synge en sang solo, starter man gjerne med: “Jeg vil synge en sang jeg har hørt/lært/lagd.” Vil du at andre skal være med på allsang, så start med: “La oss synge…”

Vi oppfordrer til at sanger lages og tas med og deles på laiven! Hurrah!

Vi vil at historier fortelles rundt bålet under (eller var det over?) en lav sko. Finn på noe, måtte det være humoristiske, jakthistorier (skryting), moralsk opplærende historier, eller spøkelseshistorier (for eksempel om Den Ansiktsløse).

Forskjeller

Folket er delt i to familier:

Familien Djerv

Kjennetegnes ved bruk av smykker festet i huden i ansiktsregionen (inklusive ører, dette kan ordnes med clip-on smykker - fås billig på H&M, Glitter, etc.).

Styresett

Familien Djerv styres etter den sterkestes rett. Dvs, tøffest leder. De eldre har en viktig rolle som rådgivere, men den til enhver tid regjerende Leder har alltid siste ordet. Den sterkeste kan være sterkest på flere måter. Den kan være fysisk sterk, den beste jegeren, den slueste manipulatoren, osv.

Familien Falkeblikk

Kjennetegnes ved bruk av ansiktsmaling. Dette er typisk tribal tattoo aktige markeringer i ansiktet.

Styresett

Familien Falkeblikk styres av et Eldres råd med en utpekt leder - typisk den eldste. Familien styres dermed etter Visdom.

Utfordringen

Det årlige ritualet består av en uformell samling rundt et leirbål avbrutt av en serie utfordringer hvor de to slektene konkurrerer mot hverandre om dominans. Der hvor utfordringene er tydelig kvantitative av natur gir seierherren seg selv. Derimot, i de utfordringer av subjektiv karakter utpekes vinneren ved akklamasjon. Med dette menes at den som er mot, setter seg, den som er for reiser seg. Ens ansikt er knyttet til det å opptre upartisk ved akklamasjon av seierherre. Skulle det da være tvil om hvem som gikk av med seieren blir det de eldste som avgjør. Husk fair play!

Roller og deltagere

Her legger vi ut essensiell informasjon om rollene som skal delta. Spillerne oppfordres til å legge ut så mye info de ønsker om rollene sine, og også å lage egne wiki-artikler og lenke til disse.

Familien Djerv

 • Rollenavn: Sølvrev "Råskinn"
 • Familie: Familien Djerv
  • Spiller: Kristian L. F.
  • Alder: 33
  • Tittel/Knagg: Fellemaker/Kriger
  • Status:
  • Relasjoner:
 • Rollenavn: Varg "Vimsevarg" Djerv
 • Familie: Familien Djerv
  • Spiller: Jonas L. F.
  • Alder: 25,5
  • Tittel/Knagg: Ærend gutt/løser av de enkleste oppgaver
  • Status: Barn (men gammel)
  • Relasjoner:
 • Rollenavn:
 • Familie: Familien Djerv
  • Spiller: Marthe G. M-M.
  • Alder:
  • Tittel/Knagg:
  • Status:
  • Relasjoner:
 • Rollenavn: Tusse "Ildbærer"
 • Familie: Familien Djerv
  • Spiller: Monica E
  • Alder: 25
  • Tittel/Knagg: Kokk, Bålbærer
  • Status:
  • Relasjoner:
 • Rollenavn: Ravn "Ståltagg"
 • Familie: Familien Djerv
  • Spiller: Jørn S
  • Alder: 29
  • Tittel/Knagg: Utfører overgangsritualer (Okkult håndverker)
  • Status: Ritualmester, voksen
  • Relasjoner: Solveig R (mor), Elin N (kollega/sjef)
 • Rollenavn:
 • Familie: Familien Djerv
  • Spiller: Solveig R
  • Alder:
  • Tittel/Knagg: Leder, Jeger
  • Status:
  • Relasjoner:
 • Rollenavn:
 • Familie: Familien Djerv
  • Spiller: Ranja R
  • Alder:
  • Tittel/Knagg:
  • Status:
  • Relasjoner:
 • Rollenavn:
 • Familie: Familien Djerv
  • Spiller: Elin N
  • Alder:
  • Tittel/Knagg: Åndemaner
  • Status:
  • Relasjoner:
 • Rollenavn: Bjørn "Dvale"
 • Familie: Familien Djerv
  • Spiller: Sindre F.
  • Alder: 30
  • Tittel/Knagg: Jeger/kriger
  • Status: Voksen
  • Relasjoner: Vergen til Varg "Vimsevarg"
 • Rollenavn:
 • Familie: Familien Djerv
  • Spiller: Alexander O.
  • Alder:
  • Tittel/Knagg:
  • Status:
  • Relasjoner:

Familien Falkeblikk

 • Rollenavn: Evelin ("Aften" + "lin", glad i natten, robust og praktisk, men også myk)
 • Familie: Familien Falkeblikk
  • Spiller: Kristine P. G.
  • Alder: 25
  • Tittel/Knagg: Jeger
  • Status: Vordende mor (8 mnd gravid)
  • Relasjoner: Therese H.L (god venn), Sunniva W.H (verge/mentor)
  • Ble tidlig voksen (12), selv om hun valgte å gå i en annen retning enn hennes verge helst hadde ønsket. De fant vel begge ut at hun egnet seg mye bedre på jaktmarkene enn i ritualhytten. Var over gjennomsnittet mye ute på jakt i høst, etter at hun som første bytte (i august) hadde felt en bjørn. Kanskje for å kompensere for pausen hun nå har tatt for å bli mor?
 • Rollenavn: Erle "Den skarpsynte"
 • Familie: Familien Falkeblikk
  • Spiller: Therese H. L.
  • Alder: ca 30 år
  • Tittel/Knagg: Jeger
  • Status: Mor (til 6 år gamle Rein)
  • Relasjoner: Kristine P. G. (god venn), Tommy N. (verge til Rein).
 • Rollenavn:
 • Familie: Familien Falkeblikk
  • Spiller: Sunniva W. H.
  • Alder:
  • Tittel/Knagg: Ritualmester
  • Status:
  • Relasjoner:
 • Rollenavn: Eik "Sjefen" Falkeblikk
 • Familie: Familien Falkeblikk
  • Spiller: Kjetil R
  • Alder: 57
  • Tittel/Knagg: Leder (har også statusene: jeger, kriger, bålmester, fisker, og rotgraver)
  • Status: Eldre
  • Relasjoner: Sunniva W.H fast følge, Solveig R, saklig sammarbeidsklima. Trenger en obsternasig undersått, flere fortrolige
  • Har ledet i noen år, leder med en myk hånd, da han vet at folkene er til å stole på. Skulle man tråkke over streken, straffer han strengt. Fysisk sprek, selv om han kanskje er glad for å slippe å sloss for ledelsen. Kan være stille i lange perioder, for så å snakke masse. Alt var bedre i gamledager, selv om livet selvfølgelig var mye vanskeligere.
 • Rollenavn:
 • Familie: Familien Falkeblikk
  • Spiller: Irene T
  • Alder:
  • Tittel/Knagg: Jeger
  • Status:
  • Relasjoner:
 • Rollenavn: Løv
 • Familie: Familien Falkeblikk
  • Spiller: Guro R
  • Alder: 17
  • Tittel/Knagg:
  • Status: Barn (Har nettopp vært gjennom overgangs ritualet og skal få sine første ansikts malerier og bli voksen under laiven)
  • Relasjoner: Trenger en Verge
 • Rollenavn:
 • Familie: Familien Falkeblikk
  • Spiller: Geir B
  • Alder:
  • Tittel/Knagg:
  • Status:
  • Relasjoner:
 • Rollenavn: Stein "Knuseren"
 • Familie: Familien Falkeblikk
  • Spiller: Tommy N
  • Alder: 46
  • Tittel/Knagg: Smed
  • Status:
  • Relasjoner: Verge til Rein
 • Rollenavn:
 • Familie: Familien Falkeblikk
  • Spiller: Anne Marte E
  • Alder:
  • Tittel/Knagg:
  • Status:
  • Relasjoner:

Familie TBA

 • Rollenavn:
 • Familie: Familien
  • Spiller: Monica A
  • Alder:
  • Tittel/Knagg: Soppsanker
  • Status:
  • Relasjoner:
 • Rollenavn:
 • Familie: Familien
  • Spiller: Kjetil A-D
  • Alder:
  • Tittel/Knagg: Brygger
  • Status:
  • Relasjoner:
 • Rollenavn:
 • Familie: Familien
  • Spiller: HansO M
  • Alder:
  • Tittel/Knagg: Leikmester
  • Status:
  • Relasjoner: