Tyvens pinne (Molyn og Urdia)

Fra VeiskilleWiki
Revisjon per 6. jul. 2011 kl. 15:35 av Trine (diskusjon | bidrag) (Rettet kategori)
(diff) ←Eldre versjon | vis nåværende versjon (diff) | Nyere versjon→ (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

En rik kvinne kom til Urdia og var fortvilet. Noen hadde stjålet en pung med mynter fra henne i løpet av natten og hun ba om hjelp til å finne ut hvem.

"Har du noen mistenkte, da?" spurte Urdia henne. "Jeg tror det må være en av tjenerne mine," sa den rike kvinnen, "men jeg vil ikke gjerne anklage noen av dem uten å vite at jeg snakker sant. Det ville jo være en urett både mot meg selv og den anklagede. Hjelp meg å finne Sannheten om hvem som har latt Sebk friste dem og stjålet pengene mine."

Urdia ba kvinnen om å hente tjenerne sine til slottet. Hun samlet dem og ga hver av dem en pinne og sa "Disse pinnene er velsignet i Sannhetens tempel og vil gi oss et svar innen morgenen. Den av pinnene som blir berørt av en tyv, vil vokse en fingerlengde i løpet av natten." Deretter ble tjenerne gitt hvert sitt rom å sove i.

Neste morgen samlet Urdia tjenerne igjen. Den rike kvinnen samlet inn pinnene og oppdaget til sin overraskelse at en av pinnene var en fingerlengde kortere enn de andre. Hun spurte Urdia hva dette skulle bety, i går sa du jo at tyvens pinne ville vokse en fingerlengde.

"Jeg sa det" sa Urdia, "fordi jeg regnet med at tyven da ville skjære sin pinne en fingerlengde kortere for å skjule Sannheten. Den som hadde den korteste pinnen er tyven."

Dette viste seg å være sant. Da de lette gjennom tingene hans, fant de pungen med mynter i. Tyven ble fengslet og den rike kvinnen var så glad for å ha fått pengene sine tilbake at hun ga dem som almisser til Sannhetens tempel.

Se også

Molyn og Urdia-historier