Tåkespillet

Fra VeiskilleWiki
Revisjon per 12. aug. 2012 kl. 21:44 av Kristian (diskusjon | bidrag)
(diff) ←Eldre versjon | vis nåværende versjon (diff) | Nyere versjon→ (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Et enkelt brettspill med mulighet for gambling. Første gang brukt inlaiv på Legender - når gud og hvermann møtes, tatt med av rollen Markon Pilefjell. Laget av spiller Martin Moen.

Konsept

Spillet forteller en historie om to Regenter, deres hær (spydet), deres formue og land (huset), og deres innbyggere (bøndene). Disse to lederne barker sammen i en stor kamp, der alt settes på spill. Men mens kampene foregår sluker tåken mer og mer av spillbrettet.

Spillet er laget for å snike inn Sok/Dommeren i folkets ”hverdag”. Moralen er myntet i retningen av at Sok forsvarer mot tåken.

Brikkene

 • 60 stk firkantede ”blanke” brikker.
 • 4 stk firkantede brikker med ”sok-tegn”.
 • 2 stk Spyd (spiller brikke, en i hver farge).
 • 2 stk Hus (spiller brikke, en i hver farge).
 • 2 stk Regent (spiller brikke, en i hver farge).
 • 1 stk terning med svart skrift (tallene 1-6) markert med en loddrett pil ved siden av tallene.
 • 1 stk terning med rød skrift (tallene 1-6) markert med en vannrett pil ved siden av tallene.
 • 1 stk terning med svart skrift (Merket med: 1, 2, 3, 4, 0, sok-tegn).
 • Samt at spillerne må dele opp sin innsatts i 3 deler, som blir omtalt som ”bøndene”.

Regler

Målet for spillet: Å felle motstanderens regent.

Oppsett av spillbrettet

Dette er ett eksempel på hvordan spillbrettet kan se ut etter at oppstartsfasen er ferdig

Først må spiller brettet settes opp. Man tar da de 60 ”blanke” brikkene samt de 4 brikkene med ”sok-tegnet” på og blander godt sammen. Deretter så setter man opp brettet med 8 brikker i høyden og 8 brikker i lengden. Pass på at man ikke vet hvilke brikker som har sok-tegnet skjult på baksiden.

Oppstartsfasen

Etter at hver spiller har valg seg sin farge på brikkene (rød/svart), og at deres innsats er delt opp i 3 ”bønder” for hver spiller, kan oppstartsfasen begynne. Man slår da den røde 6-sidede terningen, den som får høyest begynner å sette ut sine brikker. Man kan sette sine 3 stk Bønder, Hus, Spyd, Regent hvor man vil på de to første radene man ser på sin side av brettet. Deretter så går turen til motstanderen, og han setter opp sine brikker hvor han vil på de to første radene på sin side av brettet.

Spillfasen

Etter at siste spiller har satt ut sine brikker i Oppstartsfasen, så går man direkte over i spillfasen.

Den spilleren som slo høyest på terningen i Oppstartsfasen begynner så spillet men å flytte sine brikker. ALLE brikkene til en spiller KAN (om ønskelig) flyttes 1 gang under denne spillers omgang. Løfter en spiller sin brikke opp fra brettet, så må han gjennomføre sitt flytte (om så han bare setter den ned på samme plass igjen).

Når spilleren er fornøyd med alle sine flytt, så skal han kaste terningene for å se hvilket felt tåken sluker i denne runden.

Flytte regler:

 • Hus kan flytte opp til 2 felt vannrett eller loddret.
 • Spyd kan flytte opp til 2 felt på skrått i alle vinkler.
 • Regenten kan flytte opp til 2 felt i alle retninger.
 • Bøndene kan flytte 1 felt rett frem, eller skrått frem.

Terningkastet

Først så kaster man ”sok-terningen”, det er terningen merket med disse seks sidene: 1-2-3-4-0-”sok-tegnet”.

Hvis man får sok-tenget, så betyr det at tåken ikke vil sluke noen felt denne runden, og spille går videre over til motsanderen.

Hvis man får ett tall, så skal man fordele det tallet til de to neste terningene man kaster. (Man kan maksimum dele 2 ekstra til en terning).

DVS: Dukker tallet 1 opp = legg til en til en av terningene. Dukker tallet 3 opp så må du fordele 2 til en terning og 1 til en annen, fordi det maksimum kan fordeles 2 til en terning.

Etter at ”sok-terningen” er kastet, og den terningens tall fordelt til de to andre terningene. Så kastes den røde og svarte terningen med den loddrette og vannrette pilene. Disse to terningene markerer da hvilket felt som skal slukes av tåken.

Eksempel: ”Sok-terningen” viser 2. Spilleren fordeler 2 til terningen som går loddrett for å få ett høyere tall på den terningen. Så kaster han de to neste terningene, de viser ”Loddrett 4” og ”vannrett 5”. Etter som at han fordelte 2 ekstra tall til den loddrette terningen så blir det da ”Loddrett 6” og ”vannrett 5”.

Etter at alle terningene er kastet, så er det på tide å finne ut hvilket felt som blir sluket av tåka.

Først så teller du oppover på din venstre side av brettet, 6 rader (terningen med loddrett pil), så 5 felt bortover mot høyre. Det feltet som det ender med snus, hvis den viser sok-tegnet så kan dette feltet aldri slukes av tåka og vil fungere som en tåkefri sone hvis en brikke blir plassert her. Hvis feltet ikke har noe tegn på seg etter at det er snudd, så forsvinner den hvite felt brikken. Det går da ikke an å passere over, eller plassere en brikke der igjen under dette spillet. Hvis en brikke står på feltet som slukes, så fjernes også denne av tåka.

Når en spiller har flyttet sine brikker, og kastet terningene for tåka. Så er hans runde over, og neste man kan starte med å flytte sine brikker og kaste terninger.

Husk:

Målet for spillet er å felle regenten til motstanderen, tåken kan IKKE fjerne ett felt som regenten står på, og da heller ikke fjerne regenten. Den som vinner beholder alle ”bøndene” som har vært med i spillet (altså innsatsen).

Slik kan spillet se ut underveis