Tåkefronten

Fra VeiskilleWiki
Revisjon per 19. okt. 2009 kl. 21:30 av VeiskilleBot (diskusjon | bidrag) (robot: automatisk teksterstatning: (- Tåka + Tåka ))
(diff) ←Eldre versjon | vis nåværende versjon (diff) | Nyere versjon→ (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Men det fortelles om en fiende som ingen hær kan slå

om overmakt og grusom død, og tåkemurer grå
dit sendes kun de beste; bare noen kommer hjem

i tåkedis, en ordre gis: Gå frem, soldater, frem!

- Fra en sang om tåkefronten, skrevet av en som har vært der

Kampen mot Tåka

Nord i Malderia ligger det permanente tåkebanker, og her har den ellers så seierrike Malderiske Hær siden år 1 e.S utkjempet en ufattelig kostbar stillingskrig. De kjemper for å holde resten av Malderia fritt for de levende marerittene Tåka synes å være en uuttømmelig kilde til. Skrømt og dauinger, tåkebeist og vanskapninger angriper de Malderiske stillingene i tåkedisen. Galskap, angst og panikk brer seg blant soldater og befal og truer styrkene innenfra. Svært få er villige til å beskrive hvordan frykten Tåka bringer med seg oppleves. Det later til at virkningen er forskjellig for hver enkelt. Hallusinasjoner og tvangstanker er svært vanlig, og alt for mange bukker under for denne påkjenningen. Det er ingen som vet på forhånd hvem som tåler det, eller hvem som blir angrepet hardest. Malderia har mistet minst femten tusen soldater i kampen mot tåka, og ingen har tall på sårede og sinnsyke. Det har allikevel ikke lyktes å drive den tilbake eller svekke den.

Det var Tronregent Kaern som opprinnelig etablerte linjen med soldater, da man nord i landet møtte en solid vegg av Tåke. I år 16 e.S er styrkene under kommando av Feltherre Iral Steinhjerte. Fronten er et belte som dekker nesten hele nordgrensen til Malderia. Alle trær i en rekkevidde på mange mil er hugd ned og brukt til brensel eller befestningsverk. Til Tåkefronten blir de uheldige sendt. Hæren regner det for en blindvei mot heltedøden. De som overlever dør ofte en voldelig død ikke lang tid senere, enten for egen eller andres hånd.

Vestveggen

Dette utgjør to tredjedeler av Fronten. Tre tusen soldater er forlagt i små fort langs tåkeveggen, og går til motangrep ved utbrudd fra tåka. Det verste med Vestveggen er alle "Rittene", bølger av frykt som skyller over alle tilstede. Alle er enige om at det er her flest soldater blir gale. Derfor er det også her flest frendehugg, altså soldater som dreper hverandre, enten av galskap eller i medlidenhet.
De som tjener her hevder ofte å være sterkere til sinns enn andre, fordi de overlever den sterke magiske påvirkningen.

Østveggen

Dette er den delen som er nærmest Malderon. Langs denne delen er det konstant alarmberedskap. Tre tusen soldater rullerer på å bo i skyttergraver, 30 dager på, 3 dager av. Det er angrep på østveggen hver eneste dag. Ikke over hele strekket, men en eller flere steder er det alltid strid.
De som tjener her hevder at det er her den egentlige krigen foregår. En ting er skrømt som prøver å komme inn i hodet ditt, det er værre med de som prøver å spise det.

Strid

Når skrømtene kommer, går alarmen, dersom styrken ikke allerede er i alarmberedskap. Da skal alle opp på barrikadene og legge an piler. Brannpiler er å foretrekke, men ikke alltid lett å få tak i. Den som har kommandoen over avdelingen bruker så en såkalt førsteskytter, en av de dyktigste bueskytterne, til å markere mål med en grønnfarget brannpil. Førsteskytteren treffer et skrømt med en pil, og alle andre bruker pilen som blink, helt til neste grønne pil har funnet et mål. Dette er fordi skrømt kun kan felles dersom de treffes med en massiv skur av piler samtidig.

Det holder ikke alltid med piler. Noen ganger er det for mange eller for raske skrømt, eller for få skyttere eller piler. Når skrømtene når frem til barrikadene, er det kun kort tid til de river den ned. Taktikken er da å dynke sin egen stilling i brannolje, sette fyr på den og trekke tilbake til neste stilling.
Dette er teorien. Når avdelingen ikke er rask nok til å sette fyr på og rømme stillingen sin, blir de "oversvømt"; de havner i direkte kamp med fienden. Til slike anledninger har man lenger bak ladde katapulter med oljebomber, som lobbes inn i "Bruddet", altså stedet der linjen trues. Reservegruppen rykker frem til en posisjon bak Bruddet, og angriper Bruddet med piler. Det er liten eller ingen sjanse for å overleve en slik "oversvømmelse".

Det finnes hundretalls spådomstegn på at det kommer et angrep. Et av de sikreste er ansamlinger av ravner og/eller kråker, forøvrig de eneste fuglene langs hele Fronten.

Frendehugg

Under angrep fra Tåka, både Ritt og tåkeskrømt, er det alltid noen som knekker. Noen av de som knekker snur seg mot sine egne, og prøver å drepe sine medsoldater. Derfor står alle soldater ved tåkefronten med en kniv i hånda når de er oppe på linjen, for å kunne forsvare seg mot soldaten ved siden av, dersom han skulle knekke.

Tåkeveteraner

Soldater som har vært stasjonert ved Tåkefronten kalles ofte Svartskjold, ettersom hærtatoveringen farges helt svart. Svartskjold behandles med respekt og frykt ute i samfunnet. Respekt fordi dette er helter som har ofret deler av sin sjel for å verge Malderia mot oversvømmelse av Tåke og skrømt. Frykt fordi alt for mange av dem siden blir sinnsyke og morderiske. Mange historier fortelles om svartskjold som hugger vilt rundt seg på vertshus, eller myrder hele sin familie.

Ord og uttrykk fra Fronten

  • Rittgufset Et vanlig forvarsel om at det kommer et Ritt; det blir brått litt kaldere i lufta.
  • Skrømteblink Lysblink inne i tåka, et tegn på kommende angrep som er så sikkert at man slår alarm.
  • Brudd Der Skrømtene bryter gjennom linjen.
  • Oversvømt Når skrømtene kommer helt inn på linjen og det er direkte kamper.
  • "Vente på grønt" Vente på siktepila, vente på klarsignal.
  • Linja Linjen av fort og barrikader langs tåka. Brukes om de fremste stillingene.
  • Andre Områdene rett bak Linja. Her er de fleste telt, brakker, jordhull, eller hva det er soldatene kaller hjem. Her er også reservetroppene og kastemaskinene ved alarm.
  • Tredje Her holder kjøkken, feltlasarett og lignende til. Ligger 1 til 3 km unna Linja. Langt nok til at både mat og kropper blir kalde under transport.
  • FK Frontkommandoen. Hovedkvarteret til Feltherren.

Se også