Stridsball: Forskjell mellom revisjoner

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
(→‎Teknikker: Hodekål)
(Stridsballfilm)
Linje 50: Linje 50:


==Se også==
==Se også==
*[[Stridsballslauget]]
* [[Media:Stridsball1.avi|Filmsnutt av stridsballamatører]]
*[[Smedlauget]] - tilhengersang
* [[Stridsballslauget]]
* [[Smedlauget]] - tilhengersang


[[Kategori:Malderia]]
[[Kategori:Malderia]]

Revisjonen fra 8. sep. 2009 kl. 17:10

Malderias folkesport blir spilt i mange sammenhenger; i bygater, på jordene etter arbeidsdagen, mellom Hærens skjold i leire over hele verden, og nylig også i organiserte kamper mellom delvis profesjonelle spillere. Det varierer sterkt hvilket element som er viktigst av 'strid' og 'ball'. Stridsball blir ofte spilt med et kålhode, som foræres vinnerne etter kampen. "Smaken av kål" betyr "smaken av seier" blant stridsballglade soldater.

Regler

  • Banen har en mållinje på hver kortside
  • Mål lages ved å bære ballen over motstanderens mållinje
  • Lagene stiller alltid opp på hver sin side av Streken, en tenkt tverrlinje over banen fra der ballen ligger.
  • Det er ikke lov å kaste ballen fremover
  • Laget har tre rykk (forsøk) på å lage mål, ellers mister de ballen til det andre laget, som da begynner på midten av banen.
  • Et rykk varer til den som har ballen roper ”død ball!”. Ballen må ligge på bakken før man kan rope død ball, det er altså ikke lov å stoppe rykket mens man er i bevegelse.
  • Etter hvert rykk stiller lagene opp på nytt, på hver sin side av Streken.
  • Dersom forsvarerne klarer å overta ballen, teller det IKKE som deres første rykk. De har altså tre nye rykk på å lage mål.
  • det er - som regel - ikke lov med våpen på banen.

Stridsball har flere metoder for å finne ut av hvilket lag som starter hvor med ballen. Den vanligste består i at en spiller prøver å løpe fra egen mållinje over feltet mens det andre laget, som begynner på motsatt side av banen, prøver å stoppe henne. Etterpå gjør en spiller fra det andre laget det samme, og det laget som kom lengst begynner med ballen.

Stridsball spilles ofte i tre omganger av variabel lengde. Det viktigste er at slikt avtales på forhånd. Mange møljeslagsmål starter på grunn av uklarhet om stridsballsregler.

Teknikker

Det finnes mange forskjellige teknikker man kan benytte seg av. Noen er mer kompliserte enn andre, noen fokuserer mer på motspillerne enn på ballen, noen er effektive, noen ubrukelige for lag som ikke har øvd noe særlig. Her er noen eksempler.

Hodekål

Et enkelt trekk som sjelden fungerer på folk som har spilt litt ball før, men som er effektivt mot motstandere som ikke er forberedt. Et rykk begynner stort sett med at ballbærer stiller seg opp på streken og holder ballen mot bakken med den ene hånden. Når han rører på seg er rykket i gang, og det er vanlig at første bevegelse er å passe ballen bakover til noen på laget. Det er også normalt at en av motstanderne stiller seg opp rett ovenfor ballbærer for å hindre at denne løper rett mot mål med en gang. En "Hodekål" utføres da ved at ballbærer klasker ballen i trynet på spilleren foran, slik at han får litt mer tid til å finne på et trekk til.

Tynekile

Laget som utfører manøvren stiller seg opp i en V-formasjon med spissen mot motstanderne. Det er ikke så viktig om de har ballen eller ikke, men de har bedre tid dersom de har ballen når de begynner.

Selve manøvren går ut på å velge ut motstanderens beste spiller, løpe mot denne, åpne spissen på kilen og omslutte spilleren. Målsetningen derfra er å gi denne så mye juling at spilleren blir tvunget til å stå over noen omganger, eventuelt resten av kampen.

Trappa

Trappa er en koordinert teknikk som krever store deler av laget. Laget må begynne med ballen.

I en rask og forhåpentligvis overraskende manøver plasserer to-tre av spillerne seg med ryggflaten opp, enten på knærne, på huk eller bare bøyd fremover. En annen spiller, helst en liten og rask person, får ballen, bruker de andre som en trapp eller rampe og hopper over motstandernes forsvarsrekke.

En alternativ vri på denne er å bruke en stor, sterk og tung person heller enn en liten og rask spiller til å hoppe, og da selvfølgelig lande midt i forsvarsrekka og skape kaos.

Ballgutt

Det er som nevnt ikke lov å kaste ballen fremover. Det er derimot ingen regler mot å kaste personer fremover, og om denne personen tilfeldigvis holder ballen teller det ikke som pasning. Dersom man har en stor og sterk kaster og en liten og svært rask ballgutt kan dette fungere. Dersom ballgutten blir fanget før han får stukket mot mål med ballen ligger han som oftest dårlig an.

Stumbank

Typisk skittent triks. Reglene tilsier at et rykk ikke er over før personen i besittelse av ballen roper "dødball!". Dette kan utnyttes ved at personen blir forhindret fra å rope ved å f.eks. holde en en hånd over munnen til vedkommende eller at munnen/hodet dyttes ned i søla. Dette etterfølges av stumbank hvorpå man tar ballen fra vedkommende og gir sitt lag muligheten til å lage mål.

Se også