Reisetid og avstander

Fra VeiskilleWiki
Revisjon per 18. jun. 2008 kl. 12:25 av Asbjørn (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid.png Under utvikling: Bidra gjerne til artikkelen, men vær forberedt på at større forandringer kan finne sted. Se historikken for detaljer. (Om merking av sider)
Verdenskart
Innhavsområdet

Veiskilles verden er et ganske stort område. Det er relativt tynt befolka sammenligna med hva vi er vant til både fra moderne og historiske forhold i Europa, og å reise fra sted til sted er for de fleste ikke noe man gjør helt uten videre.

Ferdsel skjer stort sett til fots, til hest, i vogn eller i elvebåter. Reisetider med båt er ikke dekket i denne artikkelen.

I utgangspunktet regner man en dagsmarsj ved gode forhold som ca tre mil. Gode forhold vil si enkelt terreng og behagelig vær. Det er mulig å presse seg til å gå raskere over kortere avstander, men skal man reise mange dager i strekk blir man lett sliten. Oversikten under tar utgangspunkt i lange avstander, og individuelle forskjeller må regnes med.

  • En gjennomsnitts reisende til fots går tre mil på en dag.
  • En rytter reiser dobbelt så fort som en gående.
  • Farten med hest og kjerre - på veg - varierer mellom tre og seks mil om dagen, avhengig av last, antall hester, osv.

En rytter som har mulighet til å bytte hest jevnlig, og kanskje også gi stafettpinnen videre til en uthvilt kollega, kan derimot bringe beskjeder og små pakker langt raskere enn vanlig reisetid. Med et godt nok utbygd nettverk av budryttere kan meldinger på det raskeste reise opp mot 40 mil i døgnet. Man regner den generelle budrytterfarten til omtrent halvparten av dette, så som en hovedregel kan et hastebrev komme fram i overkant av seks ganger raskere enn du kan til fots.

Avstandene