Mytologi

Fra VeiskilleWiki
Revisjon per 4. mar. 2007 kl. 22:26 av Kristian (diskusjon | bidrag) (Kategori, fjernet "Under arbeid", og la til "opprydding".)
(diff) ←Eldre versjon | vis nåværende versjon (diff) | Nyere versjon→ (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Opprydding.png Opprydding: Denne artikkelen trenger å ryddes opp i. Uklarheter og motsetninger her og der, samt litt underlige lenker. (Om merking av sider)


Mytologi er et stort tema i Veiskillesettingen og det er vanskelig å lete seg igjennom det utall av historier og myter som finnes. De fleste av mytene kan kun regnes som inlaiv-historier og ikke som noen fasit på hva som "virkelig" har hendt. De fleste mytene har flere versjoner med både store og små variasjoner.

Metafysikk

Den gamle magiske sirkelen

For å fullstendig forstå hvordan den gamle verdens metafysikk hang sammen må man studere Den gamle magiske sirkelen. Den er en slags skisse over verden. Hvert tegn forklarer en tilstand som sjelen reiser i gjennom eller befinner seg i.

Hele den gamle verden besto av fire riker: Jorden (menneskenes rike), Luften (åndenes rike), Solen (gudenes rike) og Månen (demonenes rike). Jorden og luften var to halvkuler som sammen dannet en fullstendig kule. Rundt denne kulen svevde Solen og Månen. Solen var dekket med lys, men bakenfor lyset dekket Vannet den gudommelige kjernen, som en beskyttende hinne. Månen var dekket med mørke og bakenfor mørket beskyttet Ilden den tomme, demoniske kjernen.

Gudene var sagt å være menneskenes beskyttere, de gav liv, styrke og kraft. Men hva var egentlig gudene? Gudene var sjeler fra mennesker som hadde vandret fra Luften, gjennom Solens lys og så for å bli renset i Vannet.

Demonene var menneskenes største fiender, de skapte frykt og lidelse. Demonene var sjeler som hadde vandret fra Jorden, gjennom Mørket for så å bli gjort til aske og tomhet av Ilden.

Alle som døde om dagen kom til Luften, åndenes rike. Men de som døde om natten forble i Mørket til Yk plukket dem opp ved neste fullmåne.

Den gamle verden

Tiden før Stjernefallet er kun delvis dokumentert her på wikien. Det finnes mye skriftlig materiale som ikke er lagt inn i wikien, men det meste av det som står igjen må bearbeides, en del må skrives om og "tilpasses". Det meste som er av slik gammel informasjon kan du finne spesielt under kategorien Fortellinger.

Det må understrekes at ingen av historiene fra den gamle verden er ment å være en fasit eller en absolutt sannhet. De bør sees som gjenfortellinger som har gått i arv fra generasjon til generasjon akkurat slik som det er med våre egne historiske kilder. Mange av historiene omhandler De syv kongers rikes begynnelse og fall. Dette riket var oldtidens største sivilisasjon.

Artikler om den gamle verden

Løgnens Rike og Stjernefallet

Løgnens Rike var på en måte en serie av laiver. Tre små prologer som ledet frem til en stor laiv. De tre prologene og første halvdel av Løgnens Rike handlet om løgn og sannhet. Dette var opptrinnet til Stjernefallet. I midten av LR falt stjernen, all magi forsvant, gudene og demonene hadde ikke lenger sine krefter. Menneskeheten fikk friheten til å bestemme sin egen skjebne.

Artikler om Løgnens rike og Stjernefallet

Info om laivene.
Info om landet i tåka
Denne sangen beskriver mange hendelser som ledet til Stjernefallet. Dog er de svært kryptiske og for å tolke dem trenger man mye kunnskap som ikke er dokumentert på wikien. Men som et lite eksperiment er det blitt plassert lenker på nøkkelord som har en relevant artikkel. På den måten kan man tolke litt mer av sangens innhold. Merk at sangen er ment å være kryptisk, og at den gjengse Veiskillerolle normalt ikke kjenner til mye av bakgrunnen.
Hvis du har god tid kan du lese igjennom denne artikkelen. Det er en innlaiv-tekst som omhandler ysmaks opplevelse av Løgnens Rike.
Denne fortellingen er en versjon av historien om Veddemålet som Sebk og Yk ingikk. Det var dette veddemålet som ledet til at jorden ble slukt av Løgnens tåke.
Som en del av sin plan for å ta over verden tok løgnen livet av Sannhetens gudinne, men hun ble vekket til live igjen rett før stjernefallet.
Helbredersken Haljene ble befruktet av asken fra Sannhetens gudinne. Hun fødte to barn som begge hadde sine spesielle skjebner. Den ene var sannheten selv, mens den andre skulle bli menneskehetens beskytter etter Stjernefallet.

Viktige personer i forhold til Stjernefallet

Sebk var den rette herren over Løgnens Rike. Han hadde gjort et veddemål med Døden om hvem som først fikk makt over menneskenes rike. Løgnens Rike var den siste delen av hans plan for å vinne veddemålet.
Arnach var en av nøkkelpersonene som sørget for at tåka kunne velte frem. Han var lensherre i en av lenene i Løgnens Rike. Rett før tåka viste seg for første gang i Tåkedalen ofret Arnach sin mester, Torbald den Gode til Yk. Han sørget også for at Sark kom tilbake til Jorden.
Fyrsten var Løgnens nikkedokke. Fyrsten holdt landet med et jerngrep, blandt annet ved hjelp av Vekterene.
Prestinnen som giftet seg med Karinov for så å bli besatt av Sannhetens gudinne og gifte seg med Sebk.
Denne kyrtaneren hadde mange fingre med i spillet, men likevel var han kun en nikkedokke som de fleste andre. Han var Arnach sin bittre fiende og tok til slutt kverken på han. Calen var en meget mektig åndemagiker og klarte å opprette ett eget "rike" inne i tåka.
Allerede omtalt som skjebnetvillingene.
Etter stjernefallet fikk denne alven oppgaven å gi nye magiske navn til alt og alle.
Ingen vet helt nøyaktig hvilken rolle denne meget spesielle alven hadde. Men hans kunnskap og makt var enorm.
Dette lille trollet virket kanskje uskyldig ved første øyekast. Men han var skaperens første sønn og den mektigste av alle entitetene. Likevel var ikke hans rolle under Spillet den viktigste. Trussel var fullstendig opphengt i balanse.
Denne helbredersken utrettet enormt med sine kunnskaper og evner. Hun var den berømte rosen som fant Drømmenes boks og brakte Sannhetens gudinne tilbake til verden.
Dette var mesteren av Det magiske råd, som ble ofret av sin egen lærling i Tåkedalen den samme natten som tåka viste seg for første gang.

Kategorier som kan inneholde relevante artikler