Midtsommer i Starvald

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Midtsommerritet er det viktigste årlige ritualet i Starvald. Overalt i landet feirer folket sitt bånd til jorda på midtsommerkvelden og natta.
De viktigste ritene skjer ved horgene - spesielle steder som er knyttet direkte til Star, landets overhode. I perioder uten en Star er disse ritualene fortsatt viktig på lokal basis, men når noen først har tatt Star-navnet er de også sentrale for å bekrefte forbindelsen mellom herskeren og landet. Star kan være både en konge og en dronning, og gifte seg fritt. Men man er først og fremst gift med landet. Midtsommer ivaretar dette båndet. Før Thaeli, som nå er Star, var det en konge som bar navnet. Han forsvant ved Stjernefallet, og med ham den magiske beskyttelsen Starvald hadde i gamle dager.

I år 22 e.s. gikk et av ritene galt, og De Kloke mener dette har gjort at Star og landet ikke har fått den riktige forbindelsen. I tiden etter midtsommer har avlinger feilet, kalver vært dødfødte, og det ryktes om pestsyke. De Kloke er splittet i ulike spørsmål for første gang på så lenge noen kan huske, og tåke ser ut til å bli mer vanlig i landet.

Blant valdere verserer det flere teorier om hva som skal til for å rette opp balansen. Noen mener jorda trenger blodoffer for å styrke båndene igjen, og at dyreoffer ikke er godt nok. I den forbindelse ryktes det at Høstens døtre vokser i størrelse. Andre mener at Star ikke kan være rettmessig Star og at dette bevises av de dårlige kårene folk lever i nå. Atter andre mener valderne som folk har fjernet seg for mye fra jorda og forpliktelsene sine.

De Kloke er heller ikke enige seg i mellom. Selv om man alltid har vært vant til at de kan kjekle seg i mellom har de pleid å ha en felles front utad. Dette har forandret seg.

Utførelse av ritet

Ritet utføres ulikt ved de forskjellige horgene, alt etter som hva den lokale Kloke sier er best for jorda akkurat der og etter gammel tradisjon. Noen involverer en eller flere guder i ritet, eller messer i timesvis, mens andre steder er ikke dette nødvendig. Felles er likevel tilstedeværelsen av blod og en bekreftelse av ekteskapet mellom Star og land.