Klesdrakt for fjellfolk

Fra VeiskilleWiki
Revisjon per 1. mai 2014 kl. 22:04 av Helge (diskusjon | bidrag) (→‎Smykker: Noen bilder av kobbersmykker)
(diff) ←Eldre versjon | vis nåværende versjon (diff) | Nyere versjon→ (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Folket i Kastarundt er primitive, sett med øynene til de fleste andre folkeslag i verden. Mange av dem lever på eksistensminimum og kler seg i det de får tak i. Teksten under må sees som retningslinjer; det viktigste er at du ser litt "barbarete" ut.

Klær

Materialer

Sauer er ikke uvanlige, men fjellfolket har ikke tilgang til avanserte spinneteknikker. Det er derfor vanlig med ullklær i naturfarger. Ulla er gjerne ganske grov. Vevde eller trykte mønstre er svært uvanlige og vil vekke oppsikt (se Klanskjennetegn).

Skinn og pels er vanlig å bruke, både til detaljer og til hele plagg. Eksempler på typer skinn som kan brukes er kanin, rein, sau og geit. Du kan for eksempel lage deg leggings i reinskinn og en liten kilt i kaninskinn for å holde deg varm nedentil.

Andre materialer og farger forekommer, men er sjeldne, da de må importeres utenfra. De av fjellfolket som har kontakt med utenomverdenen har gjerne handlet til seg pyntebånd, glassperler og andre artikler for å stase opp klærne sine.

Snitt

Snittene til fjellfolkets klær er enkle. Basisdrakten for begge kjønn er en grov ullkjortel som rekker til knes. Denne kjortelen er helt enkel og gjerne ganske romslig - fjellfolket snurper den inn på forskjelige stedet med belter, reimer og armskinn snarere enn å velge mer tettsittende snitt. Det er vanlig både med kiler og splitt i sidene.

Mange fjellfolk går for en liten (ensfarget) kilt i pels, skinn eller ull, særlig om vinteren. Andre tar heller et langt ullklede og surrer rundt seg på forskjellige måter. Det er mange måter å gjøre dette på.

Om sommeren er det ikke uvanlig å gå barbeint. Skulle ikke det være praktisk, går man gjerne i de skoene man får tak i og surrer noen leggings rundt beina; disse er ofte i pels, men kan også være i ull.

Hekter og liknende detaljer er ofte i kobber. Se avsnittet om smykker for fremgangsmåte.

Pynt

Smykker

Disse kan du lage selv i 2 mm kobbertråd som du bøyer til. Du kan også bruke 1 mm kobbertråd dersom du tvinner den først. For kappespenner anbefales å tvinne 2 mm kobbertråd for å få den tykk nok. Det anbefales ikke å lage for store kappespenner, da kobber er veldig mykt.

Under er noen eksempler på smykker som kan lages av kobbertråd. Det er 1 mm og 2 mm tråd som har vært brukt i disse eksemplene.

Klanskjennetegn

Hver klan har sitt kjennemerke som er markant forskjellig fra hvordan alle andre ser ut, og som fungerer som kjennetegn for den klanen. Det varierer veldig hva disse kjennetegnene er, men fordeler seg gjerne i fire kategorier.

Avtal med resten av klanen din, om noen, og skriv i denne artikkelen hva som ble brukt.

Tatoveringer

Disse finnes på et synlig sted, gjerne hender eller armer - ikke hodet, for det er fjordingenes spesialitet. Motivet kan være figurativt eller tribals, men aldri skrift. De er som regel i én farge, og den fargen er som regel svart.

Pynt

Dette kan være nesten hva som helst. Ei spesiell kappespenne, ei nål med et bestemt motiv, et halssmykke eller spesielle øreringer er noen eksempler. Enkelte klaner har sløyfer i hår eller skjegg, pyntebånd i en bestemt farge eller et bandanna i et eller annet materiale som skiller seg ut.

Klær

Noen klaner har tilgang på en spesiell farge eller et spesielt materiale, og lager seg klær av dem, enten hele plagg eller bare detaljer. Her er det bare fantasien som setter grenser - vevde mønstre forekommer relativt ofte i klanskjennetegn, mens trykte mønstre er heller sjeldne.

Frisyre og sminke

Noen klaner har en bestemt frisyre de går med, kanskje en mohawk eller noe liknende. Vær nøye med å avklare med andre fjellfolk på laiven om du går for dette - det er ikke utenkelig at det er en annen spiller som har tenkt å ha samme frisyre, uavhengig av klanskjennetegn.