Klan Bever

Fra VeiskilleWiki
Revisjon per 28. jul. 2014 kl. 22:18 av Kristian (diskusjon | bidrag) (→‎Svartåsmassakren: Lagde en egen artikkel. Føler hendelsene fortjener det.)
(diff) ←Eldre versjon | vis nåværende versjon (diff) | Nyere versjon→ (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
klansymbol

Klan Bever var en klan av fjellfolket fra Kastarundt. Klanen opphørte å eksistere som klan etter Svartåsmassakren i år 7 e.S., da de aller fleste av klanens medlemmer ble utryddet av krigere fra Klan Storelv.

Klan Bever var alltid en forholdsvis liten klan, kjent som en klan av gode jegere og fiskere, og voktere av det helligste stedet i Kastarundt. De hadde sitt eget territorium i fjellene nært områdene til Klan Storelv, Klan Hauk og Klan Steinbukk.

Historie

Klan Bever var aldri en mektig klan, men både før og etter Stjernefallet var de alltid voktere av det helligste stedet til fjellfolket. I Svartåsdalen renner både sjamanenes hellige elv, og der finner man bysten av den første storhøvdingen. Begge disse har stor religiøs viktighet for tilbedere av både de nye og gamle vindene. Så lenge tilbake de fleste kan huske var klanen sverget til Klan Storelv, den største og mektigste klanen i området, men de var også regnet som garantister for at ingen klaner skulle få preferanse i tilgang til helligdommene i Svartåsdalen.

Svartåsmassakren

Hovedartikkel: Svartåsmassakren

I år 7 e.S. inntraff hendelsene som endte Klan Bevers dager. Meningene er svært delte blant fjellfolk om det eksakte hendelsesforløpet; det avhenger stort sett av hvilket forhold fortelleren har til Klan Storelv.

Opptakten til massakren omhandlet en flokk med kyr tilhørende Klan Storelv. Flokken var blitt forsøkt stjålet, så slaktet da raidet ble oppdaget. Storelv anklaget Bever, konflikten eskalerte raskt til vold og endte med at en stor gruppe krigere fra Storelv drepte samtlige Bevere i Svartåsdalen.

Noen få medlemmer av klanen var ikke tilstede i Svartåsdalen i de siste dagene, og har overlevd. Disse har i ettertid blitt tatt opp i andre klaner, eller ble klanløse og har forlatt Kastarundt. I tillegg overlevde det en god del tidligere bevere som var inngift i andre klaner.

Etter Svartåsmassakren

Svartåsmassakren har i ettertid blitt holdt frem av fjellfolk overalt som et skrekkens eksempel på hvor ille det kan gå når man bryter tradisjonene. For Klan Storelv har den blitt et skammens kapittel, og noe klanen sjelden setter pris på om det snakkes om. Klan Storelvs fiender bruker gjerne denne hendelsen i forsøk på å diskreditere Storelv.

Bare få uker etter Svartåsmassakren dukket Klan Røyskatt opp og bosatte seg i Klan Bevers tidligere område. De hadde verken styrken til å holde på hele Bevers territorium, viljen til å forsvare det eller antallet til å klare å utnytte det. Store deler av territoriet ble derfor annektert av omkringliggende klaner. Storelv tok den største biten. Røyskatt sitter nå kun igjen med selve Svartåsdalen. Alle de andre klanene synes å være fornøyde med at en såpass liten og ubetydelig klan, med en historie av å holde seg utenfor alle konflikter, kontrollerer dette viktige stedet.

Blant de som en gang i tiden var medlemmer av Klan Bever, har det etter hvert utviklet seg en tradisjon om å samles på årsdagen etter Svartåsmassakren, og minnes det som skjedde. I år 22 e.S. var det 15 år siden det skjedde, og jubileet sammenfalt med et ting sammenkalt av Klan Hauk, på klan Røyskatts territorium (laiven Gull i hvert fjell). På dette tinget kom det frem at en gruppe fra Klan Steinbukk, under ledelse av Steinbukk Satru, senere klanens høvding, var de som stjal og drepte kyrne og satte i gang hendelsene som ledet opp til massakren.

På Tinget kom det også fram at mange i klan Storelv var motstandere av det som skjedde rundt massakren, og angrer svært på hendelsen. Høvding Asharru la fram saken på Tinget og sa at de ønsket å gjøre bot for seg. Klan Bever ble tilbudt menn, buskap og beskyttelse, samt hjelp til å bygge opp igjen klanen, i flere generasjoner fremover. Ikke alle beverene var fornøyde med dette, og krangelen ble også enige om at de av klan Storelv som deltok i selve massakren skulle gjøre bot ved å sloss for alle fjellfolk ved å gå i fremste linje mot kong Ion. Klan Steinbukk gjør bot ved å bidra med menn, buskap og hjelp til gjenoppbygging av klanen, samt å gi tilbake det de har av land som en gang tilhørte klan Bever.

Tre medlemmer av klan Bever som var på reise da massakren fant sted, dukket opp på sitt gamle klanssete like før Tinget. Disse tre ønsket å bygge opp igjen klanen ved hjelp av bøtene fra de andre klanene, samtidig som de vil fortsette å drive sitt reisende vertshus.

Roller fra Klan Bever