Guder og demoner

Fra VeiskilleWiki
Revisjon per 13. sep. 2012 kl. 12:02 av Helge (diskusjon | bidrag) (→‎Se også)
(diff) ←Eldre versjon | vis nåværende versjon (diff) | Nyere versjon→ (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Det finnes kanskje tusener av forskjellige guder og demoner som har blitt tilbedt rundt om kring i verden. Over alle gudene er Skaperen, en kvinnelig skikkelse som aldri har hatt en egen kirke. Det er vanlig å ofre eller be til forskjellige guddommer etter behov, og det er kun enkelte land, prester eller svært religiøse mennesker som velger én enkelt gud å følge. Demontilbedelse er forbudt i alle kjente land.

Det har blitt påstått at etter Stjernefallet ble alle guder og demoner – med noen få unntak – sendt tilbake til jorda. Mange av dem vandrer visstnok blant oss i dag, som mennesker.

Det er helt normalt å tilbe guder også etter Stjernefallet. De svarer ikke noe særlig nå, men det gjorde de normalt ikke før Stjernefallet heller.

Guder

Gudene er alle gode av hjerte og sinnelag, og har fått sin makt gjennom og på grunn av dette. De fleste folkeslag anerkjenner at gudene er innsatt av en høyere Skaper for å lede og beskytte menneskene.

I verden etter Tåkeflommen er det først og fremst 5 guder som blir tilbedt:

  • Sannhetens Gudinne – tilbes først og fremst i Ulymar og Kroam
  • Deban, solguden – statsreligion i Kiltan, men har også forgreininger andre steder i verden
  • Noden, beskytteren og Gudenes Konge – tilbes over alt i verden, men i mye mindre grad enn før
  • Earden, krigeren – først og fremst i Malderia, ettersom han er Malrids Sirkels ideal.
  • Althéa, Rettferdighetens Gudinne – var kjernen i Althéas statsreligion, men er mindre sentral nå

Andre guder

Demoner

Demonene er gudenes motstykke, og lever for ondskap og menneskehetens ødeleggelse. De er også mange, kanskje flere enn gudene, men ikke mange av dem er kjent for menneskeheten. Hekseri og demontilbedelse er på det strengeste forbudt i nesten alle verdens land, og djevledyrkere blir som regel brent eller henrettet på andre passende måter.

Demondyrkelse er som nevnt strengt forbudt, men man gir dem gjerne skylden for dårlig nytt. De mest vanlige i banne-sammenheng er Yk (døden), Sebk (Løgnen), Syk (sykdom og gift) og Sark (krig og ødeleggelse). Forbannelser som ’måtte Tåka ta deg’ og ’inni svarteste alveskauen’ er også brukbare, selv om noen er skeptiske til å påkalle Tåkas oppmerksomhet på den måten...

Andre demoner

Se også