Guder og demoner

Fra VeiskilleWiki
Revisjon per 9. mai 2006 kl. 19:39 av Kristian (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Dette er en liste over de mest kjente gamle guder og demoner i Veiskille.

Guder

Gudene er alle gode av hjerte og sinnelag, og har fått sin makt gjennom og på grunn av dette. De fleste folkeslag anerkjenner at gudene er innsatt av en høyere Skaper for å lede og beskytte menneskene.

 • Noden

Noden er gudenes konge, og den første og største blant dem. Noden anerkjennes som en av de mektigste gudene over hele verden, og folk ofrer til ham for beskyttelse og velsignelser av barnefødsler, ekteskap, byggverk, handelsavtaler, krigsfølger og alt annet som er viktig her i verden.

 • Deban

Deban er også en av de første gudene. Han er solens gud, han som bringer lys, liv og glede, og hver morgen jager Ebdeks Mørke fra jorden. Deban ofres til for godt vær, for å lette sorgtunge stunder og fjerne forbannelser, og for å avsløre og bekjempe Mørkets makter, i tillegg til at det er selvfølgelig å ofre til ham ved festlige anledninger. Deban tilbes i hele den kjente verden, men mest utbredt var hans presteskap i det gamle Ciran, der ingen annen religion var tillat.

 • Budbringeren (Ymanen)

Budbringeren er han som reiser fritt i alle verdener, det være seg menneskets, gudenes eller demonenes. Han beskytter alle veier og elver, og de som reiser på dem, og legger sin velsignende hånd over all handel. Det er derfor ikke til å undres over at hans kirke var den mest utbredte i det gamle Malderia. Det er en kjent sak at der ble denne kirken fjernet og forbudt femten år før den store katastrofen, på grunn av beskyldninger om korrupsjon, utbytting av folket, landsforræderi og demondyrking.

 • Earden

Earden er den fremste av de gudene som har viet sin eksistens til den evige krigen mot demonene. Han blir som regel ofret til av krigere, og av folk i krig, og de eneste gavene han gir er en sterk sverdarm og styrket mot. Earden hjelper den som hjelper seg selv, og det sies at i enkelte store slag har det blitt sett avdelinger midt i kampens hete som ingen siden har sett igjen, som har blitt ledet av en mektig kriger med et lysende sverd. Malrids sirkel er de fremste av dem som hevder dette er Earden selv.

 • Udesyen

Udesyen er bondens guddom, og ofres til for gode avlinger og friske dyr. Han er også, sammen med Uayeni, sterkt knyttet til fruktbarhet, og blir av enkelte også ofret til for å få friske og sunne barn.

 • Uayeni

Der Udesyen er opptatt av grøden og fruktbarheten i dyrka mark, er Uayeni hans ville motstykke. Hun ofres til av jegere, skoggangsmenn, gjetere og andre som tilbringer mye tid i villmarka. Hennes område er skogene, slettene og fjellene, og alt liv som vokser og lever vilt der. Hun er gift med Udesyen, men de tilbringer ikke mye tid sammen. De lever hver for seg, og møtes bare noen få ganger i året.

 • Ylni

Ylni er drømmenes og ønskenes gudinne, hun som skjenker mennesket søvn og hvile, men er like opptatt av menneskers ønsker i det våkne liv. Ylni blir ofret til for ro og hvile, klarsyn, visjoner og råd om fremtiden.

 • Sannhetens gudinne

Hun er gift med Sebk, løgnens demon, og sies å være den eneste guden som gjensto etter Stjernefallet. Gudinnen ble drept da De 7 Kongers Rike falt for over 2000 år siden, men gjenoppsto som en følge av hendelsene i Løgnens rike.

 • Althea, rettferdighetens gudinne

Althea verdsetter symmetri og balanse over alt annet.

Demoner

Demonene er gudenes motstykke, og lever for ondskap og menneskehetens ødeleggelse. De er også mange, kanskje flere enn gudene, men ikke mange av dem er kjent for menneskeheten. Hekseri og demontilbedelse er på det strengeste forbudt i nesten alle verdens land, og djevledyrkere blir som regel brent eller henrettet på andre passende måter.

 • Yk

Yk er demonenes hersker, og den aller første av dem. Han er Døden, tomheten og den absolutte ondskap. Hver fullmåne vandrer han på jorden og samler inn sjelene til de uheldige som har dødd mens Deban hvilte.

 • Ebdek

Ebdek er Mørkets Fyrste, hersker over alle skrømt, gjenferd og beist som vandrer i skogene om natta. Natta, skumringen og Tåka er hans domener, og selv ikke i drømme er man trygg for hans grep, for også marene er hans skapninger.

 • Sark

Sark er den første av alle drager, og en av de mektigste ilddemonene som eksisterer. Som sine etterkommere er han sleip, grisk, rasende og lunefull, og det er følgende visstnok svært få som tilber ham.

 • Eberyok

Eberyok var en gang det opprinnelige mørket, så mektig at selv Yk fryktet ham. Yk sørget for at Eberyok ble kastet fra sin plass og Ebdek overtok. Det mistenkes at det er Eberyok som styrer den nåværende Tåka.

 • Sebk

Løgnens demon, den som styrte den gamle Tåka, gift med Sannhetens gudinne. Visstnok den eneste demonen som gjenstår etter Stjernefallet.

 • Sok

Også kalt ”Dommeren”, en slags underling av Sebk.