Eols dans

Fra VeiskilleWiki
Revisjon per 17. apr. 2007 kl. 17:38 av Kristian (diskusjon | bidrag) (Symbolikk og historie)
(diff) ←Eldre versjon | vis nåværende versjon (diff) | Nyere versjon→ (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Snever.pngSnever: Denne artikkelen er snevrere enn det tittelen skulle tilsi. Det må skrives mer om gruppedans og alenedans. (Om merking av sider)

Eols dans, Vandrerfolkets "signaturdans" i Veiskilleverden er det vi kjenner som Sevillanas i vår verden. Dette er i utgangspunktet en pardans, men kan også danses alene, eller av to menn eller to kvinner sammen, eller av mange i en sirkel. Den er satt sammen av fire smådanser (coplas), som kan danses i rekkefølge eller man kan enes om å velge ut noen få. For laivbruk har stort sett bare den første coplaen blitt brukt; den er et slags minste felles multiplum.

Historie

Dansen har sitt opphav i De syv kongers rike. Den var i store trekk nokså lik som dagens versjon, men ble for det aller meste danset til musikk. Da Moryel og restene av hans hær og folk satt som fanger etter Den Femte Krigen begynte tradisjonen med å danse til klapping og tramping alene, og siden har det blitt like vanlig å danse uten musikk som med.

Symbolikk

Eols dans er en symboltung dans, dersom man leter etter disse.

Pardans
Den tradisjonelle pardansen, der en mann og en kvinne danser sammen, er knyttet opp mot løgn og sannhet, men det er ikke gitt hvem av danserne som symboliserer hva. Dette kommer bl.a. frem ved at det er relativt normalt for to menn eller to damer å danse sammen, slik at kjønn ikke er knyttet til gudinnen og demonen. De bytter stadig plass og veksler mellom å ha ansiktet, ryggen eller siden mot hverandre. Bevegelsene er dels raske og dels trege. Symbolikken ligger i at løgn og sannhet er tett knyttet til hverandre, stadig i bevegelse og tidvis vanskelig å skille.