Forskjell mellom versjoner av «Den gamle keshiske religionen»

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
(Språkvask)
(asyo parvat)
Linje 10: Linje 10:
 
*Ild er av Solens kraft, og gir varme til menneskene.
 
*Ild er av Solens kraft, og gir varme til menneskene.
 
*Landet ble grunnlagt av [[Yasaseyo]], som også var den første [[Andrake]].
 
*Landet ble grunnlagt av [[Yasaseyo]], som også var den første [[Andrake]].
 +
 +
==Legenden om Asyo Parvat==
 +
Før [[Stjernefallet]] fantes det et et fjell ved navn Asyo. Dette fjellet var dekket av tåke lenge før [[Tåka|Løgnens tåke]] viste seg for første gang. Ingen hadde noensinne sett toppen av dette fjellet, og de som prøvde å bestige det, kom tilbake og fortalte massevis av historier uten sammenheng. Alt de sa var bare vissvass. Kesharene trodde at dette skyltes de kreftene gudinnen Aasyyso hadde. Hun var illusjonenes mesterinne og lokket gjerne til seg staute menn.
  
 
[[Kategori: Religion]]
 
[[Kategori: Religion]]
 
[[Kategori: Andhra Kesh]]
 
[[Kategori: Andhra Kesh]]

Revisjonen fra 24. jan. 2007 kl. 16:57

Arbeid.png Under utvikling: dette er bare stikkord, en kladd.. kom gjerne med kommentarer og ideer.. (Om merking av sider)


Kesharer generelt er ikke særlig religiøse. De fleste tror at verden er skapt av Skaperen slik de gamle mytene forteller, men har ikke noe forhold til de konvensjonelle gudene og demonene. Kesharer er jordnære og holder seg til det de ser, kan måle og dermed forstå. Men det har ikke alltid vært slik. Det finnes fremdeles gamle folk som fremdeles følger den gamle religionen og i landsdelen som legger helt nord, Uchi, er religionen stort sett levende.

Oppsummering/stikkord

  • Hvert fjell er en gudinne. Solen er fjellenes mor og Jorden deres far. Fjellene lengter etter sin mor og strekker seg mot henne.
  • Mørket og vinteren er menneskenes og fjellenes fiender.
  • Steintrollene er mørkets tjenere. En gammel beskyttelse mot steintroll er å helle Duma-guma i en sirkel rundt gården eller huset, for som alle vet hater steintroll guma (se Lobtsang Gyatso og Surpompens datter)
  • Ørnen er fjellenes vokter, hun flyr over dem og ser alt.
  • Ild er av Solens kraft, og gir varme til menneskene.
  • Landet ble grunnlagt av Yasaseyo, som også var den første Andrake.

Legenden om Asyo Parvat

Før Stjernefallet fantes det et et fjell ved navn Asyo. Dette fjellet var dekket av tåke lenge før Løgnens tåke viste seg for første gang. Ingen hadde noensinne sett toppen av dette fjellet, og de som prøvde å bestige det, kom tilbake og fortalte massevis av historier uten sammenheng. Alt de sa var bare vissvass. Kesharene trodde at dette skyltes de kreftene gudinnen Aasyyso hadde. Hun var illusjonenes mesterinne og lokket gjerne til seg staute menn.