Forskjell mellom versjoner av «Den gamle keshiske religionen»

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
(yasaseyo)
(Språkvask)
Linje 1: Linje 1:
 
{{under arbeid|dette er bare stikkord, en kladd.. kom gjerne med kommentarer og ideer..}}
 
{{under arbeid|dette er bare stikkord, en kladd.. kom gjerne med kommentarer og ideer..}}
  
[[Andhra Kesh|Kesharer]] generellt er ikke serlig religiøse. De fleste tror at verden er skapt av [[Skaperen]] slik de gamle mytene forteller, men har ikke noe forhold til de konvensjonelle [[Guder og demoner|gudene og demonene]]. Kesharer er jornære og holder seg til det de ser, kan måle og dermed forstå. Men det har ikke alltid vært slik. Det finnes fremdeles gamle folk som fremdeles følger den gamle religionen og i landsdelen som legger helt nord, Uchi, er religionen stort sett levende.
+
[[Andhra Kesh|Kesharer]] generelt er ikke særlig religiøse. De fleste tror at verden er skapt av [[Skaperen]] slik de gamle mytene forteller, men har ikke noe forhold til de konvensjonelle [[Guder og demoner|gudene og demonene]]. Kesharer er jordnære og holder seg til det de ser, kan måle og dermed forstå. Men det har ikke alltid vært slik. Det finnes fremdeles gamle folk som fremdeles følger den gamle religionen og i landsdelen som legger helt nord, Uchi, er religionen stort sett levende.
  
 
==Oppsummering/stikkord==
 
==Oppsummering/stikkord==
Linje 10: Linje 10:
 
*Ild er av Solens kraft, og gir varme til menneskene.
 
*Ild er av Solens kraft, og gir varme til menneskene.
 
*Landet ble grunnlagt av [[Yasaseyo]], som også var den første [[Andrake]].
 
*Landet ble grunnlagt av [[Yasaseyo]], som også var den første [[Andrake]].
 
 
  
 
[[Kategori: Religion]]
 
[[Kategori: Religion]]
 
[[Kategori: Andhra Kesh]]
 
[[Kategori: Andhra Kesh]]

Revisjonen fra 18. jan. 2007 kl. 12:01

Arbeid.png Under utvikling: dette er bare stikkord, en kladd.. kom gjerne med kommentarer og ideer.. (Om merking av sider)


Kesharer generelt er ikke særlig religiøse. De fleste tror at verden er skapt av Skaperen slik de gamle mytene forteller, men har ikke noe forhold til de konvensjonelle gudene og demonene. Kesharer er jordnære og holder seg til det de ser, kan måle og dermed forstå. Men det har ikke alltid vært slik. Det finnes fremdeles gamle folk som fremdeles følger den gamle religionen og i landsdelen som legger helt nord, Uchi, er religionen stort sett levende.

Oppsummering/stikkord

  • Hvert fjell er en gudinne. Solen er fjellenes mor og Jorden deres far. Fjellene lengter etter sin mor og strekker seg mot henne.
  • Mørket og vinteren er menneskenes og fjellenes fiender.
  • Steintrollene er mørkets tjenere. En gammel beskyttelse mot steintroll er å helle Duma-guma i en sirkel rundt gården eller huset, for som alle vet hater steintroll guma (se Lobtsang Gyatso og Surpompens datter)
  • Ørnen er fjellenes vokter, hun flyr over dem og ser alt.
  • Ild er av Solens kraft, og gir varme til menneskene.
  • Landet ble grunnlagt av Yasaseyo, som også var den første Andrake.