Deban

Fra VeiskilleWiki
Revisjon per 13. nov. 2015 kl. 18:22 av Monica (diskusjon | bidrag)
(diff) ←Eldre versjon | vis nåværende versjon (diff) | Nyere versjon→ (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Link hentet

Deban er også en av de første gudene. Han er solens gud, han som bringer lys, liv og glede, og hver morgen jager Ebdeks Mørke fra jorden. Deban ofres til for godt vær, for å lette sorgtunge stunder og fjerne forbannelser, og for å avsløre og bekjempe Mørkets makter, i tillegg til at det er selvfølgelig å ofre til ham ved festlige anledninger. Deban tilbes i hele den kjente verden, men mest utbredt var hans presteskap i det gamle Ciran, der ingen annen religion var tillat.

Etter Stjernefallet har denne guden fått ny og trofast tilhengerskare i Kiltan som har den til nå mest organiserte debandyrkningen. Det fins også en liten tilhengerskare i Ljosheim i Starvald etter at et tempel dukket opp der etter stjernefallet.

Debans prester

Bruk av flagrende gevanter og/eller hodeplagg i gult, rødt eller orange er vanlig. Fargen på klærne kan gjenspeile hvilket aspekt av sola presten foretrekker. Rødt for solnedgangen, gult for middagssola, orange for soloppgangen. Soloppgang representerer Debans gjenfødsel, middagssola hans sterkeste time og solnedgangen hans daglige død.

Noen av prestene dekorerer sine klær eller hodeplagg med en sol, eller har et smykke formet som en sol for å vise sin hengivenhet til Deban.

Debans prester har en forkjærlighet for appelsiner, eller solfrukt som den også kalles. De har gjerne med seg en del av dem, som de deler ut til de som vil ha.

Se også