Forskjell mellom versjoner av «Andhra Kesh»

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
(→‎Kultur: -religion - ingrid, gidder du ;))
m (→‎Religion: rettet æ, ø og å + språkvask)
Linje 32: Linje 32:
  
 
===Religion===
 
===Religion===
Andhra Kesh har ingen bestemt statsreligion og det hersker fullstendig religionsfrihet i landet. Hver familie og landsby har gjerne sin egene guder, myter og historier. Tradisjonellt sett var det mest vanlig aa tilbe fjellenes guder. Hvert fjell hadde en beskyttende gud eller aand som ble tilbedt av de som bodde paa og rundt hvert enkelt fjell. De fleste av disse gudene og aandene er naa blitt redusert til bare aa vaere myter og eventyr, men dette varierer fra fjell til fjell. Boendene paa avsidesliggende fjell og daler er ofte mer religioese enn de som bor sentralt i de stoerre byene. Bland akademikerene er den generelle holdningen at ens egen religion ikke skal farge eller forme den forskning som gjoeres, men det skal nevnes at [[mytologi]], [[:Kategori:Religion|religion]] og metafysikk er bland de mange emner som studeres og forskes paa.
+
Andhra Kesh har ingen bestemt statsreligion og det hersker fullstendig religionsfrihet i landet. Hver familie og landsby har gjerne sin egne guder, myter og historier. Tradisjonelt sett var det mest vanlig å tilbe fjellenes guder. Hvert fjell hadde en beskyttende gud eller ånd som ble tilbedt av de som bodde og rundt hvert enkelt fjell. De fleste av disse gudene og åndene er blitt redusert til bare å være myter og eventyr, men dette varierer fra fjell til fjell. Bøndene på avsidesliggende fjell og daler er ofte mer religiøse enn de som bor sentralt i de større byene. Blant akademikerene er den generelle holdningen at ens egen religion ikke skal farge eller forme den forskning som gjøres, men det skal nevnes at [[mytologi]], [[:Kategori:Religion|religion]] og metafysikk er blant de mange emner som studeres og forskes .
  
 
===Navnetradisjoner===
 
===Navnetradisjoner===

Revisjonen fra 14. des. 2006 kl. 16:42

Arbeid.png Under utvikling: mye rot og lite substans. la oss ta i ett tak for å bedre denne siden og få flere sider på banen (Om merking av sider)

Kesharene er et folk av geitegjetere og ingeniører som holder mekanikk og vitenskap høyere enn noen religion. Fjellene de bor i er ustabile og i stadig forandring, noe som har gjort dem svært tilpasningsdyktige og alltid på jakt etter nye og bedre måter å takle virkelighetens utfordringer på. De er antakelig det fremste eksempelet på at menneskeheten tenker nye tanker etter Stjernefallet, for i stedet for å snu seg til det gamle og lete etter magien slik mange andre gjør, holder de tyngdekraften og andre vitenskapelige prinsipper for å være langt viktigere.

Kesharer har rykte på seg for å være gale oppfinnere som konstant ønsker å eksperimentere og forbedre ting. Selv om det finnes unntak er de fleste keshiske oppfinnelser gode i teorien, og ikke like gode i praksis. I store deler av verden har ’keshisk’ blitt et uttrykk for noe som er vaklete, ustabilt eller dårlig satt sammen, selv om mange av nyvinningene fungerer etter den nødvendige prøveperioden.

Kesharene sitter på den ubestridt beste kunnskapen om hvordan komme seg trygt gjennom Andhra Kesh, et faktum de benytter seg flittig av. I det siste har det stort sett kommet til uttrykk gjennom stive priser på førere over fjellene, men de har også tidligere prøvd å bruke posisjonen sin i politisk sammenheng, noe som raskt gjorde dem til uvenns med Malderia.

Bilde av det som kanskje er en Keshisk installasjon

Geografi

Det mest spesielle med Andhra Kesh er landskapet. Hele landet ligger i fjellomeråder og de aller fleste fjellene er svært høye. Store deler av landet er ugjennomtrengelig selv for landets egne innbyggere. I tillegg er fjellene i seg selv veldig ustabile, det går stadig vekk ras og dette gjør det vanskelig å bygge en stabil infrastruktur. Det er kun takket være gjeternes harførhet og andrakenes smarte løsninger at det i hele tatt kan eksistere en hel nasjon der. Det sier seg selv at i et slikt landskap spiller elvene en stor rolle og kesharene har gjor mye for å kontrollere dem, temme dem og bruke dem. Bosettinger er ofte plassert i nærheten av store elver (dog ikke for nære, da de har en tendens til å bli oversvømt og skifte rettning fra tid til annen).

Landets sentrum ligger på det merkligste fjellene av dem alle. Dette fjellet ser ut som om det står opp ned. Dette gjør at hovedstaden er den best beskyttede byen i den kjente verden.

Den keshiske personlighet

Noen ganger må man knuse noen egg for å få en omelett. Kesharer vil i enkelte tilfeller heller snitte opp hele høna for å se hvor eggene egentlig kommer fra... Og hvem som eier høna er egentlig litt uviktig, så lenge den kan brukes til forskning. Vil du ikke være med på å bygge opp den nye verden, sier du? Jaja, for en raring du er.

Ny dag, nye nederlag, sier du? Ikke for en keshar. Man kan lære av alt. Særlig av eksperimenter som ikke gikk helt etter planen. Mulig onkel Sikoto fikk hugget av seg armen forrige uke, men det er jo helt tydelig at den sorte urten som tante Mariko smurte på for å teste ut sårtilhelingsevnen fungerte finfint! Og det kunne jo vært mye værre. Han kunne jo dødd, nå kan han bruke tid på å utbedre den fjærdrevne vedøksa si.

Kesharer går sjelden rundt hindringer. Er det en elv eller fjellkløft, lager man en bro. Er det en litt slitsom bonde som protesterer mot at åkeren brukes til testområde, ja da får han vel bare protestere. Enkelte kesharer har begynt å innse at det kanskje kan være lurt å finne ut hvordan disse sosiale spillereglene fungerer i lavlandet, men da vil man i alle tilfelle miste verdifull tid som heller skulle vært brukt til forskning.

Kultur

Alle større beslutninger blir gjort i et råd. Det finnes et råd for hver landsby, og et større råd for Andra Kesh.

Når man er en del av et folk som kan komme til å dø når som helst, lever man i nuet, og gjør det meste ut av hver dag. I fjellene i Andra Kesh kan det når som helst gå jordras, det blir snøstorm, flom eller andre naturkatastrofer. Man holder sammen og deler alt. Man kaster IKKE ut noen av sitt hus, siden det er en reel sjanse for at de kan komme til å dø hvis de blir gående ute for lenge. Man er også ganske flinke til å dele på goder og reparere og holde hverandre hus og tilfluktssteder i orden. Noen tyverier kan forekomme, men aldri av mat, vann, brensel eller andre saker man trenger under snøstorm.

Mat

Det er ikke mye som vokser og gror i fjellene, så de tradisjonelle matrettene er i all hovedsak basert rundt to ingredienser: Sauekjøtt og tau, aller mest kjent er nasjonalretten 'Sau i Tau'. Blandt andre retter kan man også nevne 'momo' som er kjøtt, grønnsaker (gjerne ihjelkokte tau-kongler) og saus pakket inn i en pasta av enten hvetemel eller tau-mel. Disse pastaposene blir enten kokt eller stekt i olje. De siste årene har dog import av andre varer tatt seg opp, og flere matretter har funnet sin plass i de keshiske menyer.

Musikk

Den Keshiske musikken kan grovt deles opp i to forskjellige genre: klassisk musikk og folkemusikk. Den klassiske musikken kan igjen deles opp i to grener: den tradisjonelle og den moderne. Disse to kan skilles fra hverandre ved at den moderne klassiske musikken er i større grad inspirert av den informasjon som er funnet om musikk i biblioteket som dukket opp etter Stjerenfallet. Denne musikken er mye mer avansert og basert på svært kompliserte matematiske beregninger. Den tradisjonelle er bært rundt en melodi, med improvisasjoner som mellomspill. Folkemusikken varierer stort fra område til område. Alle sangene har lokale variasjoner i både melodi og tekst. De fleste tekstene handler om sauer, tau og fjell, men det finnes selvsagt et vell av sanger som handler om kjærlighet, smarte folk og lure løsninger.

Religion

Andhra Kesh har ingen bestemt statsreligion og det hersker fullstendig religionsfrihet i landet. Hver familie og landsby har gjerne sin egne guder, myter og historier. Tradisjonelt sett var det mest vanlig å tilbe fjellenes guder. Hvert fjell hadde en beskyttende gud eller ånd som ble tilbedt av de som bodde på og rundt hvert enkelt fjell. De fleste av disse gudene og åndene er nå blitt redusert til bare å være myter og eventyr, men dette varierer fra fjell til fjell. Bøndene på avsidesliggende fjell og daler er ofte mer religiøse enn de som bor sentralt i de større byene. Blant akademikerene er den generelle holdningen at ens egen religion ikke skal farge eller forme den forskning som gjøres, men det skal nevnes at mytologi, religion og metafysikk er blant de mange emner som studeres og forskes på.

Navnetradisjoner

Alle personer har to navn. De kan også ha en tittel. I så fall kommer tittelen før navnene.
Navnene er typisk japansk-inspirerte: Pendoandrake Saruki Moto, Vinciandrake Inagaki Mishima

Titler

  • Andrake: Tilsvarer en ingeniør. Det finnes to typer andraker: Pendo- og Vinci.
    • Pendoandrake: Teoretisk andrake - mer filosofisk/ sosialt fokus
    • Vinciandrake: Praktisk andrake - den som tegner og bygger nye oppfinnelser

Hvor kommer all kunnskapen fra?

Det som har gitt kesharene et enormt forsprang når det kommer til teknologisk og vitenskaplig utvikling er det enorme biblioteket som dukket opp etter Stjernefallet. Dette biblioteket inneholder en enorm mengde bøker som omhandler alt fra ingeniørkunst til filosofi og historiske nedtegninger. Det største problemet er at de aller fleste bøkene er skrevet på et uforståelig språk med uforståelige tegn. Det ryktes at dette biblioteket en gang i tiden lå i det mystiske landet Adaan før stjernefallet. Derfor har det også vært mange og lange diskusjoner hvorvidt en i det hele tatt bør bruke kunnskapen i disse bøkene. Noen mener at disse bøkene rett og slett er skrevet for og av demontilbedere. På tross av alt dette har kesharene likevel fått mye ut av bøkene, spesielt teknologiske tegninger og arkitektur, da tegninger er lettere å tolke enn "adaanske kråketær" som tegnene ofte blir kalt.

Men det er ikke bare på grunn av biblioteket at kesharer har gjort sine fremskritt. Mye kan nok også skyldes kesherens undrende natur. Dypt i den keshiste folkesjelen ligger en hunger etter kunnskap og nye løsninger.

Se også