Zedula Cromdau

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Zedula Cromdau
Navn Zedula Cromdau
Født 15 før Stjernefallet
Nasjonalitet Kroamitt
Yrke Handelskvinne
Spilt på Siste lodd på vekta

Fru Cromdaus

Spiller Ingrid Windsland

Presentasjon

Zedula Cromdau er en handelskvinne i Kroam som har klatret opp rangstigen i sositeten etter å ha etablert foretninger i TriChaz gjennom et tett samarbeid med Frue Ravlita Middelvang. Zedula har sin egen salong og mange kontakter. Hun er en sjarmerende livsnyter som tar for seg av verdens goder, men hun er også dypt dedikert i sin tilbedelse av Sebk, noe som før Monarka Amaries død ikke var vel kjent i Kroam. Zedula er eieren av jaktgodset der ritualet for Spillmesteren ble utført og var en av de som holdt ritualet der som leder av den minste av de to Salamankafaksjonene som var til stede.


Bakgrunn

Som 18-åring begynte en altruistisk Zedula Cromdau å reise fra Kroam til TriChaz med mat til de trengende der. Få vet hva som egentlig fikk den en gang så idealistiske ungjenta til å endre seg så drastisk etter bare et par turer, men det var ikke den samme kvinnen som kom tilbake til Kroam med store forretningsplaner støttet av solide kontakter i den herjede byen hun en gang satte ut for å hjelpe. Som 20-åring blir familien Cromdau rammet av sorg etter at Zedulas tvillingsøster ble drept av et tåkeskrømt (selv om de ikke har noe håndfast bevis på at søsteren faktisk ble drept, så hersker det ingen tvil i familien om at hun er tapt for alltid), og bare et veddemål hun hadde med sin bror (til ære for sin hemmelige guddom, Sebk), redder Zedula fra å lide samme skjebne. Dette er vendepunktet i unge Fru Cromdaus religiøse liv, og hun dedikerer sitt liv til Spillmesteren.

Noen år senere tok hun med seg en Kroamittisk kvinne og hennes familie som var bosatt i TriChaz, tilbake til Kroam der hun sørget for at de fikk bosatt seg og startet på nytt. Kvinnen, Ravlita Middelvang, blir senere en av Cromdaus viktigste allierte og trosfelle. Sammen bygger de opp det største handelsnettverket mellom Kroam og TriChaz, der mat og vann fraktes inn til den tidligere havnebyen, og gull og sølv fraktes ut og tilbake til Kroam. Det sies at landeveisrøvere tjener bedre på å la karavanene til Cromdau gå uberørte og at konkurrerende rivaler på snodig vis har det med å gå raskt konkurs eller simpelthen forsvinne.

I år 19 etter stjernefallet arrangerer Fru Cromdau og hennes Salamanka et rituale i samarbeid med Delana Herzfield og hennes Salamanka som resulterer i at Kroam igjen blir heksestyrt og Spillmesteren selv sjenker sin gunst over sine trofaste. Zedula kan nå endelig utøve sin religion åpent, og har store ambisjoner for hvordan hun kan rotfeste Sebk i det Kroamittiske samfunn.

Allierte og familie

Ravlita Middelvang er Zedulas foretningspartner og et medlem av Zedulas Salamanka. Under ritualet på jaktgodset kom det frem at Middelvang er en heks, noe som på mange måter både har styrket og komplisert alliansen mellom de to.

Professora Nanny Vogel er ikke bare i Zedulas indre vennesirkel, men har også et svært godt forhold til Monarka Nerissa, og fungerer på mange måter som Zedulas direktelinje til Kroams mektigste kvinne. Hun har, på oppfordring av Zedula, forlovet seg med Evan Calder, basert på felles interesser og utbytte.

Chynia Weisfell er også et kjent fjes i Cromdaus kretser, og de ser ut til å ha en gjensidig forståelse seg i mellom. De to har begynt å samarbeide om et forretningsprosjekt der de ønsker å starte et nytt establissement i Kroam by: et kombinert vertshus, spillehall og gledeshus der almuen kan frekventere uavhengig av rang, så sant de har pengene til det.

Det er relativt kjent at Daria Schwarzgruber er Zedulas elskerinne, selv om de to på mange måter er som natt og dag.

Nerissa Oktavia Thessante var en god bekjent av Zedula, før hun ble Monarka Nerissa. Som datter av Sebk og Monarka av Kroam, har hun Zedulas lojalitet og hengivne gjestfrihet; både i Cromdaus salong og hennes hus.

I forkant av ritualet på jaktgodset, ble Zedula satt i kontakt med Delana Herzfield, en karismatisk professora som delte hennes dedikasjon til Sebk. Det var i samarbeid med Delanas Salamanka at ritualet ble organisert. De har fortsatt kontakt fra tid til annen, selv om de har sine uenigheter, men Delanas tilstedeværelse i sosiale sammenhenger har blitt sterkt redusert og hun sender ofte sin ektemann Manfred Stärker Herzfield som sin representant. Sistnevnte har derfor en stående invitasjon hos Cromdau, selv ueskortert, som en gest til hans kone.

I sin tjeneste har Zedula Alarni Clanderberg, en stramansiktet og ambisiøs spillmaestra som er forlovet med Cromdaus bror, kokken Rantik Klinker, og Gisela Schillerberg, en driftig dame som innehar posisjonen som hennes kjøkkenmaestra. Av menn er hennes trofaste terningsvenn gjennom mange år, Tallbyrin Klinker, hennes svoger gjennom Rantiks tidligere ekteskap, å finne, og relativt nylig ble Faber Krombauer, tidligere en av Delana Herzfields ansatte, og Timeras Gerber, en ung, kjekk mann med et hode for spill, ansatt, også de som terningsvenner.