Zantropia for utlendinger

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er hva mange har hørt om Zantropia, fortalt av den malderiske handelsmannen Emar Reitansønn

Historisk

Det var ei dame som kalte seg Zukanaa som etter stjernefallet reiste rundt i verden med et stort følge. Hu sa at hu var på jakt etter et land. Hu lovte folk gull og grønne skoger, og det var mange som blei med. Mest folk som hadde mista alt etter Stjernefallet, mest gærninger. Hu hadde også med seg en gjeng krigere, sånne Zukaanas. De blei vel over tjue tusen før de fant landet sitt tilslutt, etter å ha gått å lett i tre år. de gikk inn i landet gjennom den dalen ved Trabusia, og så ble hu krona til keiserinne inne i landet, i palassbyen, eller Zuka som den heter. Etter der har det vært mange fler som har reist dit og blitt Zantropere. Det er bare det at har du først kommet inn, så kommer du ikke ut. Eller, det var hverfall sånn før... tja, mer om det siden.


Om Landet

Dem sier at når de kom til landet, stod alle byene der allerede, akkurat som at dem skulle hvert der for alltid. De er veldig annerledes, med mye mønstre og rare tegn, kupler av gull og spir av elfenben. Det ser helt rart ut, men også veldig fint.

Flora og Fauna

Dem sier at Zantropia er et land av overflod,at du kan bare kaste en neve korn på marken, så har du en åker etter få måneder, fruktene detter ned i fanget, elvene som renner ned langs de bratte fjellsidene er friske og klare og fulle av fisk. Og i fjellet er det bare å slå med hakken, så finner man gull, sølv og sjeldne steiner. Viltet i skogen er feite og fine, lette å få has på og husdyrene de hadde med vokste seg hurtig større og kraftigere. Det er vertfall veldig varmt og fuktig der.

Geografi

Mot sør grenser Zantropia mot den ugjenomtrengelige Alveskogen, der dem sier at både alver og tåke er observert. Det grenser også mot havet i sør, hvor havnebyen Neberia ligger.(Det ryktes om at Kiltanske skip ar nådd hit. har dem seilt gjennom tåka da, liksom?) Mot sør-øst er det bratte fjell som går over til å bli steppeland og ørken mot øst og nord øst. Herfra skal det gå Karavaneruter østover (til Earden vet hvor), og mot nord, (til Kroam? Trichaz?)) Mot nord og vest er det bratte, ugjenomtrengelige fjell, der den eneste mulige passasjen er gjennom passet ved Trabusia. Alle grensene er svært godt bevoktet, selv om jeg har hørt at det finnes stier over fjellene fra Utmark som det smugles på...

Og så i vest for Trabusia, ved innhavet, har dem laga en slags skysstasjon,Zahedan med noen vertshus, en smed og en Bazaar. Det er nesten blitt en liten havneby. Den ligger som et veiskille mellom veien inn til Trabusia, veien nord langs østsiden av innhavet og veien sørvest mot Althéa . Den ligger sør for Utmark, helt på grensen til Althéa.

Økonomi og handel

Dem sier at Zantropia er et rikt land. Et innmari rikt land. De dyrker alt selv, og er selvforsynt med mat og luksusprodukter. De importerer jern fra Althéa, og også masse spesielle luksusvare som dyr, Kiltansk vin. De eksporterer mest silke, sjokolade, kaffe, te, tobakk, eksotisk frukt, eksotisk fisk og edle stener samt andre luksusprodukter som smykker, parfyme og gullnips. All handel i Zantropia blir styr av Det Keiserlige Handelskammer, eller Mukataen som de kaller det. I de siste årene har de sendt flere enkeltstående handelskvinner og menn ut i verden, ustyrt med rullende handelsboder på kjerre. Det er vanskelig å se hva som er tanken bak dette, men det sies at det er for å skape et større marked eller større etterspørsel for Zantropiske varer i utlandet. Skikkelig gærningide, spør du meg.

Den største myntenheten er 1 Zukaat (gullmynt, 20 kroning), som er verdt 2 Dinarer (gullmynt,10kroning),som er verdt 4 Dirham (Sølvmynt, 5 kroning) som igjen er verdt 20 Shekel (Sølvmynt, kronestykker). For større enheter betales det med edle stener, der type og vekt avgjør verdien, bestemt av Mukataens offisielle tabeller.

Byer

Dem sier at bor ca 100.000 mennesker i Zantropia.

Ca 15.000 av disse bor mellom Himmelspirene,Palassbyen Zuka (altså hovedstaden). Dette er en kjempeby med svære palasser og høye spir. Ligger midt i en sjø, eller ialefall Palasset der keiserinnen bor ligger på en øy. De har masse kanaler og sånt gjennom byen. Denne øya er bevoktet av Zukanas krigere som rir på noes svære svarte pansrede pantere kalt Bagheeras. Disse skal være de værste av de værste blandt de demoniske soldatene til Keiserinnen

Trabusia er grensepassbyen. Den ligger i åpningen av en en trang, stupbratt dal på den vestlige siden av Zantropias grensedal, Wadi Safar. Den har kjempehøye bymurer. Midt i byen er det et stort torg som er omkranset av bazaarene, små trange gater med mindre butikker og boder som selger alskens varer. På torget holder de større handelshusene til, i store paviljong telt. Der kan man få sett og smakt på vareprøver av alle slag, mens man blir vartet opp av vakre kvinner og staute menn som gir en rikelig med forfriskninger. Handelsmenn og kvinner fra hele verden kommer hit for å gjøre avtaler på vegne av sine Handelshus eller Laug. Lengre inn i byen ligger det et strøk der det er bygget flere små ambassade palasser. Lengst inne i byen ligger Haweyya palasset omkranset av en stor hage. I Palasset finner man også et Ashram, et slags tempel. Det er her Ambaz Adira(sjefen) over Trabusia og Wadi Safar holder til. Hun og hennes store stab med Dekanas er Keiserinnens representanter. Det er de som oppsynet med byen og handelen som foregår her, samt å være den diplomatiske kontakten med byens utenlandske representanter. Innerst i Haweyya ligger også Dakhala Jannah, hvor veien gjennom Wadi Safar til Zantropia begynner. Det er her alle som vil bosette seg i Zantropia søker om borgerskap og tilslutt får gå gjennom Dakhala hvis de er "funnet verdige", som dem sier.

Neberia,En hvit by som ligger ved havet. Her driver de med fiske av rare fisk.

Oberia som ligger i hjertet av jordbruksområdene – her er det mange kakao og kaffe-plantasjer.

Det er også, som nevnt, blitt bygget et liten havneby, eller snarere en stor skysstasjon ved innhavet, Zahedan.

Språk

Alle snakker vanlig språk sånn som alle andre, for alle kommer egentlig fra et annet land. Det er vist bare dem som er øverst på rangstigen som kan Zukaansk, det språket og skrifta som Keiserinna hadde fra der hu kom fra. Vanlige folk kan ikke lese eller snakke Zukaansk, så dem har sånne omvandrende historiefortellere, eller "Hikayahs" som de kalles. De er et slags muntlig postvesen, og kan overbringe beskjeder, hilsner og nyheter rundtomkring.


Religion

Zantroperne tilber Keiserinna som en frelser, den som samlet folket og ledet dem inn i paradis. I tillegg har tilber folk noen hellige dyr, som geiter og kuer ellernoe. Zantropia har også mange festivaler og seremonier, som gjerne holdes i Teplene dems, eller Ashramer som de kalles. Det ryktes om at de har skikkelige ville ritualer der...


Dakhala Jannah "hvordan bli Zantroper"

Helt innerst i Trabusia ligger det et tempel som heter Ashram Dakhala Jannah. Det er her man kan komme som utlending og søke om borgerskap i Zantropia. Man blir spurt ut av noen lærde menn og kvinner, og må bli der i en stund for å lære og bli tatt opp eller noe sånt... Alle kan søke, men de har noen krav man må oppfylle.

  • Man må ville bli en god og trofast Zantroper. Dette er dem veldig nøye på å si ifra om.
  • Man må dokumentere sin tidligere landstilhørighet (med borgerbrev eller lignende), og at man ikke har noe uoppgjort med myndighetene i det landet man kommer fra. Dette har kommet til som et krav i de senere årene, det har ikke alltid vært sånn.
  • Man ha noe å tilføre landet. Dette er nok det aller enkleste kravet å tilfredsstille, ettersom lista på hva som er nyttig for landet er rimelig lav.

Keiserinnens Kyss

Alle som blir Zantropiere får et kyss på halsen av Keiserinne Zukanaa under ritualet for å bli Zantroper. Dem pleier å si at de kom til dem i en drøm. Dette er det det merket som alle Zantropiere har på venstre side av halsen. Tatovering.

De som er høyt oppe i systemet har en tykk strek på toppen av tatoveringen: de har da fått keiserinnens andre kyss.


Familieliv

Det er vist vanlig at de lever sammen i store familier, og at de gjerne har flere koner og flere menn! De har iallefall en svært uanstendig moral på dette. Gærninger!. La oss heller snakke om noe annet...


Skjønnhetsidealet

Dem sier at det er best å være feit og lat i Zantropia. Jeg har ikke sett så mange feite Zantopere, men jeg har sett mange late! Det å være fet å lat er et tegn på rikdom og at du har folk til å gjøre jobben din. og rikfolk har mange tjenere. Soldatene er de eneste som ser veltrente ut.

Zukanas – æresvakten

Keiserinna hadde med seg en hær med meget spesielle krigere, ledet av Cimæren, hennes nærmeste rådgiver og personlige livvakt. Disse er kjent som verdens dyktigste, fordi de åpenbart har gjort avtaler med demoner og onde makter... De er lett gjennkjennelige da de går kledd i helt sorte uniformer, mørkerød sash og bærer alltid helt like gullmasker. De har også forskjellige navn på gradene som Tigre, griffer, kentaurer og ulver. Totalt er Zantropias forsvarshær på ca 5000 mann. I tillegg finnes maharjas – som er lokale ”lensmenn”, folk som skal passe på velferd og tryggheten for folk.

En styrke på 3 hippogriffer eller 9 griffer kan fint slå tilbake en hær på 100 mann, sies det. Eller holde unna et par aggressive alver.

Samfunnets hierarki

Kvinner får oftest lederposisjoner fremfor menn. Det er flest menn blant Zukanas. Og flest kvinnelige Ambaz adirer. Her er de ordnet opp etter rang:

1. Keiserinnen. Den allmektige hersker
2. Zukanas. Har overoppsyn med Pallasadene og alt som rører seg i riket. Keiserinnnens vilje.
3. Plassadene (det er alle som er betrodd/ansatt hos/av Keiserinnen)
4. Vanlige folk (bønder, fiskere, handelsmenn, silkespinnere/vevere/gullgravere/håndverkere)
5. Gjetere = urbefolkningen (det kalles også folk som har gått i mot Keiserinnen på noe vis, og mistet alle sine privilegier)


Framkomstmidler

Det er vanligst for folket å gå på sine egne bein. Mange har yak-okser og større kjerrer for å transportere ting. De rir også på noen tykke, små gulaktige elefantene. Det finnes også større grå elefanter som brukes til frakt av større ting. Kun zukanas som har klart å temme zebrar til å ri på. Det finnes også vakre varmblods hester, forbeholdt viktige personer av høyere rang og Zukaanas. Enkelte høyerestående personer har også bærestoler. På elvene er det flust med smale elvebåter og fløting av flåter med varer til de større byene. Det meste av frakt foregår på elvene.

les også de siste ryktene herZantropiske "rykter"Se også Zantropere i utlandet og Zantropiske klesdrakter