Yellah

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Link hentet

Introduksjon

Yellah er et av Veiskilles mest kjente narkotikum, og etter stjernefallet finnes det tilgjengelig over det meste av den kjente verden. Primært blir rusmiddelet produsert i Kiltan, som har lang tradisjon med stoffet, men siden trafikken av yellah er innbringende finnes det andre som prøver å produsere yellah eller liknende stoffer. Noen lykkes.

Alle former for Yellah er derivat av Kroesth[1], som er planteoljen funnet i den gule genuarosen. Etter stjernefallet har Yellah som begrep blitt en fellesbetegnelse på alle narkotikum som kommer fra denne oljen. Kun de mest tradisjonsbundne Kiltanere differensierer mellom de forskjellige formene for Yellah i dag.

Produksjon

Yellah produseres på følgende vis:
Man lager snitt i den gule Genuarosens stilk og fanger opp saften med et klede. Deretter vris oljen ut av dette kledet og siles gjennom en linduk med relativt åpen vev. Denne silingen har to formål; oljen skal renses for partikler og urenheter. Men også for å forsterke planteoljens narkotiske effekt stenker man linduken i sitronaft. På folkemunne kalles gjerne denne rene og polulære typen yellah for Dynk. Holder dynken god kvalitet har den en svak syrlig, og sterk søtlig smak. Når man kjøper yellah er det i de aller fleste tilfeller dynk man kjøper.


Hele prosessen skal helst foregå i mørke kalde rom for å unngå fordampning og fotosyntetisk påvirkning. Det ferdige produktet bør behandles med samme hensyn man viser syltetøy eller annen behandlet frukt. Oppbevares i forseglbare krukker eller glass, bør ikke fryses, kokes eller blandes med annet enn vann eller viner fra Bisque. Yellah bør ikke bli eldre enn to år fra forseglingsdato, da forsvinner den narkotiske effekten gradvis, og substansen blir vanskelig å dosere. Ikke kjøp yellah som ikke har stemplet forseglingsdato. Yellah forringes også fortere hvis den utsettes for sollys så ikke kjøp yellah som har ligget på klart glass. Be alltid om å få se på yellaen før du kjøper den. Dynk skal være en klar litt tyktflytende væske med syrlig og søtlig smak. Ofte kan stoffet "sitre" på tungen.

Inntak

Den letteste måten å innta Yella vil være å dyppe en trepinne rett i oljen, deretter legge pinnen på tungen og la oljen sive inn i kroppen gjennom munnen[2]. Dette gir en stegvis og myk overgang til beruset tilstand. I Kiltan vil dette være den vanligste måten å innta yellah. Flere slike pinner tatt samtidig vil øke effekten av rusen, men ikke tiden det tar å bli beruset. Slike inntak trenger alt fra en halv time, til tre kvarter før den har nevneverdig effekt på sinnet. Regn med minst fire timers rus ved normalt inntak.

Varianter av Yellah

Dewoud

I steden for å produsere Dynk kan man sile planteoljen som normalt men uten sitron, og deretter koke oljen gjentatte ganger til den blir hard eller svært seigtflytende. Denne substansen blir brukt som en ingrediens i et type bakst som kalles Dewoud[3] Bakverket gir en moderat yellahrus. Prosessen krever store mengder yellah, og er derfor lite brukt. Dewoud er populært blandt de høyeste lag i Quabal Cirhaana.

Jalla

I de senere år har en ny variant av yellah dukket opp. Den kalles jalla, og der har oljen blitt tørket til den er hard og most til pulver. Dette gjør at Jalla ikke råtner eller forfaller like fort som Yellah. Pulveret inhalleres eller strøes på tobakk og røykes. I begge tilfeller oppnås en umiddelbar og ekstrem yellahrus. Pulveret er gulhvitt i fargen og hvis det blandes i vann vil det ikke være synlig.

Intravenøst inntak

For den mer eksperimentelle brukeren som er ute etter sterkere effekt eller mer umiddelbar virkning kan inntak skje gjennom all tynn hud på kroppen, eller f.eks. ved å dynke et klede i yellah og legge kledet på et åpent sår eller sårkant. Ligger såret nær en pulsåre vil rusen komme raskt og voldsomt, gjerne i løpet av sekunder. Denne typen inntak er ikke vel ansett i Kiltan og foregår i de aller fleste tilfeller i det skjulte. Åpent bruk av denne typen kan resultere i styggbot, eksklusjon fra samfunn eller ordener eller forfall av sosialt anseende. Ekstreme tilfeller har resultert i dementement; frafallelse av adelstittel.

Slikt bruk av Yellah er ekstrem. Rusen kan være nok til å slå misbrukeren bevisstløs, og lang tids bruk vil forårsake helsesvikt og/eller sinnsykdom.

Rød Yellah

En lite kjent variant av yellahbruk er "Rød Yellah". Denne varianten er ikke sett i bruk utenfor Trichaz, og detaljene er i beste fall usikre. Ryktene sier at man først årelates, deretter blander en variant av yellah i blodet, for så å drikke det. Effekten er ikke kjent utenfor et lukket miljø i Trichaz. Rød Yellah er en samlebetegnelse for ulike typer Yellah som involverer eller inneholder blod. Ilda Glimmertopp, en botaniker fra TriChaz, har blant annet utviklet en form for Rød Yellah, men det finnes flere.

Senvirkninger av yellah

All bruk av Yellah er destruktiv, og som alle andre narkotika er den avhengighetsskapende. Substansen vil forårsake forfall på alle som velger å bruke stoffet. Spesielt på de områder brukt for å innta stoffet. Ved inntak gjennom munnen; tap av smaksevnen og muskulært forfall i tungen, sløret tale og "slapt ansikt". Ved andre inntaksmåter kan skaden i ekstreme tilfeller skape koldbrann. Lang tids bruk kan forårsake nyresvikt, sinnsykedom og ellers generell tap av dømmekraft.

Yellah har egenskapen til å overta alle prioriteringer til en tung bruker. Det er typisk for en tungt Yellahavhengig ikke å kunne planlegge lenger enn til neste dose. Denne tilstanden er relativt sjelden i Kiltan, men finnes blant flere ikke-kiltanske brukere, som ikke kjenner substansen og ikke har noe forhold til egne begrensninger.

En overdose av yellah vil ta form som manisk tygging, ofte inntil tennene knuser, euforia og kaldsvetting, høy puls i sammenheng med tung og langsom pust. Yellahforgiftning kan forårsake oppkast og kvalme, pupillene heves opp i øyehulen før den lidende faller om bevisstløs. Hvis latt ubehandlet vil slike tilfeller resultere i hjertestans og død.

Behandling av skader forårsaket at yellah:

Langtidsvirkningene av Yellah kan behandles hvis man har en skikkelig hage. Dette er en hemmelighet holdt av Kiltans adelige, typisk kvasi-okkult visdom; All muskulært forfall, også den forårsaket av yellah kan motarbeides med en kur blandet fra Nihlneslen, et par dråper geitmelksrømme og "svinetårer" (et sekret som utsondres fra øynene til Cirangalten). Denne underlige miksturen smøres på infiserte områder med det resultat at muskler som lenge har vært svake eller utenfor normal motorisk kontroll nok en gang kan våkne til liv og adlyde deg. Kuren er kostbar og vanskelig å oppdrive. Den må som regel bestilles, men finnes ikke i kommersielt salg. Kuren er tilgjengelig til de som betaler best, og de som kjenner eller tjener de som skaper kuren (hvem?) eller har i sin hage en fyldig Cirangalte, og et lite felt Nihlnesler. I seg selv er neslen ikke en vakker plante, og for utenforstående er neslen et ubegripelig innslag i en ellers vakker adelig hage. Men dette forklarer hvorfor den almenne kiltaner lider mere under sitt yellahmisbruk enn den adelige.

For å behandle de ekstreme avhengigheten yellah kan skape er det vanlig å ta en "hvit tid"; Man blander ut yellah med et harmløst pulver skapt av andre blomster. Vanligst er å bruke en blomst med hvite blad, gjerne hvitveisblad og vann. Blandingsforholdet overlates en tiltrodd pasje, som over en gitt peridoe blander din yellah ut med dette harmløse pulveret. Den hvite tiden defineres enten i tid eller dosering og avsluttes når pasjen sier du har oppnådd målsetningen. Det vil være klokt ikke å presse, eller be en adelig om å foreta vanskelige valg under sin hvite tid. Det er vanlig å ha en slik periode omtrent hvert tredje år, for å holde bukt med den værste avhengigheten.

For borgerskapet finnes ingen slik kultur, og yellaavhengighet og relaterte problemer vokser blant menigmann i Kiltan.

Effekt

Effekten kan også være svært varierende, avhenger av måten man inntar stoffet. Det er ikke definert tydelig hva slags bruk som gir hvilken effekt, men effekter kan være:

 • Dynk intatt som klubbe gir oppspilthet, overmot, fysisk utholdenhet og rastløshet.
 • Vin blandet med dynk gir våkenhet, konsentrasjon og mental utholdenhet.
 • Sniffing av jallah gir umiddelbar tung hallusinogen rus, apati og euforisme.
 • Røyking av jallah gir mye av samme effekt som sniffing men ikke fullt så ekstrem, men varer lenger.


Som effekt har yellah blitt kjent som en stemningsforsterker. Det vil si at om du føler deg lykkelig og bra, kan yellah forsterke nettopp denne følelsen. Med andre ord, ta ikke yellah når sorgen treffer deg.

Utbredelse

Innenfor Kiltan er ikke produksjon, distribusjon, bruk, salg eller eie av narkotika forbudt. Visse narkotika blir solgt under bedriftsnavn og har rettigheter når det gjelder produktnavn og liknende, men som naturlig ressurs er distribusjon fri for alle. Mer om dette finner du under Det Trancadiske Gartnersamfunn.

Reglementer rundt estetikk er fortsatt gjeldende og har faktisk større begrensenende effekt på distribusjon enn andre lover.

Det er diktert fra den kiltanske tronen at kun den beste yellaen kan eksporteres til utlandet. Den primære produksjon og distribusjon skjer i dag fra Hertugdømmet Trancadie.

Yellah produseres og eksporteres som sagt i hovedsak fra Kiltan. Dette gjør at nærmeste nabo, den sørligste provinsen i Malderia, Aphrin, lenge har hatt et problem med rusmisbrukere og sløve arbeidere. Den siste tiden kan det se ut som om problemet er i ferd med å flytte seg nordover, mot Berloc.

Yellah kan også skaffes de fleste andre steder i verden, spesielt i større byer og i nærheten av militære forlegninger.

Yellah på laiv

Det har vært brukt flere oppskrifter for å simulere yellah på laiv. Her er en av dem, brukt av AsbjørnCamarheim (2009). Beklager de noget omtrentlige målene.
Man tager

 • En klunk Roses Lime
 • En god dæsj sukker

La væsken koke inn og bland i sukker etter hvert, til du får en lekker, seigtflytende, usannsynlig søt og syrlig gugge.

Merk at dersom væsken kokes for lenge blir den mørkere i fargen (sukkeret blir brunt). Dette kan alltids forklares med at produksjonen gikk galt på et vis, så det er ikke et tapt produkt. Det er bare ikke standard.

En annen oppskrift, brukt på Gull i hvert fjell er:

 • Lys sirup
 • Sitronsaft

Bland sirup og sitronsaft til du får en smak du føler er passende.

Fotnoter

 1. ^ Utt. Krøst
 2. ^ S.k "Klubbe" henvisning fra "kjærlighet på pinne" prinsippet.
 3. ^ Utt. Tefod.