Viktige klaner i Kastarundt

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsnitt av Skåla rundt sjamanenes hellige sted

Følgende klaner er slike som alle fjellfolk kjenner til, og sannsynligvis har blitt nødt til å forholde seg til på et eller annet vis. De fleste av disse holder til i Skåla.

De fem største

Klan Skog
Den klart største med 800 medlemmer. Er de eneste som har drivverdig tømmer, og kontrollerer fjellpasset som forbinder Skåla med Taibar-området. For tiden (22 e.S) delt i to mellom lojalistene og opprørerne. Høvdingen er Ion, sønn av Fyru.
Klan Storelv
Den evige toer med rundt 200 medlemmer. Driver med jakt, dyrehold og fiske, og er en av veldig få klaner som kan holde kyr. Inntil nylig kjent for sitt dårlige forhold til naboklanen Steinbukk, men har begravd stridsøksen og startet opprøret mot Ion sammen med dem. Høvdingen heter Asharru, datter av Iltani.
Klan Fjellgeit
Også en stor klan, med et sted rundt 180 medlemmer. Har de største geiteflokkene i hele Kastarundt. Kjent for å stille mange, men lite motiverte krigere til leidangen. Dette kommer trolig av at høvding Pazur, sønn av Didila, er god venn av Ion og en av hans ivrigste støttespillere.
Klan Rein
Stor klan på 150 medlemmer. Driver både med reindrift og jakt på villrein. Har i senere år overtatt en del av klan Hauks områder, siden Hauk tapte mange medlemmer under barderkrigene og ikke har vært i stand til å holde på dem. Forholdet er på grunn av dette ikke så hjertelig som det var før. Høvdingen er Kubaba, datter av Savas.
Klan Ulv
Mystisk klan som gjerne holder seg for seg selv og ofte raider andre klaner. De går gjerne med blodig kroppsmaling, biter av rovdyr som troféer og liker å gi et fryktinngytende inntrykk. Ingen vet hvor mange de er, men alle er enige om at de er en maktfaktor, og at de er over 100 medlemmer er rimelig sikkert. Det ryktes at både høvdingen, Enlil, og helten, Uturra, har Nordavinden i ryggen.

Andre store og mellomstore klaner

Gjennomsnittlig størrelse for en fjellfolkklan er 50 medlemmer. Større klaner enn det har gjerne en fordel som gir livsgrunnlag for flere.

Klan Steinbukk
Relativt stor klan med rundt 100 medlemmer. Driver med jakt, geitehold og relativt utstrakt handel, også med utlandet. Inntil nylig var de også kjent for å ha et spesielt dårlig forhold til sin dobbelt så store nabo, klan Storelv, men har nå skværet opp med dem og har vært med på å starte opprøret mot Ion. Høvdingen er Satru, sønn av Didila.
Klan Rev
En av de største mellomstore klanene, med noe over 70 medlemmer. Opportunister som ofte bytter område dersom det skulle by seg en bedre mulighet. Var ivrige støttespillere til Ragar mens han var høvding, og siden like ivrige støttespillere til Ion. Hvilken vei de heller nå, vet ingen. Høvdingen er Sargon, sønn av Demera.
Klan Hauk
Tidligere en ganske stor klan, nå bare passelig mellomstor, grunnet at de tapte både medlemmer og innflytelse på sin helhjertede støtte til Ragar. Håper øyensynlig å ta igjen noe av det tapte, i og med at de har vært med på å starte opprøret mot Ion. Driver hovedsaklig med jakt, men også litt saue- og geitehold, og har også tilgang på kobber. Høvdingen er Mardek, sønn av Yrani.
Klan Snø
Mellomstor klan som bor høyt oppe, og som baserer seg på jakt. Det finnes både moskus og gnaur i området deres, og om vinteren holder de seg heller ikke for gode til å både jakte og raide på andre klaners områder. Det er lite noen kan gjøre med dette, i og med at de er bedre skiløpere enn noen andre i nærheten. Høvdingen er Marati, datter av Urla.
Klan Krekling
Mellomstor klan som holder til på et karrig område der få andre ville overleve. De lider likevel ingen nød, trolig på grunn av sin pakt med de underjordiske. Høvdingen er Bassia, sønn av Ugazum.
Klan Myr
Mellomstor klan som holder til i et myrlendt område og vet å utnytte landskapet til fulle. Har en viss suksess med å selge brensel til andre klaner. Høvdingen heter Shenbar, sønn av Teushpa.

Små klaner som fortjener å nevnes

Klan Bie
Liten klan som nesten utelukkende driver med birøkting. På tross av sin unnselige størrelse har de greid å manøvrere seg til en god posisjon, og de har et godt forhold til blant annet klan Steinbukk. Etana, sønn av Ligish, er høvding.
Klan Røyskatt
Liten klan på knapt 20 medlemmer. De er kjent for to ting; det ene er å holde til på området som inneholder sjamanenes hellige sted, det andre er å aldri gi uttrykk for en politisk mening. Høvdingen heter Teushpa, sønn av Agh.