VeiskilleWiki:Om

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Hva er VeiskilleWiki

VeiskilleWiki er et oppslagsverk for Veiskillesettingen. Intensjonen bak wikien er å samle så mye informasjon om Veiskille som mulig, og å gjøre det lettvint å oppdatere og legge inn mer info.

Hva er Veiskille

Veiskille er en setting, eller en fiktiv verden, som brukes til å spille rollespill og laiv i. Settingen er også benyttet i boka Drakeguten (ISBN 9788252177435) av Asbjørn Rydland.

Hva er laiv

Ordet "laiv" er en fornorsking av det engelske "live" - levende - fra det engelske uttrykket "Live action role playing" eller "Live role playing". Det finnes ingen offisiell definisjon på hva levende rollespill er, men det finnes mange forsøk på å forklare det.

Rollespill er et begrep som mange etterhvert kjenner igjen. Det er brukt mye i skolen, i teambuilding og i psykiatrien, for å nevne noe. Til forskjell fra skuespill, (som skal være til skue for et publikum, og dermed fokuserer utad), er rollespill et spill som fokuserer innad, på rollen man spiller. Man spiller altså ikke primært for andre, selv om det naturligvis også er en del av det hele. Det er normalt ingen tilskuere som ser på en laiv, kun deltakere som alle har en rolle.

Sjangermessig vil man finne like mange forskjellige laiver som man finner f.eks. filmer. Tidlige laiver bar ofte preg av en middelalderinspirert setting, ikke ulikt Ringenes herre av J. R. R. Tolkien, men nokså raskt dukket det opp andre temaer og settinger. I dag laives det i mange settinger; middelalder/fantasy, barokk, renessanse, 2. verdenskrig, vikingetid, sci-fi, murder mystery, Star Wars, western, horror/skrekk og nåtid, for å nevne noen. I tillegg til en rekke andre settinger er det også laget flere laiver med tydelig politisk innhold og agenda, f.eks. AmerikA og EuropA, som satte fokus på hhv. overforbruk i verden og flyktningepolitikk. Mangfoldet er altså stort.

Rent praktisk er det gjerne en uavhengig arrangørgruppe som står bak en laiv. Disse gruppene opprettes ofte kun med det formål å arrangere en laiv, og oppløses gjerne kort tid i etterkant. Det finnes også arrangørgrupper som utgjør hele eller deler av en forening, som arrangerer mange laiver med eller uten sammenheng og rød tråd. Laiven annonseres gjennom etablerte kanaler, f.eks. laivforum.net, og spillere som ønsker å delta melder seg på via de påmeldingsmulighetene arrangørgruppen åpner for. Arrangørgruppen står vanligvis for setting, bakgrunnshistorie, intriger/plott og praktiske ting som spillsted og tid for laiven. Spillerne får enten ferdig skrevne roller, eller utvikler dem selv i samarbeid med arrangørene. Spillerne står også som oftest for egne klær/kostymer og personlige rekvisitter. I mange tilfeller legges det ned betydelig arbeid i forberedelser, av både spillere og arrangører. Forberedelser kan være sying av klær/kostymer, rekvisita- og utstyrslaging, bygging av kulisser, oppsett av telt, i noen tilfeller bygging av hus og annet. Det kan også være opplæring av historie, dikt, sanger, danser, språk, skriving av fortellinger, og liknende. Avslutning av laiven er gjerne planlagt av arrangørene.

("Hva er laiv"-teksten er kopiert fra http://ravn.laiv.org/)