VeiskilleWiki:Flertydige titler

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

I en wiki kan det ofte hende at titler kan være flertydige, dvs. at artikler om to eller flere temaer har samme naturlige tittel.

En fordel med wikier er at det å lage lenker er enkelt og automatisk; når du skriver, er det bare å sette hakeparentes rundt Arans hus (som dette: [[Arans hus]]), og det vil oppstå en lenke. Men mente du å lenke til en av laivene ved navn Arans hus, eller til vertshuset Arans hus?

Løsninger på problemet

Man kan løse problemet med flertydige titler på flere måter:

  1. Seksjoner på en side: Flere små artikler med bare ett avsnitt kan ligge på samme side. Denne type sider bør ikke merkes med {{peker}} (se under) fordi denne siden ikke er en pekerside. Dersom seksjonene blir større kan det etter hvert bli nødvendig å la hver betydning få sin egen side, og dermed gjøre om originalen til en pekerside.
  2. Pekerside: Alle artikler flyttes til egne navn, og "Arans hus"-siden blir en pekerside – en enkel liste som peker til de forskjellige artiklene, gjerne med en forklaring på forskjellene mellom dem.
  3. Hovedbetydning: Hvis en betydning er hovedbetydningen kan den legges på hovedsiden, "Arans hus". På toppen av artikkelen bør det ligge en lenke til de andre betydningene, eller hvis det er mange andre andre betydninger, til en side med navnet "Arans hus (andre betydninger)".

Å la en "hovedbetydning" få hovedsiden kan noen ganger være kontroversielt hvis det er forskjellige synspunkt på hva som er hovedbetydningen av et ord.

Pekersider

Det er én grunn til å lage pekersider: Å la leserne få velge mellom forskjellige sider som kan ligge under samme tittel. Ikke lag pekersider, eller legg en lenke til en pekerside, så lenge det ikke er noen fare for forvirring. Tenk etter: Når en leser søker etter ordet, vil de forvente å se noen av artiklene oppført på pekersiden? Pekersider er ikke søkeindekser – ikke legg til lenker som bare inneholder deler av tittelen, og hvor det ikke er noen betydningsfull fare for forvirring.

Det å lage pekersider skjer i tre trinn:

  1. Velg passende (og tydelige) titler til de forskjellige temaene;
  2. Skriv pekersiden;
  3. Erstatt eventuelle eksisterende lenker til pekersiden med lenker til sidene de var ment å føre til

Pekersider bør inneholde notisen {{peker}}, som ser slik ut:

Peker.png Dette er en pekerside, og inneholder kun pekere til forskjellige betydninger av dette ordet. Hvis du har fulgt en lenke hit, kan du kanskje gå tilbake og rette den. Se alle artikler som begynner med Flertydige titler.