Vanære

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Kiltansk term for å leve et "stygt" liv.

Utrykket "Stygt" har i Kiltan flere betydninger;
Kan bety noenting som er lite behagelig å se på, høre på, eller noe som på noe vis plager sansene. Eventuellt kan man være sosialt plagsom; Man blir ufint full og må bæres hjem etter å ha spydd ned teppet til sjefen/Cantonen eller enda verre Hertugen.

Er man årsaken til at noe "stygt" plager noen kan man få fra det offentlige en Styggbot. Boten er aldri et økonomisk oppgjør, oftest samfunnstjeneste i en halv dag eller liknende. For kiltanere generellt er styggbot et spørsmål om ære. Å måtte avtjene denne boten regnes for pinlig, det eneste som er sosialt sett værre er å bli tatt i å snike seg unna.

De kiltanere som ikke klarer å skjule sin narkotikaavhengighet, men viser klare tegn på abstinens, misslykkes i sitt virke eller lider av sykdommer frembragt av narkotikamissbruk kalles å leve "stygt". Siden det aldri er pent å vise sine symptomer så tydelig kalles dette også å leve i vanære.

Etter Stjernefallet har Yellah og flere andre narkotikum blitt gjort tilgjengelig til borgerskapet, som ikke har gode midler til å behandle slike sykdommer og lidelser. Vanære er et stigende problem i blant Kiltans borgere.

Se også