Therold Blåfoss

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Therold Blåfoss
Navn Therold Blåfoss
Født 14 år før Stjernefallet
Nasjonalitet Malderer
Yrke Leiesoldat/Dikter
Spilt på Arans hus (2008)
Spiller Dag

Presentasjon

Therold Blåfoss er en stor, kraftig malderer i trettiårene; tidligere leiesoldat, og en fryktløs kriger, men også en vennlig og omgjengelig mann som det er lett å komme overens med -- omenn kanskje med en viss sær humor og en del noe malplasserte idéer. Kanskje mer enn den jevne malderer har han et veldig avslappet forhold til "gærninger" (malderisk navn på utlendinger) og er oftest mer enn villig til å høre på hva de har å si; særlig hvis dette kan føre til en interessant diskusjon, utveksling av idéer eller kanskje bare en hyggelig prat. Therold prater gjerne med hvem som helst, om (nesten) hva som helst, noe som har gitt ham flere venner og bekjente både i og utenfor Malderia.

Therold kommer fra en gammel krigerfamilie og reiser sjelden noe sted uten den trofaste stridsøksa si (som han av en eller annen ubegripelig grunn kaller for "Bjarne"). Selv om han av familiære grunner startet sin miliære karriere svært sent til malderer å være, har han rukket å være i strid flere ganger både som soldat og leiesoldat. Han var med i Felttoget mot Lothbard og senere i Tornegarden, hvor han viste seg som en habil og uredd kriger med urokkelig pågangsmot og stå-på vilje. (Den totale mangelen på frykt har sin rot i Stjernefallet -- Therold har aldri fortalt noen nøyaktig hva han opplevde da Tåka slukte verden, men hva som enn skjedde tok det fra ham evnen til å være redd for noe som helst.)

Likevel, når det kommer til stykket, har han ikke arvet særlig mye av Blåfoss-familiens kampglade og noe hissige lynne, og han liker seg mye bedre når det er fred og fordragelighet som rår, og han kan vie seg til sin store lidenskap, nemlig dikting -- Therold har nemlig ambisjoner om å bli dikter og lar sjelden en sjanse gå fra seg til å skrive eller deklamere et nytt dikt.

Merkelig nok, skulle man kanskje si, har han faktisk avslørt et visst talent som dikter og ordsmed, selv om den helt store kommersielle suksessen foreløpig lar vente på seg. Hans hittil største verk er Balladen om verdens dårligste sverd, en komisk ballade på tretten vers som i følge ham selv iallfall er delvis selvopplevd.

Han er en god venn av Jacob Bekkeskog.

Familie

Therolds nærmeste nålevende slektning er nevøen Lille-Gorm (egentlig "Gorm" etter faren). Da Therolds eldre bror Gorm og hans hustru døde noen år etter Stjernefallet, falt det på "onkel Therold" å forsørge og oppdra gutten, noe han gjorde etter beste evne i nærmere åtte år. Onkel og nevø har etter sigende fremdeles et utmerket forhold til hverandre, selv om begge to i senere år ikke har sett særlig mye av hverandre på grunn av nevøens nylig avsluttede førstegangstjeneste kombinert med onkelens deltagelse i Felttoget og påfølgende tid som leiesoldat.

Andre slektninger er Therolds onkel, Mardon Blåfoss, dennes kone Karia og deres døtre Raina og Elvina.

Spiller og opptredener

Therold er spilt av DagArans hus (2008)