Tau

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Tau er det mest brukte navnet på en plante som vokser i fjellene rundt Andhra Kesh. Planten er mest kjent for sine svært solide fibre, som gjør den godt egnet til å lage tau og sterke tekstiler av. Tauene som blir laget fra disse plantene sies å være de mest slitesterke av alle. Tau har mange flere egenskaper enn bare sterke fibre. Den kan blant annet også brukes som mat, medisin og brensel. Det finnes sikkert like mange måter å bruke Tau på som det finnes oppfinnere i Andhra Kesh.

Tegning av Tau-planten

Beskrivelse

Tau er en klatreplante, den vokser i fjellområder og vokser gjerne der det er lite eller veldig næringsfattig jord. Planten er svært hardfør, og det virker som om den trives best og vokser seg sterkes på steder der det er mye vind og uvær. Stammen har kraftige lange fibre, og langs hele stammen vokser det små tagger eller mothaker. Det er med disse mothakene planten klynger seg til fjellsidene med. Bladene er store og tredelte, og finnes fra mørk grønn til brun av farge. Blomstene er små og sitter tett i tett på små stilker som vokser ut fra bladfestene. Når blomstringen er over og blomstene er befruktet produseres en stor kongle. Konglen er først lysegrønn, men mørkner med tiden og blir etterhvert helt brun. Det mest spesielle med denne planten er at den nesten ikke har røtter. Den trekker næring ut fra små rotstilker som vokser ut der hvor planten er i kontakt med jord.

Planten kan forveksles med Klatrenesle, som er i slekt med Tau-planten. Klatreneslen kan gi store blemmer og utslett ved berøring.

Bruksområder

Rep

De lange fibrene i stammen er av ypperste kvalitet. Rep laget av denne planten blir slitesterkt og nesten evigvarende.

Mat, medisin og rusmiddel

Frøene som er innkapslet i konglen er svært næringsrike. I nødstilfeller kan også bladene brukes som mat, men de må kokes på grunn av sin bitre smak. Det sies at gjetere som har gått seg vill i fjellene har overlevd bare på tau-planten. Oljen som er utvunnet fra konglene er ofte av så høy kvalitet at den kan brukes i matlaging. Bladene er en av hovedingrediensene i den keshiske nasjonalretten 'Sau i tau'.

Planten har også mange medisinske virkninger. Olje fra frøene er kjent som smertestillende og beroligende. Oljen kan smøres på sår og smertefulle områder, eller inntas som te mot hodepine. Denne oljen blandes ofte med tobakk og røkes som et avslappende middel i stressende tider. I følge Pendoandrake Hiramo Simato stimulerer denne oljen til kreativ tenkning. Bladene er ypperlige til å bruke som forbinding og bandage, ikke bare fordi bladene er slitesterke men også fordi de virker hemmende på infeksjoner, leger sår og fjerner byller.

I den siste tiden er pollen fra blomstene blitt brukt som et narkotisk stoff. Pollenet inneholder stoffer som er ekstremt muskelavslappende og kan gi sterke hallusinasjoner.

Brensel

Tørket tau kan bukes som brensel, men aller best er olje utvunnet av hele planten. Denne oljen inneholder mye energi og kan gi god varme og godt lys.

Dyrking av tau

Å dyrke tau har blitt stadig mer populært i Andhra Kesh. Spesielt på grunn av det enorme behovet for gode rep i landet, og fordi mulighetene for å dyrke noe særlig annet er begrenset. Det å være Tau-bonde er ingen enkelt tilværelse, siden tau vokser best på de mest ugjestmilde steder.

Eksport og handel av tau

De siste årene har Kiltans Marine fått øynene opp for det keshiske repet. Store handelsavtaler er under utarbeiding, og de første frø som kan spire til et godt vennskap mellom Kiltan og Andhra Kesh er sådd. Så fort disse avtalene kom folk for øret har antallet taubønder eksplodert, og en del mener at dette kan bli det store økonomiske løftet som de har ventet på i mange år. Andre tauprodukter blir eksportert i særdeles liten grad, da kesherne trenger det meste for å livnære seg selv.