Steinbukk Abban

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Steinbukk Abban
Navn Steinbukk Abban
Født ca. 14 før Stjernefallet
Nasjonalitet Klan Steinbukk (Kastarundt)
Spilt på Gull i hvert fjell
Spiller Jøran Lindblom

Steinbukk Abban av en av de to lederne av Handelsflokken i Steinbukk-klanen.

Abban er gift med Tibira som er den andre av de to lederne for Handelsflokken.

Steinbukk Abban er sønn av Krakan, som var det forrige overhode av familien, og blandt de aller første som var ute og handlet med omverdenen etter stjernefallet.

Som yngling var Abban ofte med å fikk se verden rundt Kastarundt, og har dermed en til tider langt videre syn på verden enn de aller fleste fjellfolk. På tross av dette virker Abban som en sterk forkjemper for mange av fjellfolkets tradisjoner.

De som kjenner Abban vet at han er hjelpsom og jovial, men at han også er både slu og utspekulert. Kombinasjonen av disse er sikkert hva som har gjort Abban til en eksepsjonelt god handelsmann. Sammen med sin kone Tibira har han ved flere anledninger gjort særdeles fordelaktige handler. I de seneste årene har Abban begynt å i langt større grad kjøpe opp mange forskjellige varer av andre, noe som har gitt en bedre hverdag for flere familier i klanen.

En av de tingene han ser ut til å ha gjort spesielt suksess på er nisteost, som han foredler med en hemmelig ingrediens, som så selges videre med stor fortjeneste i Vilkafjord. En annen er "surfisk". Abban har på en måte funnet ut av hvordan han skal bevare fisk på uten å salte dem, og i tillegg gi dem en smak slik at flatlendinger/utlendinger ser på dem som en delikatesse.

Mens Abban helt klart har blitt en rik man, noe som han også sier med stolthet i stemmen, har han på ingen måte skiftet klesstil, eller begynt å ha noe slags "juggel" slik som flatlendingene. Derimot har han stille men sikkert fylt et skrin med ubrukelige penger. En krigskasse sier han. Om det er rivalen Klan Storelv det skal kriges med vites ikke.

Tinget 22 eS og etter

Det ble ganske klart at Abban misliker Kong Ion sterkt. Mens de fleste klaner som har vært sverget til Ion har fått forbud mot å handle med utenomverden, og mange av de små klanene ikke har hatt mulighet eller ønske om dette, har Abban i langt større grad gjort dette. Men Abban har sett stor del av fortjenesten på dette gå rett i lommene på Ion. En "eksportskatt" har gjort at Ion har tjent gode penger på handel uten å ha måtte gjøre så mye selv. Abban som kommer fra en klan som ikke er sverget til Ion har følt dette som en stor urettferdighet. Han betaler store summer for sin families arbeid, uten at hans klan har fått noe som helst tilbake for det, hverken respekt, beskyttelse eller hjelp av noe slag.

Krigskassen til Abban ble det klart skulle stilles til saken mot Kong Ion i form av å eventuelt betale uryddige elementer som kunne ønske å komme å sloss på Ion sin side for penger til å bare reise hjem igjen. Abban antar at de fleste nok ikke har ære mer enn at hvis de først får betalt for å komme, så betalt bare for å reise hjem igjen, så vil nok de fleste gjøre så. Abban mener fjellfolkene skal ordne opp i sine problemer selv!

På Tinget fikk Abban gjort flere avtaler med store deler av de på tinget om å kjøpe det de har av ressurser. For eksempel all fisk Storelv klarer å oppdrive. Storelv har slitt med å bli kvitt mye av fisken de har hatt, så Abban har lovt å kjøpe all fisk de har, og i tillegg legge inn ordre på alt de klarer å oppdrive videre. Dette for å ikke bare å videre styrke de andre klanene som deltok på tinget (selv om de tradisjonelt har vært rivaliserende klaner), men også fordi han vet at med sine foredlingsteknikker og med sine kontakter i Vilkafjord vil han selv gjøre en særdeles god handel. Altså en vinn-vinn situasjon for alle sider. Spesielt hvis man kan få god hjelp til å gå rundt "eksportskatten" til Ion. Da vil en heller god slump penger kunne gå rett inn i "å fikse problemet Ion" for godt.