Spiral (spill)

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
500px-Kroam Rulett edited-2.jpg

Spiral er et sjansespill. En terningsvenn snurrer et ruletthjul som har 16 kulerom der en kule kan lande. Rommene er markert med symboler fra den nye magiske sirkelen og sirkelen innenfor (den midtre sirkelen) veksler mellom gull og sort, 6 sorte markert med løgnens segl, og 6 gullfarget med sannhetens segl. I tillegg er det to kulerom uten symboler.

Hvis en spiller satser på et enkeltnummer og vinner, er utbetalingen 15 til 1. Innsatsen betales også tilbake, slik at den totalt er ganget med 16. (I et lotteri ville man sagt at premien er 16 ganger prisen på loddet, fordi prisen på loddet ikke betales tilbake i et lotteri.)

En spiller kan satse på Symboler i ytre sirkel, splitt i ytre sirkel, løgn eller sannhet i midtre sirkel, eller på kvartal i indre sirkel.

Spiralbordet

  • Platen som dekker området hvor man satser kalles Innsatsfeltene.
  • Den indre delen som terningsvennen snurrer rundt kalles spinneren.
  • Den midtre delen der kula snurres kalles kuleskålen.

Terningsvennen tar imot veddemål til han spør om sirkelen skal sluttes. Så melder han "sirkelen sluttes", og sender først avgårde kula, og så spinner han spinneren. Man venter til kula har lagt seg til ro, og spinneren stoppet helt før man utbetaler gevinst.

Spiral spilles gjerne med sjetonger. Spillmaestraen eller terningsvennen tar hånd om banken, og bestemmer verdien for sjetongene for en enkelt spillkveld, for å begrense/høyne nivået på innsatsene.

Oddstabell

Tabellen under viser total utbetaling, dvs innsats + gevinst.

Navn på veddemåte Vinnende rom Utbetaling
Ytre Sirkel ethvert enkeltsymbol i ytre sirkel x 16
Splitt 2 nabosymboler i ytre sirkel x 8
Indre sirkel, Kvartal hvert enkeltsymbol i indre sirkel x 4
Sannhet (gull) Fisken, østavinden, planten, dyret, vestavinden, fuglen x 2
Løgn (svart) Mørket, vinter, lyset, vår, sommer og høst x 2

Terningen er et spesielt tegn, og Huset har ofte en spesialregel på dette feltet. Den vanligste regelen er at noen som innhenter en gevinst her kan kaste en terning for kvitt eller dobbelt.

NB! Vindene er verken sannhet eller løgn i dette spillet. Dette er det som gjør at huset tjener penger.

Spiral ble første gang brukt på Siste lodd på vekta, da med andre regler: Spiral_(spill)_gammel