Sok

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Important.pngHemmelig: Denne artikkelen inneholder lite kjent informasjon. Sok er en viktig skikkelse bak kulissene i veiskille, men det er lite som er kjent om ham. Ingen roller i verden vet alt som står her. (Om merking av sider)

Bakgrunn

"Løgnere alle er Narrens barn,

I Tåken de vever sin herres garn.

Den første som ensom i Tåken står
skal dømme oss alle når verden forgår."

(Fra Løgnens spill)

Sok er barn av Sebk og Skaperen selv, noe som gjør ham til en unik skikkelse både i den gamle og den nye verden. Den eneste andre som er direkte barn av skaperen er Trussel, den første skapningen i verden, og de to halvsøsknene har vært i evig konflikt siden Sok kom til verden.

Sok er bedre kjent som Dommeren, en betegnelse han har hatt i flere sammenhenger: Blandt de underjordiske er han den store fienden, den som dømmer de uheldige som trosser ham til et liv som menneske. Han var også en av de få tillatte gudene i Løgnens Rike.

Stjernefallet

En av hendelsene som brakte fram Stjernefallet var en hekseseremoni som blant annet skulle binde Sebks barn til den nye verden og bruke deres krefter. Fordi heksene ikke stolte på Sok ble han ikke inkludert, noe som fristilte ham fullstendig i forhold til den nye verden. Han var verken demon eller gud, og fikk dermed ikke valget mellom å være menneske eller ånd.

Motivasjon og plass i verden

"I stillhet skal Sangerens toner gå.

Mot Mørket og Hjulet vil kampen stå.

Fire skal spille i andre akt,

om hvem som får æren og menneskemakt."

Sok hater magi og alle ikke-menneskelige vesener hans halvbror var beskytter av, og han har også et horn i siden til Sebks døtre heksene spesielt. Han vil ha en ordnet, rasjonell verden der magi gradvis blir til overtro for så å bli helt borte. Rasjonalitet, modernitet, framskritt, lov og orden er verdiene han står for.

Han er en av de fire mektige entitetene som finnes i verden etter Stjernefallet, men tilstedeværelsen hans er mindre kjent enn Løgnen og Sannheten, og han er langt mer subtil enn Eberyok. Det finnes enkelte sekter som direkte eller indirekte tilber ham, men hans påvirkning på verden kan bedre måles i Althéas lover, Malderias orden og Andhra Keshs framskrittstrang.

Hva vet man?

De fleste roller i veiskille har aldri hørt om Sok og skjønner neppe hva som menes med 'dommeren'. De som er spesielt interesserte i metafysikken rundt Stjernefallet kan kjenne til at han ble utelatt, og hans hat mot alver, underjordiske og magi. Hva han driver med er det ingen som vet, og hva han står for er ukjent.