Shah

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Shahen av Kyrth var i det gamle Kyrth den øverste dommer og åndelige leder, og hersket i tandem med Padishahen (kongen), som hadde utøvende og verdslig makt. Shahene av det gamle Kyrth var kjente for å være vise meglere, sannsigere og lovsigere, og fyrster og konger ville reise langveisfra for å spørre Shahen til råds eller for å be om Shahens dom i konflikter mellom riker.

Etter Kyrths fall stod Shahen som den eneste leder av et spredt og vandrende folk.

Blant Shahens tradisjonelle titler er "o'draalath'o'draalathim", åndemester av alle åndemestere, "Kuresh yezirim" - lovenes vokter, øverste dommer og "Kuresh Kib-O'Draalim", vokter av Forfredrenes Bok. I praksis er Shahen oftere en rådgiver i lovspørsmål enn en dommer, og har et spesielt ansvar for å veilede og lære o'draalathim. Ingen har hørt om Forfedrenes Bok på århundrer. Før stjernefallet var Shahene berømte (blant Kyrthanim) og beryktede (blant Molochim) som mektige åndemagikere. Som den øverste av O'draalathim var Shahen ansvarlig for å tale forfedrenes sak blant de levende, og de levendes sak ovenfor forfedrene.

Shah-embetet videreføres som regel fra en Shah til lærling. De fleste Shaher har valgt å leve i sølibat, uten en bria, men det har vært unntak. I henhold til tradisjonen utpeker en kvinnelig Shah en mannlig Shah til sin etterfølger, og vice-versa.

De siste Shaher før stjernefallet var:

  • Rebecca Levi Shah : En svært respektert skriftlærd, megler og sannsiger.
  • Calen Talori Shah : Ung og stolt. Forlot verden ved stjernefallet.

Miralda Shah (?) er den nåværende Shah. (noen som vet hvem som ble Shah på den store Kyrthanilaiven?)