Pengesystemet i Kroam

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
KroamMynter.jpg

Før tåka og riften, hadde Kroam egne, intrikate pengesystemer. Nåtildags er det forenklet endel. De handler i alle slags valuta, og det er gjerne Laugsmaestrane i handelslaugene som setter standarden på vekslingskursene. I spillsalonger kan spillmaestraer og terningsvenner ofte operere med egne kurser, som gjerne går litt på skjønn.

Valutaen i Kroam er koblet opp mot verdien av Malderiske Verk. (I Malderia er grunnleggende myntenhet Verk. Navnet kommer fra at en fra gammelt av fikk en mynt for et dagsverk. Neste grunnenhet er et Riksverk (1000 Verk), som er en vernepliktig soldats månedslønn, regnet som en meget god lønn)

Enhetene er:

  • 1 Kroam Dukat =1 Malderisk riksverk . Tilsvarer verdien av en god månedslønn i middelklassen, en hest koster 2 til 3 Kroamdukater, en liten gård 8 til 10.
  • 1 Kroam Dukat = 10 Gulldukater (1 gulldukat=100 malderiske verk) Du kan kjøpe en fin sau eller et par veldig fine sko for en gulldukat.
  • 1 Gulldukat = 2 store sølvmynter=2 store Keshiske Messingmynter (1 stor messing/sølv=50 malderiske verk) En god dagslønn for en mann i middelklassen er en stor sølvmynt
  • 1 stor sølvmynt/Messingmynt = 5 små sølvmynter/små messingmynter (1 liten sølvmynt/liten messingmynt = 10 malderiske verk) For en liten sølvmynt får du et veldig enkelt måltid mat på verdshus (skål med suppe)
  • 1 liten sølvmynt/liten messingmynt = 2 tinndukater/messingslanter (1 tinndukat/messingslant = 5 malderiske verk) Prisen for en seidel øl er en tinndukat.

(trivia: Kroam dukatene er lager av Kroamitt, et relative dyrt og skjeldent materiale, mens Gulldukatene blir laget av importert gull fra Trichaz)

(trivia 2: de store og små sølvmyntene er etterlevninger av mynter fra små og store riker fra før stjernefallet. Man finner ofte mynter fra Falkenheim, Cataract og steder folk ikke lenger husker.)

(trivia 3: De Keshiske myntene har hull i seg fordi Kesharer foretrekker å tre dem på tau istedenfor å putte dem i pung.)