Padde

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Padde

Padde er et opprinnelig kiltansk kortspill som spilles av to eller flere spillere. Det er regnet som et barnslig spill og tidsfordriv, og det er sjeldent at noen vedder penger på utfallet. Det spilles også nesten ekslusivt i de lavere klassene.

Blant eldre barn og yngre ungdom spilles spillet med en tilleggsregel. Den som taper spillet (og erklæres som padde) kan kreve et kyss. Vinneren av spillet kan velge å enten kysse padda selv eller la avgjørelsen tas demokratisk blant de spillerne som verken vant eller tapte. Mer konservative voksne anser derfor Padde som upassende tidsfordriv for barn.

Når voksne av og til spiller et slag håndhever man ikke kyssereglen. Men selvsagt, det finnes amorøse spillere som spøkefullt benytter anledningen til å be om et kyss.

Padde er en variant av spillet Idiot. Reglene følger for de som ikke kan eller husker Idiot.

Regler

Selve spillet starter med at seks kort legges på bordet per spiller. Tre av disse kortene deles med spillsiden ned, slik at ingen vet hva disse kortene viser. De neste tre kortene legges med spillesiden opp på de nedadvendte kortene. Det skal altså ligge tre par med ett skjult og ett åpent kort foran hver spiller. Deretter deles det ut tre kort til hver spiller, som holdes skjult på hånden. Spillerne kan så bytte ut de åpne kortene foran seg med kortene på hånden hvis ønskelig. Det er oftest en god strategi å legge de beste kortene sine på bordet, siden det er viktig å ha bra kort på slutten av spillet.

Den med det laveste kortverdien på handen (etter eventuell bytting) starter. Om flere har kort med samme kortverdi så går regnes kløver som lavest, deretter ruter, hjerter og spar som høyest. Om man spiller med tarotkort er staver lavest, deretter mynter, så kopper og sverd er høyest.

Personen med det laveste kortet på hånden legger ett kort i spillbunken og trekker et nytt kort fra kortstokken som er igjen etter deling. Man skal ha tre kort på hånden til enhver tid. Neste spiller skal da legge samme verdi eller over spillverdien til kortet som ligger øverst i spillbunken. Dette fortsetter til en person ikke klarer å legge over spillverdien eller bruker spesialkortene 2 og 10. Har man ikke muligheten til å legge ut et kort av tilsvarende eller høyere verdi må man trekke inn hele spillbunken på hånden, og det er neste spillers tur til å spille ut et kort.

2 starter bunken på nytt, og 10 fjerner hele den utspilte bunken med kort og lar spilleren som spilte 10 legge ut igjen et nytt kort på den nå tomme spillflaten. Fire like kort etter hverandre oppfører seg nøyaktig som spesialkortet 10.

En person kan også velge å trekke inn spillbunkene som en taktisk manøver. Man kan velge å ta et sjansekort. Da trekker man et kort fra trekkbunken i stedet for å ta ifra de man har på hånden. Hvis dette kortet også ikke er høyere eller tilsvarende som sist spilte kort må man trekke inn bunken.

Når kortstokken med resterende kort er brukt opp skal spillerene legge ut kortene som ble delt ut før spillet startet. Først legger man ut de kortene som er åpne, ett og ett kort (med mindre man har to eller tre like kort). Så skal man ett og ett kort fra de kortene som er nedadvendt. Når man har trukket og lagt på ett av kortene som er nedadvendt kan man spille det neste.

Vinneren er den som som først har klart å legge ut både kortene på hånden og de seks kortene delt ut før spillet startet. Spillet fortsetter, til det kun er en person igjen med kort på hånden. Den spilleren som er den siste med kort på hånden eller bordet taper, og blir straks erklært padde.

Se også