Ny i veiskille - en spillers opplevelse av Camarheim 2009

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Hva kan du forvente på en Veiskille-laiv?

Denne artikkelen er basert utifra mine egne personlige erfaringer i Veiskille etter å ha deltatt på Camarheim (2009). Håper dette kan være til nytte for spillere som enten er helt ferske laivere eller ferske i Veiskille og også for arrangører i Veiskille. Setter pris på om også andre bidrar med sine synspunkter for et mer helhetlig bilde.

Kostymer, stæsj og scenografi

Veiskille-arrangører har tilgang på mye utstyr fra eget lager og privatpersoner. Laivstedet er godt stæsjet, mye mer enn du ser ved første øyekast. Mange spillere har flotte kostymer de har sydd selv eller leid inn for anledningen. I tillegg har en del mye kult stæsj med seg som kart, våpen, yella og andre rekvisita. Husk at det er mulig å få til et stilig kostyme selv uten å ruinere seg ved å ta en titt på bruktbutikker, eget klesskap og låne av andre.


Mat

Nydelig, særegen mat i store mengder, servert tre ganger om dagen. Allergikere og andre med spesielle matbehov blir veldig godt ivaretatt. Og dette til en særdeles rimelig pris. I tillegg står det kaffe, te og frukt fremme for det meste.


Sang, dans og historier

Settingen er full av gode sanger og historier som mange av spillerne vil kjenne godt til. Delta gjerne på sangkvelder i forveien for å lære sanger i forkant eller spør erfarne spilleren inlaiv om de har en sang eller to å lære bort. Er det aktuelt med dans på laiven avholdes det kurs, bli gjerne med selv om du ikke har tenkt til å danse, det er hyggelig og en uformell måte å bli kjent på. Mange sitter også på stor kunnskap om settingen som de gjerne deler på med små anekdoter, kartforklaringer og fortellinger underveis.

Rollen og relasjoner.

Sitat fra wiki: Rollene... I klartekst betyr dette at du ikke får en ferdig skrevet rolle som er vanlig på en del andre laiver. Rollen kommer til i samarbeid mellom spilleren(e )og arrangørene. Det betyr at du har veldig mye ansvar selv for din egen rolle og har stor grad av frihet til å utvikle denne. Spillere blir oppfordret til å komme med rolleforslag. Allikevel er det en del uformelle rammer for hva du kan gjøre med rollen og hva som passer inn i settingen på laiven. Disse er vanskelig å identifisere for folk som er nye i settingen. Veiskille er en spillerutviklet verden som mange har eierskap til og meninger om. Og det er ikke gitt at det er arrangørene av laiven du skal delta på som har mest eierskap til det du har lyst til å spille. Spør deg frem.


Å lage et rolleforslag i en setting du ikke kjenner er en utfordring for nye Veiskille-spillere. Det forventes at du oppsøker mye informasjon på wiki og orienterer deg derfra. Delta i Veiskille-pils, prøv å få kontakt med andre spillere. Det aller beste er å være med i en gruppering sammen med erfarne Veiskillere. Arrangører bør være bevisst på denne utfordringen og starte tidlig på rollearbeidet med ferske Veiskillere.

Del rollen din og evt. gruppering med andre på wiki eller laivforum. Dette vil skape mer spill og gjøre det enklere for andre å planlegge sine grupperinger og roller. De to viktigste spørsmålene du bør stille deg selv før du deltar i en Veiskille-laiv: Hva vil rollen min på denne laiven og hva ønsker jeg å få ut av laiven?

Eksempler:

Være sosial og kose seg på en hyggelig fest. Utdype en gruppe eller synspunkt som ikke er spilt mye på i settingen. Ta tak i grunnleggende problemstillinger som vil ha betydning for utvikling av universet, lage nye vrier på settingen. Høre spennende fortellinger og sanger fra andre roller.

Personen: Være sosial og kose seg på en hyggelig fest. Bli bedre kjent med settingen. Spille en krevende rolle. Skape spill for andre. Spille på konflikter og konfrontasjoner.


Laivsted

Selvsagt avhengig av laiv. Ofte på speiderhytter med overnatting på madrasser på loftet. Disse har også varmerom med vasker, kjekt til tannpuss, klesskifte og kattevask.

Alkohol

Spillerne kan kjøpe drikkevarer med og uten alkohol i rikelige mengder. Spillere med ansvar for alkoholservering hadde god kontroll på å ikke sjenke mindreårige. Det fører til festlig stemning på kvelden med fokus på å ha det hyggelig, danse og synge sanger. Det blir lite rom for annet spill og vær bevisst på hvor din egen grense går i forhold til når du er langt på vei ut av rollen din. Sene festlige lag kan og føre til lite aktivitet blant en del spillere formiddagen etter.

Penger inlaiv og offlaiv

Du betaler for overnatting på forhånd. Norske mynter er inlaiv valuta. Mat og drikke betales inlaiv. For betaling av mat og drikke fungerer dette bra. For meg var det noe uklart om folk som ble "påspandert" mat og drikke fra vertskapet i bytte mot oppvask betalte for seg offlaiv i tillegg. Det var også noe avtalt spill med høystatusroller som spanderte runder på gjestene som ble dekket av laiven, ikke spilleren. Dette kunne med fordel vært kommunisert tydelig på forhånd hvordan ble løst. Roller kan ha både motiv og mulighet til å spandere og handle, mens spilleren ikke har disse midlene.

Praktisk hjelp underveis.

Forvent å måtte bidra med praktiske gjøremål som vedbæring og vedfyring, matlaging og oppvask. Spør gjerne flere ganger om det er behov.

Etter laiven

Arrangørene setter pris på hjelp til nedrigg for laivstedet er godt stæsjet. Afterlaiv på et pizzasted i Oslo uten særlig debrief og runde blant deltakerne om deres opplevelser. Rask oppfordring til spillerne om å skrive hva rollen opplevde siden dette kan påvirke utviklingen i Veiskille. --Grethe Sofie 14. okt 2009 kl. 22:12 (CEST)