Navneskikk

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Det finnes en del nasjoner i Veiskille med klart definerte skikker og tradisjoner rundt navn. Som regel kan du slippe unna med et såkalt generisk fantasy-navn, men for å virkelig signalisere hvor rollen din er fra bør du følge disse retningslinjene.

Althéa

Fornavn

Althéa har gresk-klingende fornavn. Mannsnavn ender ofte på -os, -on, -eos, -eas og lignende. Kvinnenavn ender ofte på -ea, -eia, -i, og lignende.

Eksempler
Menn: Kemeikon, Pelessos, Kileas, Colinos, Arcos osv. [1]
Kvinner: Pelea, Kamea, Althéa, Sarini, Olissia, Thaeli, Eleie osv. [2]

Etternavn

Altheere har familienavn. Hvem som beholder sitt opprinnelige familienavn ved ekteskap er et forhandlingsspørsmål.

Eksempler: Sethina, Traba, Ananda, Emblon, Parenon osv.

Standsbetegnelser

Althéa har en ganske streng samfunnsinndeling, der de aller fleste tilhører en av fire stender; Bønder, handelsmenn, krigere/jegere og presteskapet. Hver av disse stendene har sin egen forstavelse til etternavnet. Standstilhørighet går i arv, og overgang fra en til en annen reguleres av myndighetene.

Bønder: Yl
Handelsmenn: Sil
Krigere/jegere: Sha
Presteskap: Tar

Et komplett althéisk navn kan være f.eks Arcos Sil-Parenon. Hans søster kan hete Pelea Sha-Parenon. Forskjellen i mellomleddet viser at minst en av dem har gått inn i et annet yrke enn familien tradisjonelt har. Dersom Arcos gifter seg med Thaeli Yl-Emblon kan han fort ende opp med å hete Arcos Sil-Emblon, dersom Emblon-familien har tilstrekkelig høyere status enn hans egen, eller forhandlingene på annen måte tilsier det.

Kastarundt

Fornavn

Navnene til folk som er født i Kastarundt høres gjerne litt "sverd-og-sandaler-aktige" ut. [3] [4] [5] [6]

Eksempler
Menn: Furg, Grogok, Gybon, Harok, Ion, Kenaan, Ragar, Tarak.
Kvinner: Ardla, Edeki, Kokasin, Melli, Rorgi, Shaparak.

Patronym/matronym

Fjellfolk har ikke etternavn i tradisjonell forstand, men nevner gjerne navnet til den mest høytstående av foreldrene dersom de skal være formelle.

Eksempel
Furg, sønn av Shaparak.

Klansnavn

Vanligvis nevner ikke fjellfolk hvilken klan de kommer fra, i og med at det er åpenbart ut fra detaljer i klesdrakten, men det hender det likevel er hensiktsmessig. I så fall nevnes klansnavnet foran fornavnet, som en tittel.

Eksempler
Skog Ion, sønn av Fyru
Fjellgeit Melli, datter av Ragar

Kiltan

Fornavn

Kiltanske navn er lydmessig inspirert av nederlandske. Dette betyr ikke at de bruker betegnelser som 'van' og lignende.

Eksempler
Menn: Heugen, Udo, Engel, Ceel, Marko, Hein osv. [7]
Kvinner: Mareike, Katalina, [8]

Etternavn

Kiltanere tar sitt etternavn etter sin far. Adelsfamilier har i tillegg et slektsnavn.

Udo Hessel Walrafen (kongen av Kiltan) sitt fornavn er Udo. Hessel er hans fars fornavn, og han tilhører adelshuset Walrafen.

Malderia

Fornavn

Malderiske mannsnavn ender ofte på -ar -al -an, -or -ol -on eller -rn. For kvinnene er det mye a- og ia-endelser.

Eksempler
Menn: Drakan, Orgon, Aran, Keilon, Aikon, Doral osv.
Kvinner: Fernia, Aria, Baora, Mira osv.

Etternavn

Malderiske etternavn kunne vært norske. De er enten -sønn/-datter-navn eller stedsnavn.

Eksempler: Brakfoss, Eikaberg, Gralonssønn, Sølverstrøm osv.

Trichaz

De fleste TriChazere har navn lik Malderia, men de skiller seg alikevel litt ut med at de gjerne inneholder referanser til stein eller metaller.

Eksempler på dette er; Garm Bergtatt, Gandor Graafjell, Elana Gullrim, Trym Sølvaas, Daran Digerberg, Sagan Gneis, Otan Grusaas, Feona Jaernfoss, Grimm Svartstaal osv.

Et unntak er de med dvergeblod som holder på en dvergisk navneskikk.

Ulymar

Ulymar har to navneskikker.

  • Den ene tilhører Vandrerfolket hvis navn er enten fri fantasi eller inspirert av spansk, portugisisk og italiensk.
  • Den andre tilhører de fastboende der man har nokså nordisk inspirerte navn, og gjerne etternavn som viser til far eller mor.

Fornavn hos Vandrere

Menn: Sandre, Timo, Alvar, Tajo, Castor, Cober osv.
Kvinner: Mahela, Ciara, Lucia, Camaia, Elora osv.

Etternavn hos Vandrere

Alvedo, Valedo, Astibar, Sagari, Rozés osv.

Fornavn hos fastboende

Menn: Bard, Gorm, Margas, Gaur, Alvar, osv.
Kvinner: Iggjun, Irja, Nara, Rende, Syne, Vilde, osv.

Etternavn hos fastboende

Årosdatter, Grimolsønn, Brandsdottir, Gransdatter, Gludesønn, osv.

Eledyn

Eledynere har ikke etternavn. Navnene deres er så godt som alltid tatt direkte fra naturen, og det er ofte vilkårlig hvilket kjønn de passer til.

Eksempler: Spor, Snok, Rogn, Bølge, Bark osv. Man kan kun kalles opp etter ting som IKKE er menneskeskapte. Pil, kniv ol. er IKKE Eledynske navn. Det er også viktig å merke seg at Oter ikke kan brukes som et navn i Eledyn, da dette er en tittel.

Andhra Kesh

Alle Kesharer har to navn. De kan også ha en tittel. I så fall kommer tittelen før navnene.
Navnene er typisk japansk-inspirerte: Pendoandrake Saruki Moto, Vinciandrake Inagaki Mishima. Eller for tibetansk-inspirerte, som den store keshiske eventyrhelten Lobtsang Gyatso. Vanlige etternavn ender ofte med -gato, som betyr dal, eller -parvat, som betyr fjell.

Kroam

Etternavnene i Kroam er inspirert av tyskklingende to eller flerstavvelses etternavn med litt norsk vri. (Eksempler; Ottergrantsen, Alderknapp, Pirkhulstad, Wilfrat, Vangel, Verdun, Venkel, Klinker, Frauser, Schilderberg) En mann som blir gift, tar alltid sin Frues etternavn.

Kvinnenavn

Kvinnelige fornavn i Kroam er gjerne blanding av litt Italiensklingende, litt generelt øst- og søreuropeisk middelalder fantasy, med norsk vri her også, med oftest endelse på A. Pass på at de ikke blir for like Vandrernavn. (Eksempler; Risetta, Nanni, Tylaria, Pilarka, Moriene, Ratanka, Tilmisjka, Ragnessa, Deriomona, Maurita, Ligia, Adella, Elna, Amarie, Selena, Silvia, Tira)

Mannsnavn

Mannlige fornavn i Kroam er gjerne blanding av litt Tysk/Italiensklingende, litt øst europeisk middelalder fantasy, med norsk vri her også. Pass på at de ikke blir for like Vandrernavn. De er gjerne så maskuline som mulig, og spesielt menn som vil opp og frem tar seg navn som er litt mer "potente". (Eksempler; Henkel, Cervel, Esmeraldon, Tallbyrin, Timkopet, Silminn, Rantik, Trams, Adrian, Aristid, Aiko, Eoban, Fabian, Gero, Tandrak, Stacan, Lemm, Pelvic, Stalk)

Prefisk/titler

Den øverste tittel i Kroam er Monarka. Under dette er Kommisaria, utnevnes av Monarka til leder for diverse råd og spesialoppgaver. På Akademiet er den øverste tittelen Rektora, etterfulgt av Proffesora, Magistra og lavest Studine. De få menn som studerer her har også tittelen Studine. Maestra er en tittel som de fleste som har et lederverv, eller er eier/sjef kan smykke seg med, da gjerne med en prefiks som henspeiler det hun er Maestra i. (Spillmaestra, Vertshusmaestra, Laugsmaestra). En mann som er i tjeneste under en Maestra har tittelen Svenn. (Terningsvenn, Vertshussvenn, Handelsvenn)

Uder-Hopfen

Uder-Hopfiske navn har mye til felles med Kiltanske. De viktigste forskjellene følger:

Etternavn

I høyadelige etternavn brukes både 'van' og 'van der'. Riktig gammel adel har bare etternavn etter landet de holder, men disse er det få igjen av. Ikke-adelige har også tatt seg etternavn etter Stjernefallet.

Starvald

Fornavn

Fornavn i Starvald er gjerne korte, østeuropeisk-inspirerte fantasynavn. Sjelden mer enn to stavelser, siden fornavnet ikke er viktig. Eksemplene under er hentet fra Ungarsk.
Menn: Agad, Almos, Badog, Dévald, Farkas, Gálos, Gari, Kardos, Kartal, Lél, Tarcal, Tas, Uros, Vajk
Kvinner: Cili, Hajna, Máli, Manci, Piri, Solta, Soma, Tunde, Vali, Virag, Yamna, Zizi

Etternavn

Etternavn har alltid røtter i noe geografisk. De som ikke hører til noe land har et yrke eller lignende i stedet - dette indikerer alltid lav status. Lydene i navnene er gjerne litt annerledes fra norsk.
Eksempler: Graberk - en familie fra Gråberg.
Uten land: Hirden, Kokk, Kremmer, Sjauer, Smed, Slakter, Vandringsmann

Referanser