Molyn og Urdia-historier

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Molyn var den tredje kongen av De syv kongers rike. Han gjenoppbygget og sikret landet etter sin fars kriger mot demonene.

Molyn ble regnet som en god og rettferdig konge, blant annet fordi han holdt åpne hoff hver dag når han var i hovedstaden. Hvem som helst kunne komme til hoffet med sakene sine, dersom meglere i lavere instanser ikke klarte å løse dem. Molyn hadde flere rådgivere til å hjelpe seg, men den viseste og vittigste blant dem var Urdia.

Urdia kunne finne løsninger på de underligste dilemmaer og de mest fastlåste saker, og alle godtok hennes avgjørelser. Så vis og vittig var hun at folk reiste langveis fra for å møte henne og se henne løse saker. Historiene begynte å gå, og etterhvert bygget det seg opp en historietradisjon rundt Molyn og Urdia og alle deres lure løsninger.

Disse fortellingene lever videre i dag, og fortelles i store deler av verden, men det er ikke mange som vet at den Molyn det vises til er den tredje kongen av De syv kongers rike. Det vet man bare dersom man er vel bevandret i Vandrerfolkets historie.

(Molyn og Urdia-historiene er stort sett skamløst rappet fra den store historietradisjonen rundt historier om Akbar og Birbal. Akbar var den største keiseren i indisk historie og regjerte på slutten av 1500-tallet. Han hadde en meget klok rådgiver i Birbal, som alle disse historiene handler om. Dersom du har lyst til å fortelle en Molyn og Urdia-historie ingen andre har hørt før, er det bare å søke opp en fra denne tradisjonen og tilpasse den til Veiskillesettinga. Og legge den inn på Wikien etterpå.)

Se også