Milten

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

"Hvor er milten", stort sett forkortet til "milten", er et terningspill i Veiskille som er basert på to ting:

1) Reglene til terningsspillet "Hazard" i vår virkelige verden, og
2) en liten "soldatvits" som best lar seg demonstrere fysisk, men som kort fortalt går ut på at man veiver med en hånd i været og sier "hvor er milten?", og når vedkommende man snakker til ser opp mot hånden, stikker ham/henne i milten med kniv og sier og/eller gliser "her er milten!". Dette igjen har sammenheng med malderisk soldatspeak for å utføre et overraskende angrep og deretter stikke; såkalt å "finne milten". Moderat morsomt i skriftlig form, og ikke alltid supermorsomt ellers heller, men vi liker det.

Milten er et vanlig spill blant malderiske soldater, men også blant mange andre som har plukket det opp fra dem (eller har egne uttrykk for de forskjellige tingene).

Det er alltid vanskelig å formidle sånt i tekst, men vi prøver. Om du vil spille det på laiv, gjerne med noen som kan fra før for da er det lett å lære, er det eneste du egentlig trenger terninger og tabellen under (hvis du ikke har den i hodet da).

Når man skal spille Milt bør man helst være 4, og gjerne flere. (3 går an, men jo flere jo mer moro.)

I tillegg til folk med nok småpenger trenger man tre par terninger; gjerne som ser litt forskjellige ut, men det er ikke nødvendig. Når man har skaffet dette velger man en person til å være knivmann. Dette kan være hvem som helst, og hvem det er er ikke så nøye, for man bytter på etter en stund. Knivmannen spiller mot alle andre, og med mange spillere vil derfor knivmannens fortjeneste kunne være enorm. (Det samme gjelder utgiftene...) Siden dette er vanlig i den malderiske hæren, kan knivmannen selvsagt være en kvinne, men vi kaller det ikke noe annet av den grunn.

Kort fortalt er reglene at knivmannen må treffe milten med første stikk, og hvis han bommer, må han klare å treffe det første stikksåret på nytt for å vinne (uten å treffe milten).

Langt fortalt er reglene slik:

  1. Alle setter et lite beløp på at knivmannen kommer til å tape; f.eks. et verk.
    1. Det kan være forskjellige innsatser for forskjellige folk i samme spill.
    2. Spillerene kan fint gjøre egne veddemål på siden i tillegg.
  2. Hvis knivmannen aksepterer veddemålet, legger han samme beløp ved hver innsats. For å bekrefte at veddemålene er inngått, banker knivmannen i bordet ved pengehaugene. Inget knakk, intet veddemål.
  3. Det er bare knivmannen som kaster terningene.
  4. Første terningsett kastes for å fastsette hvor milten faktisk ligger (dette kastet kalles å kaste milten, eller miltkast).
    1. Må være et tall mellom 5 og 9; slås om igjen til det ender der.
    2. Legges så til side med riktige tall opp, så man har det som referanse senere.
  5. Andre terningsett kastes - for å finne ut hvor man stikker (dette kastet kalles stikket). Det er mulig for knivmannen å vinne eller tape ved første stikk:
    1. Vinner hvis stikket treffer milten.
    2. Taper hvis han slår 2 eller 3.
    3. Vinner på 11 og taper på 12 hvis milten er 7.
    4. Taper på 11 og vinner på 12 hvis milten er 6 eller 8.
    5. Taper på 11 og 12 hvis milten er 5 eller 9.
    6. Dette er illustrert i tabellen:
  6. Hvis knivmannen ikke vinner eller taper på andre kast, legger man terningparet til side og bevarer tallet (som nødvendigvis må være mellom 4 og 10) som stedet for stikksåret.
  7. Nå har man altså to terningssett liggende; ett som gir miltstedet og ett som gir sårstedet. (Derfor er det greit om de ser litt forskjellige ut, eller markeres på annet vis.)
  8. Nå endres reglene for knivmannen: siden han ikke klarte å treffe milten med ett stikk, må han nå treffe sitt gamle stikksår på nytt i stedet for å vinne. Treffer han milten nå, taper han. Tredje terningssett kastes til knivmannen får et av de to tallene. Knivmannen taper altså nå hvis han treffer milten, og vinner hvis han treffer stikksåret.

Dette høres kanskje litt komplisert ut, men det er altså ikke så ille når man lærer det av noen som kan det fra før.