Maestra Rada Drakarberg

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Maestra Rada Drakarberg
Navn Rada Drakarberg
Født 12 før Stjernefallet
Nasjonalitet Kroam, Malderia
Yrke Handelsmaestra, vertshuseier
Titler Handelsmaestra
Spilt på Øl Er Godt For Sjelen
Spiller Torun Hegre

Rada Drakarberg driver vertshuset Minciuna i Kroam by, i tillegg til et svært suksessfult handelshus. Hun er gift med Karlo Drakarberg, en snill og forfengelig kroamittisk husbond. Delvis på grunn av Karlos interesse for mote og denslags, så har også handelshuset blitt stadig mer innrettet mot dette markedet. Stoff, smykker, luksusvarer og det siste innen kroamittisk mote - det får du hos Maestra Rada Drakarberg!

Det ligger gode penger, og ikke minst gode kontakter, i å drive et godt og populært vertshus i Kroam. I tillegg til at det er en perfekt arena for å dyrke lidenskapen hennes for god mat og drikke. Vertshuset har både restaurant med salg av mat og drikke, muligheter for overnatting, en spillsalong og et budoir med kjekke menn til å underholde de besøkende damene. På Minciuna kan man nyte den nye drikken, Løgnens kyss, som vertshuset selv brygger og selger med stor suksess. Som et grep for å tiltrekke seg den kroamske eliten er det egne lokaler innerst i vertshuset der kun kvinner har tilgang. Denne våren skal prinsekåringens delfinale i Kroam by arrangeres på vertshuset, noe som blir et foreløpig høydepunkt på Radas vei til nye høyder - som vertshusmaestra. Det er på tide at de etablerte vertshus og spillsalongene får litt konkurranse!

I år er det 15 år siden Rada og Karlo giftet seg, og det feires blant annet med et besøk til den sagnomsuste Festivalen for Ganens Nytelse like utenfor Vilkafjord.

Bakgrunn og historie

Rada Drakardatter er født i Malderia. Da hun var 8 år gammel, var hun ute og lekte med sin aller beste venn, Cilla Solplassen, de gikk inn i skogen og Rada dukket aldri opp igjen. Hun forsvant i tåka, og endte opp like utenfor Kroam by. De første hun møtte var to godt voksne damer, som tok seg av Rada. De hadde møtt folk som hadde gått seg bort i tåka før, og skjønte med en gang de så Rada at noe hadde skjedd. Rada vokste opp hos de to damene, som var to barnløse søstre, som drev butikk og handel i Kroam by.

Rada får gå på skole, og lærer om handelshuset og hvordan det drives av de to tantene sine, som hun kaller de. Etterhvert endrer Rada etternavnet sitt, slik at det passer bedre med hennes nye liv i Kroam. Hun tenker ikke noe særlig på det gamle livet sitt i Malderia, foreldrene og storebrødrene hennes var i hæren, og hun så de aldri uansett. Det var Cillas familie som var hennes familie, og de hun bodde hos. Hun skulle ønske at Cilla også hadde blitt med til Kroam, hun hadde nok likt seg her.

Da Rada ble litt eldre, møtte hun en kjekk mann som het Karlo på landsprinskåringen. Karlo var med som byprins fra Kroam by, men nådde ikke helt opp i landsfinalen. Det gjorde ikke så mye syns Rada, siden han var så hyggelig og snill med henne, og ikke minst kom fra en veldig bra familie. De giftet seg like før tantene til Rada døde, og Rada tok over handelshuset. Rada vet veldig godt hvordan hun får ham til å gjøre som hun vil. Spesielt hvis hun gir ham gaver, Karlo er nemlig svært forfengelig. Rada liker forsåvidt også at han ser bra ut, og har mer enn god nok råd til å pynte ham opp litt. Det er alltid stas når husbonden omtales i Kroams fremste motepamflett, Brayetten.

De har to barn, en jente og en gutt som er tvillinger på 12 år. Rada er litt bekymret for hvordan det skal gå med sønnen, Korvel, og om han noen gang kommer til å bli gift eller om han må bo hjemme resten av livet. Dattera Tara derimot, kommer nok til å gjøre stor suksess på universitetet, og bli en fremtredende og viktig professora når hun blir voksen.

Kjønnsroller

Rada er forholdsvis konservativ i synet på kvinner og menns rolle i samfunnet, at mannen er underlegen kvinnen er selvfølgelig. Hun liker den nye monarkaen, Nerissa Oktavia Thessante, og syns at samfunnet har blitt tydeligere med tanke på kjønnsroller og oppgaver etter at Nerissa tok over. Det er viktig at mannen kjenner sin plass, og gjør det han kan for å ikke forårsake sin kvinne unødvendig arbeid eller bekymring.

Venner, familie, bekjente og forretningsforbindelser

På Vertshus Minciuna jobbet også maldereren Andor Mironsønn som vertshussvenn, og leder av kjøkkenet. Han var i Radas tjeneste som personlig kokk og livvakt, og fikk rikelig betalt for denne jobben. I tillegg til den gode betalingen har han også en del “sære” interesser, som antakelig passer best inn i Kroam. Etter reisen til Festivalen for Ganens Nytelse, er ikke Andor lenger i Radas tjeneste. Etter en litt fuktig aften sammen med dårlig malderisk innflytelse fra Heshan Steinbru og resten av den tvilsomme gjengen fra Hølet, har Andor kastet bort sin ellers lovende fremtid for å kokkelere på et særdeles tvilsomt etablissement i Vilkafjord, nemlig Glefset.

Under besøket på Festivalen for Ganens Nytelse møtte Rada den trichaziske botanikeren Ilda Glimmertopp, som skal fremstille og skaffe rød jella til vertshusets meny. Her møtte hun også brødrene Enisz Izwaans og Khommher Izwaans, to kroamittiske menn som reiste rundt alene som kulinarer og prostituerte. Dette var selvsagt svært upassende, og etter litt graving fant Rada ut at de to hadde reist fra Kroam med gode og potensielt farlige grunner.

Monarka Nerissa Oktavia Thessante har blitt observert på vertshuset, og kan med litt godvilje omtales som jevnlig besøkende, sammen med andre sentrale kvinner i Kroams elite.