Lirka Berkenbile

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Lirka Berkenbile var den eldste gjenlevende heksa i Kroam. Hun og overlevde heksejakta etter Stjernefallet fordi hun ble skjult av lokalbefolkningen ute på bygdelandet, noe de neppe gjorde frivillig.

Lirka har satt flere hekser til verden, og var stolt av dem alle sammen. Av de få barna hun hadde beholdt i stedet for å sende ut i verden, var det fire stykker; Adella Berkenbile, Hexie, Henkel og Stalk. Hennes to sønner Henkel og Stalk var blitt så mishandlet av Lirkas magiske eksperimender at de både oppførte seg og så ut som grønnsaker. De var likevel veldig glad i både hverande og sin mor og beskyttet henne for en hver pris.

Lirka fødte i år 2 en datter ved navn Ise. Hun var på det tidspunktet ikke klar over at Ise hadde heksepotensial og gav henne derfor bort til heksa Kathina Wolfgart. I år 10 vekket Kathina Ise, noe som var veldig flaut for Lirka.

Med Ise viste det seg at den gamle regelen om fem dødfødsler før en heks blir født ikke stemmer lenger, og Lirka gikk selvfølgelig straks i gang med å finne ut av dette. Dessverre begynte den gamle kroppen å skrante litt, så hun måtte finne mer permanente løsninger enn å midlertidig pynte på utseendet og få livmora til å fungere...

Etter et par intensive år med graviditeter og dødfødsler kom det femte barnet, og Lirka tok godt vare på henne og fulgte nøye med på oppveksten hennes. I mellomtiden hadde hun eksperimentert en del med å stjele liv og ungdom fra folk (blant annet sine egne sønner), men kom gradvis fram til at hennes egne krefter ikke var nok. Det trengtes ei heks til, men dette var ikke en hemmelighet Lirka følte for å dele.

Men så viste det seg at yngstedatter Hexie hadde potensialet i seg, og Lirka hadde en redning. Uten å vekke kreftene til dattera, begynte hun å gradvis tappe henne for liv. Ved å bruke den sovende heksekrafta hennes i kombinasjon med sin egen, nådde Lirka endelig målet sitt. Hun var ung igjen. At dattera aldri kunne bli den heksa hun var ment å bli, var mindre viktig.

Landsbybeboerne i Aberbakke som var mistenksomme fra før, ble ikke mindre nysgjerrig når den unge datteren til Lirka så middlaldrende ut, mens Lirka selv så ut til å bli yngre med åra. Lirka kom i skade for å anklage en av kvinnene for å være heks fordi hun var litt for nær ved å oppdage hemmeligheten til Lirka. Dette endte i at dattera til kvinnen ville hevne seg. Ved å alliere seg med Lirkas datter Adella som heller ikke var så glad i sin mor, fikk de lurt Stalk vekk fra Lirkas telt og snikmyrdet henne. Lirkas svartebok havnet i hendene på heksa Frue Middelvang.