Kubbespillet

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Kubbespill er et gammelt spill av ukjent opprinnelse. Det ble opprinnelig spilt med vedkubber, og kan fremdeles det dersom man ikke har et sett med ferdig utskårede kubber tilgjengelig.

Oppsett og regler

Oppsett av kubbene

Banen måles opp til 5 m bredde og 8 m lengde (evt. 4/6). Hjørnepinnene settes i banens fire hjørner. Kubbene fordeles så i jevn avstand mellom hjørnepinnene på banens bredsider, med 5 kubber i hvert lag. Kongen plasseres til slutt, midt på banen, med lik avstand til begge sider.

Banen gjøres klar ved å plassere ut hjørnepinner, kubber og konge. Spillerne deler seg i to lag, hvert lag med 1-6 deltakere. Målet er å kaste ned alle motstanderens kubber. Når alle kubbene er kastet ned, er det kongens tur. Det laget som kaster ned kongen først, har vunnet spillet. Hvis man kaster ned kongen før alle de andre kubbene er nede, har en tapt spillet.

Lag 1 deler kastepinnene mellom seg. Fra egen baselinje forsøker laget å kaste ned det andre lagets kubber. Den eneste tillatte kastemetoden er underarmskast med pinnen i kasteretningen. Pinnen skal holdes i den ene enden, og får ikke kastes slik at den roterer.

Lag 2 kaster alle de veltede kubbene over på banehalvdelen til lag 1 (underarmskast). Kubbene settes opp der de lander. Hvis kubben lander utenfor banen, får en to nye forsøk på å treffe innenfor banehalvdelen med kubben. Hvis den fremdeles ikke treffer innenfor, har lag 1 mulighet til å plassere kubben der de vil, på sin egen banehalvdel.

Nå er det lag 2 sin tur til å kaste pinnene fra sin baselinje. Først må de forsøke å felle kubbene som er plassert ute på feltet på motsatt banehalvdel. Etter dette kan de felle kubbene på motstanderens baselinje. Hvis man feller en basekubb, før alle feltkubber er tatt, reises basekubben opp igjen.

Nå er det lag 1 sin tur til å kaste alle de felte kubbene over på lag 2 sin banehalvdel, der de så settes opp.

Om et lag ikke klarer å felle alle feltkubbene, får motstanderens lag gå frem til den fremste feltkubben på egen banehalvdel, og kaste derfra.

Spillet fortsetter med veksling mellom lag 1 og lag 2. Når et lag har klart å felle alle motstanderes kubber, både på feltet og baselinjen, skal laget forsøke å kaste ned kongen med de resterende kastepinnene. Alle kast mot kongen skal gjøres fra baselinjen. Hvis laget ikke lykkes går turen til motstanderlaget som fortsetter. Det laget som først har felt alle kubbene på motstanderens banehalvdel og kongen vinner.

Tips og triks

Når en kaster de felte kubbene over på motstanderens halvdel er det en fordel å prøve å få dem til å stå samlet, slik at de blir lettere å felle.

Hvis et lag ikke klarer å treffe med kubben innenfor motstanderens banehalvdel på et av de tre mulige kastene, er det lurt av det motsatte laget å plassere kubben rett bak kongen, slik at den blir vanskelig å treffe uten samtidig å felle kongen.

Se også