Kryff

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Alahin bin Lockhead Al-Kryff

Det er foreløpig uvisst hvorvidt Kryff faktisk eksisterer, eller kun eksisterer i hodet til den eneste Kryffing som noensinne er spilt på laiv. Her er hvertfall detaljene, slik de er beskrevet inlaiv.

Geografi

Kryff ligger på toppen av et fjell, er så godt som helt flatt med endel stein, men også saftig gress, og har en utstrekning på 5 dagsmarsjer i alle retninger, dvs at det må være rundt 10 dager i tverrmål, uvisst i hvilket tempo. Landet ligger over tåka, som det er omgitt av på alle kanter. Ytterkantene er bevokst med bærbusker (Kryff). Det regner en del i Kryff. Midt i landet ligger et platå med en stor brønn, som ligger høyere enn det omkringliggende landet. Platået er ca 5x5 km. Geografisk har man på bakgrunn av foreliggende informasjon ikke klart å fastslå hvor Kryff befinner seg, men det må ligge nord for Malderia et sted.

Historie

Kryffingene (i alle fall han vi har møtt) hevder at Kryff alltid har ligget der det nå ligger, og at det alltid har vært tåke rundt det. Imidlertid skal det ha foregått en landheving for rundt 5 mannsaldre siden.

Styresett

Kryff er et høvdingsete. Den nåværende høvdingen heter Moya (Al-Kryff). Den forrige het Dana. Det er ikke kjent hvordan man blir høvding eller hvilke fullmakter denne har.

Dyreliv

 • Høylandsfe. Det er 173 kyr i Kryff (år 14 e.S. Viktig næringsgrunnlag. Det planlegges en kampanje for å øke antallet kyr.
 • Høns. Alle menn i Kryff får ei høne i fødselsgave, og siden blir det flere.
 • Draglinger. Kryffere utsettes fra tid til annen av drager på størrelse med høns. Draglingene bor i huler på utsiden av Kryff (mellom Kryff og tåka), og de stupdykker mot Kryfferne. Dragene spiser ikke menneskekjøtt, så skader oppstår ved sammenstøt. Drageplagen er stor, og man beskytter seg mot den ved å bære kapper med høy krage, lærhansker og små skjold. Se Dragoner.
 • Fisk. I den store brønnen er det også fisk.

Næring

 • Fedrift. Kyra gir både melk, kjøtt og tjukk ull som klærne lages av.
 • Vertshusdrift. Det er ca 250 m mellom hvert vertshus, som i hovedsak er små, har ett bord og ofte bare 1-2 senger. Enkelte er selvbetjent. På denne måten har man alltid et sted å slå seg til for natten.
 • Dyrking og salg av nasjonaldrikken Kryff, som lages av blader og bær fra Kryff-busken. Det finnes ikke kaffe eller te i Kryff.
 • Draglingbekjempelse. Dragejegerne kalles Dragoner, og kjenner kunsten å drive snarefangst av draglinger. Den beste dragonen kåres årlig og kalles drageartist. Kryff har alltid en drageartist.

Kultur

Generelt

Kryff er på mange måter Veiskilleverdenens ”bakvendtland”. Stort er smått, fram er bak og mye av det som er vanlig i verden forøvrig, er ikke helt slik i Kryff. Kryffinger er god til å klatre (dragejakt). Det er ikke kjent hvor mange de er.

Språk

Språket kalles Kyrif, og har en fransk accent, gjerne med en form for skarre-r. I enkelte sammenhenger uttales den nederlandske harkelyden ”ch” der ordet skrives med ”g” eller ”h”.

Navneskikk

Fornavnene har fransk stamme, familienavnene er skotsk-inspirerte, men siden alle er i slekt med hverandre bæres slektsnavnet Al-Kryff av alle. Uttalen og konstruksjonen av navn forøvrig er derfor også noe preget av arabisk. Det hender at en h settes inn i navn, muligens for å gi navnet er mer nobelt preg, eller for å få mulighet til å uttale den populære harkelyden.

Bekledning og utstyr

Menn fra Kryff går i skjørt i rutemønster! (OK, da: kilt, moderne type). Til dette bæres kniv eller andre daglige redskaper i belte, hvor også en lærveske bæres over de edlere deler (kan minne om en ”sporron”). På beina har man lange støvler, eller korte støvler med lange gamasjer i tykt stoff, skinn eller lær, omviklet av fargerike bånd. På overkroppen brukes en halvlang skjorte eller trøye, gjerne med en kort skinn-trøye over. En hoftelang kappe med krage, store lærhansker og et lite skjold (buckler-type) er også del av utrustningen. Hodebekledning er skinn- eller ullue. Kvinnelig bekledning er foreløpig lite kjent.

Kryffere i løgnens rike

Under ”Arans hus 2003” dukket den hittil eneste kjente beboer av Kryff opp: Ala(h)in (utt: Alach-in) bin Lockhead Al-Kryff, spilt av Egil Engen. Foreldre: Alexandre og Rosemarie. Hans historie, fortalt i Arans hus, er som følger: Han og de tre vennene Jaques, Pierre og Robert har gjennom oppveksten konkurrert om å kartlegge Kryff best mulig. Etter å ha kartlagt hele Kryff i detalj hver for seg 4 ggr allerede, var de nå lei av det, og bestemte seg for å dra ut av Kryff, i hver sin retning, for å kartlegge mest mulig, og komme tilbake etter 1 år for å skryte av det til de andre. Da kunne det jo umulig være mer igjen å kartlegge i verden. Så de lot de gamle kartene være igjen hjemme, klatret ned i tåka og bega seg på vandring. Da Alain passerte Arans hus, kunne han fortelle at de startet for omtrent 2 fullmåner siden, og at han var på vei sånn omtrent mot sør, men at det også var noe vann han måtte gå rundt. I begynnelsen så han ikke så mye av terrenget, p g a tåka, men som den optimist han er mener han at det skal la seg gjøre å kartlegge dette på vei tilbake. Hans erfaring fra Kryff er jo at det er vanskelig å gå seg vill!

Rykter om Kryff og Kryffinger

 • Kryffinger er klin gærne. En bekreftelse på hvorfor ordene ”utlendig” og ”gærning” er synonyme i Malderia.
 • Kryff er egentlig kyrthanernes hellige fjell Kyrth, som ble snudd opp ned ved Stjernefallet. Det er også årsaken til at ingen har funnet Kyrth siden.
 • Kryffinger er muligens født med truger på beina, men de blir slitt av etterhvert
 • Kryff må ha flere etasjer, hvis de skal kunne brødfø alle. Hvis ikke må de bruke magi for å få nok mat.
 • Det er noe rart med tidsregning, levealder, avstandsberegning og slikt i Kryff.