Kroamsk mat

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Oppskrifter fra det Kroamske kjøkken

I den Kroamske husholdning finnes det mange gode oppskrifter og mannen ansvarlig for kjøkkenet legger som regel stor flid i kvaliteten på maten som blir servert, spesielt gjelder dette når det holdes gjestebud eller større fester. I denne artikkelen vil du finne noen gode oppskrifter som lar seg lage på ett middels utstyrt kjøkken.

Mange av oppskriftene du finner under her er fra Mauro Wolfgart og Rantik Klinker, men forhåpentligvis vil det komme til oppskrifter fra flere kokker etter hvert.

Oppskrifter

Landbrød fra Kroam

Gir ca. 3 brød

1 Kg Hvetemel
30 g (en neve) Sukker
30 g (en neve) salt
1 pk tørrgjær
6 dl lunkent vann

litt mel til utbakingen

Bland ingrediensene, elt til en smidig deig, des lenger du elter, des smidigere og luftigere brød får du. Plasser på ett lunt sted med ett klede over, hev i 45 minutter eller til deigen er ca dobbelt så stor. bak ut til ønsket antall brød runde brød (som store boller), sett disse til etterheving i 45 minutter. Skjær ett kryss eller flere snitt på toppen av brødet før steking, stek på 200 grader i 40-45 minutter til brødet føles lett og har fått en gylden overflate.

Krydret brød fra Kroam

1 Kg Hvetemel
30 g (en neve) Sukker
30 g (en neve) salt
1 pk tørrgjær
6 dl lunkent vann
flaksalt
Olivenolje
Hvitløk eller annet aromatisk krydder\urt
litt mel til utbakingen

Følg instruksjonene som på landbrødet, men bak brødet ut i en dyp form eller langpanne til den dekker bunnen av pannen med ca. 1cm. Hell på godt med olivenolje, lag fordypninger i brødet med fingrene dine, disse vil fylles med olsje og trekke inn i brødet når det stekes, strø på grov salt eller flaksalt og finhakket hvitløk eller annet godt krydder, etterhevning er ikke nødvendig.
Stek på høyeste temperatur i ovnen til brødet er dobbelt så høyt og har en fin gylden farge.

Ovnsbakt ørret

1 Ørret (beregn ca. 250 gr. pr. pers)
1 boks Creme Fraiche
2-3 vårløk, fint kuttet
1 Grønt eple (surt, viktig!)sjært i tynne staver
noen skiver smør
salt
pepper
Aluminimsfolie

skjær vårløk og epler som anvist, bland godt med creme fraiche, fyll bukhulen på den oppgjorte fisken med godt av denne blandingen, salt og pepre utsiden av fisk, legg noen gode skiver godt smør oppå fisken og pakk det hele godt inn i aluminiumsfolie, bak i ovnen på 175 grader, fisken trenger ca.20 min. pr. halvkilo fisk, men dette kommer litt an på ovnen.

Kroamsk salat med apelsiner, granateple og couscous