Kroam

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Kroam
Landsansvarlig: Benedikte Berg
Kart over Kroam
Verden med Kroam markert
Kart over Kroam
Kart over Kroam
Hovedstad Kroam
Folkenavn Kroamitter
Styreform Monarki
 -  Monarka Amarie
Uavhengig Alliert med Malderia mot Tåka 


Dette er landet lengst i nord, på den andre siden av de enorme slettene som starter ved TriChaz. Det var her hendelsene som førte til Stjernefallet utspilte seg, og tåkebanken ligger fremdeles tett på landet.

Kroam er en smeltedigel av forskjellige kulturer. Omtrent halvparten av landets innbyggere er folk fra andre land som gikk seg vill i Tåka og havnet i Løgnens rike eller har blitt kroamitter etter stjernefallet. Den kroamittiske væremåten er dog dominerende. Det hevdes at det finnes mange tidligere magikere der, både Rosens grav og Haljienes vann blir tatt for bevis for at det er overmenneskelige krefter i virksomhet.

Landet er ikke stort. Befolkningen lever i spredte små landsbyer. Bare en landsby har vokst seg stor nok til å kalle seg by: Hovedstaden Kroam. Byen ligger under Monarkas slott. Ved slottet ligger også Akademiet i Kroam hvis fremste felt er magi.

Tåka i Kroam er ikke som andre steder. Den har en markant start og ser ut som en himmelhøy vegg, den har heller ikke den samme pulsen som tåke ellers har. Allikevel har den i årenes løp tømt Tåkeskrømt utover landet og fylt befolkningen med frykt. Med Malderisk hjelp har hæren funnet måter å begrense tåkas herjinger. Folk har lært å ta vare på hverandre og tar sine forholdsregler på alvor. Dermed tilbes mange entiteter i landet. Kroams lover sier at demontilbedelse er forbudt, men selv de lærde strides om spørsmålet Sebk. Slik har han også fått sin skare, og etter at Nerissa Oktavia Thessante tok over som Monarka er tilbedelsen av Løgnen blitt så godt som offisiell. Det ryktes sågar at det er en utbredt tilbedelse av Eberyok i landet.

Dette er et kvinnestyrt rike der kvinner er mer verdt enn menn. Heksedronningen Selenas styre var svært mannsundertrykkende. Under Monarka Amarie ble forskjellene noe utjevnet, men arverett og eiendomsrett er det fremdeles bare kvinner som har.

Lovens lengste arm er Monarkas livgarde

Resten av verden er stort sett bare langt vekk herfra. Dog har landet tidligere hatt gode diplomatiske forbindelser til både Ulymar og Malderia. Etter at den nye Monarka overtok makten er særlig forholdet til Ulymar blitt anstrengt.


Kjønnsrollemønsteret i Kroam

Kort versjon

I Kroam regnes kvinner som overlegne menn. Med noen viktige unntak er det de samme kvalitetene som tilskrives hvert kjønn her som i resten av verden, men kroamittene skiller seg fra andre folk i hva som regnes som mest verdifullt.

  • Kvinner er rasjonelle, har bedre forståelse for bøker og tall, og evner å ha oversikt over kompliserte oppgaver og sammenhenger, det være seg husholdningsøkonomi, militært befalingsansvar, undervisning eller statsledelse.
  • Menn er lojale og underdanige, utfører de fysisk tyngre jobbene og er familiens, landsbyens og landets beskyttere. De er soldater, arbeidere, kokker, husholdere og håndtverkere, og kan gjerne være dyktige innen et fag, men forventes ikke da å kunne noe særlig annet. De har ansvaret for at barn og hjem.

Fordi Kroam er et svært flerkulturelt samfunn har det etterhvert utviklet seg ulike syn på det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret.

Det konservative synet

Særlig i deler av overklassen og akademia sitter synet fra Selenas tid sterke igjen enn i resten av befolkninga. Det er kun i disse miljøene man kan snakke om regelrett undertrykking av menn, og det er gjerne også slike tilfeller som blir trukket fram av skeptiske utlendinger. Etter dette synet er mannen bortimot som en slave å regne, og har ingen annen verdi enn avl og arbeidskraft.

Det selvfølgelige synet

Hovedvekta av Kroams befolkning tenker ikke over at kjønnsrollemønsteret er annerledes enn i resten av verden. De vet selvfølgelig at det fins andre måter å leve på, men syns det er litt rart. Hvorfor endre noe som har fungert så lenge noen kan huske? Etter dette synet er mannen selvsagt underlegen kvinnen, men de er verdsatte også for sine evner og meninger, selv om de jo ikke har noen særlig innsikt i kompliserte ting som forretninger, politikk og strategi. Den jevne kroamittiske mann kryper ikke for sin kone, og kan gjerne diskutere med henne, men innser naturligvis at hun vet best om det meste.

Det pragmatiske synet

Mange av Kroams nåværende innbyggere har ingen tradisjonell eller kulturell tilknytting til kvinnestyret. Likevel har de tilpasset seg, i all hovedsak fordi de fleste av dem er flyktninger fra langt trangere kår. Falkenheims undersåtter så et nabolen der folket ikke ble undertrykket og utsultet. Den mannlige delen av befolkningen var allerede redusert etter de harde tidene, og for de som var igjen var det å si fra seg arve- og eiendomsrett en liten pris å betale. Også blant flyktningene fra TriChaz var det en overvekt av kvinner, og selv om disse gruppene ikke i like stor grad har tatt til seg det kroamittiske synet, lever de likevel etter Kroams lover.

De fleste nye kroamitter er bønder uten mye eiendom. Et slikt liv er hardt uansett hvor man lever, og for de fleste familier er det hipp som happ om det er kvinnen eller mannen sitt navn som står på skjøtet. Den daglige drifta er de sammen om uansett, og hvem som faktisk fyller hvilke funksjoner i hver enkelt familie legger ikke staten seg opp i. Ideene fra hovedstaden sprer seg likevel langsomt også hit, etter hvert som flere unge kvinner søker utdannelse og arbeid andre steder enn på gården hjemme.

Mannens plass i samfunnet

I oppveksten lærer gutter og menn å være arbeidsomme, oppmerksomme og selvoppofrende. Deres framtid avhenger av at de er attraktive ektemenn, og det former naturlig nok mange av valgene en ung mann tar (eller får tatt for seg). Avhengig av familiens rang kan han egne seg til generelt gårds- og husarbeid, håndtverk, våpentrening eller til og med sang, dans og musikk i sosietetens høyere lag. Etter Stjernefallet har det også vært en del menn som ønsker å studere i hovedstaden, men utover de grunnleggende lese- og regneferdighetene alle bør ha, blir mannlige studiner som regel ikke tatt alvorlig.

Egenrådige og vanskelige menn blir i de fleste sammenhenger sett svært ned på, men slike er også et sterkt statussymbol for kvinnene som greier å temme dem.

Kroamittiske menn setter sin ære i å tjene, det være seg en arbeidsgiver, sin ektemake eller sin monarka. Han skal ta de tunge børene han kan, og slik gjøre kvinnens ansvar lettere. Hun har viktigere ting å tenke på enn å bære ved og vaske klær. Mannens rolle som beskytter er også viktig i et land der natten er så farlig som i Kroam. Den perfekte mann gir gjerne livet for å beskytte familien mot banditter eller skrømt, men dette er også en byrde for kvinnen. Det er tross alt hennes ansvar å også ta vare på ham, og en kvinne som ikke har omsorg for ektemaken sin vil etter hvert få et tvilsomt rykte på seg.

Mannens domene og fritid

Da den Kroamittiske mannen ofte styrer huset, blir kjøkkenet den naturlige møteplassen der både single og gifte menn kan være sammen og holde på med sitt. Kroamittiske menn liker også å sette opp utekjøkken for å kunne lage mat under åpen himmel. Det er helt klart mer mandig å stå ute å kutte grønnsaker, lage mat på bålkassa, hogge ved, bære vann og prate skit med andre menn. Mang en god relasjon mellom menn i Kroam stammer fra kjøkkenet. Menn møtes også på verdshuset, og kan bruke de få pengene de har fått med hjemmefra på drikke og moderert spill.

Kroamitter er generellt glad i spill, og samles ofte på spillkvelder. Dette blir gjerne arrangert av ei Spillmaestra med sin Terningsvenn, og ofte avhold hjemme hos større famililier, i salonger eller på verdshus. Spillkveldene regnes som en av de få sosiale arenaene der menn og kvinner møtes "på lik grunn" da det ikke her er uhørt å vinne i spill selvom man er mann. (men ikke nødvendigvis alltid like taktisk). Se også Spill og gambling i Kroam

Familien

Ekteskap er grunnlaget for familien. Det hender at kvinner gifter seg med en mann av ren kjærlighet, men som regel ligger det en plan om å stifte familie bak. Kvinner forventes å amme sine egne barn, men pga av andre forpliktelser og arbeidspress gjør de det gjerne ikke spesielt lenge. Så snart barna er avvent, er de mannens ansvar.

Det er vanlig å velge en ektemann utfra stamtavle og hvor sterke og sunne barn han forventes å kunne gi. Dette er ikke bare biologisk avhengig. For at en datter skal kunne få med seg noe av det mentale mannen tross alt har arvet fra sin mor, og en sønn skal bli en like bra mann som faren, må han være tilstede i oppveksten også. Det viser seg ofte at barn som oppdras av en stefar ikke tilpasser seg samfunnet like godt som andre.

Klesdrakt og mote

Hovedartikkel: Mote i Kroam

Det finnes bare en motefarge i Kroam og det er svart, selv undertøyet er svart. Av og til sys det inn detaljer i mørkegrønt, mørkerødt eller mørkelilla. Når fargene går over i koksgrått eller andre gråtoner er det gjerne et tegn på at man ikke har så god råd.

På bygda finner man det klassiske skjørtet og snørelivet på damene. Skjørtene er gjerne til rett over ankelen og i lag på lag. Skjorteermene er ganske smale og snørelivene til midt på hofta, begge med dype utringinger. I byen er moten litt smalere i fasongen og det er vanligere med hele kjoler. Snittene er ofte litt "kantete" og stramme. For tiden er krager veldig poulært og stripete strømper.

På mennen finner vi korte jakker eller vamser og trange bukser som er høye i livet. Skjortene er gjerne i bunadsnitt, men ikke posete. Husk at her er det om å gjøre å vise fram den maskuline kroppen. Mannens status kan ofte leses av på hvor trange klær han har. Trange klær er upraktisk og tidvis svært ubehagelig når du utfører fysisk arbeid, derfor sitter klærne løsere på de fra lavere samfunnslag. Jo høyere status, jo trangere klær. De fjongeste har padding i skrittet på buksa og skulderputer i jakka.

Smykker bæres først og fremst av mennene i Kroam. Det er med på å vise hvor rik eller mektig hans kvinne er.

Bonde dameHøystatus dameBonde mann 1 Bonde mann 2

Magi og Religion

Nærheten til de mytiske og legendariske hendelsene rundt Stjernefallet og det påfølgende tåkenærværet har gjort kroamitter til et svært hverdagsreligiøst folk. De vet at gudene og demonene er borte, men de vet like godt at det finnes krefter som kan hjelpe dem mot mørket og i hverdagen, og de benytter seg av de mulighetene som finnes.

Alle i Kroam vet at Sannhetens Gudinne ble gjenfødt ved Stjernefallet, og at hun en kort stund besatte den tidligere debanprestinnen Nona. Orakelegenskapene til Nona er viden kjent og ingen tviler på at hun vet sannheten om det meste. Sebk har til alle kjente tider satt et sterkt preg på Kroam. Tidligere var det gjennom heksene, men også etter stjernefallet er han ikke blitt avvist, men sett på som nødvendig i kraft av å være den skapende og dynamiske delen av paret Løgn og sannhet.

Mayon er det sanne navnet til helbrederen Haljiene, en kvinne som levde lenge i Løgnens Rike, og var et av de få symbolene på godhet og håp som fantes der. En innsjø som lå i midten av riket er viet til henne, og det er alment kjent at vannet har helbredende egenskaper. Mayons tjenere er også godt kjent i Kroam. Skjebnetvillingene - Ysmak og Sarina - blir også tilbedt i Kroam. De blir sett som håpet om befrielse. Denne dyrkelsen begynte allerede i Løgnens Rike, da tvillingene var svært små.

Det er mange underjordiske i Kroam. Selv om det ikke er noe nærmere forhold mellom dem og mennesker i Kroam enn andre steder, er det mange Kroamitter som ofrer til eller ber om hjelp og beskyttelse fra de underjordiske for å verne seg mot Tåka. Det er alltid noen som er villige til å gjøre hva som helst for å verge seg og sine mot det onde, til og med forråde sine egne landsmenn og naboer. Det finnes folk i Kroam som av ulike grunner har inngått avtaler med Eberyok i bytte mot beskyttelse, eller andre, mørkere gaver.

Kroams 5 historiske epoker

Kongeriket

I Kroams opprinnelse, ca 350 år før stjernefallet, var det et Kongedømme. Et lite rike uten særtrekk, som heller ikke påvirket verden rundt seg i annen grad enn å være et naboland.

Hekselandet

Den femte og siste kongen av Kroam giftet seg med en ung kvinne ved navn Selena. Hun ble raskt en populær dronning både hos folket og nabolandene, og da kongen døde uten å etterlate seg en annen arving enn henne, var det få som satte seg imot å leve under en dronning heller enn en konge.

I kroningsseremonien sin trollbandt Selena landets hær til seg, slik at ingen skulle kunne motsette seg endringene som skulle komme. Med hekseri og våpenmakt tok hun total kontroll over riket, og begynte et enevelde som skulle vare i over to hundre år. Styret ble mindre brutalt og mer utspekulert etter hvert.

Da lovene gradvis ble mildere, var det kvinnene som ble familieoverhoder, drev handel, tok utdanning og hadde arverett. For menn var det et liv som soldat, husfar eller tjener som gjaldt. Alle soldater var blindt lojale mot dronninga, og deres forheksede holdninger forplantet seg videre i befolkninga, sammen med sannheten om kvinnen som mannens overlegne i alt unntatt kanskje de mest dyriske fysiske egenskaper.

Før tåka gikk det mange onde rykter og historier om Kroam, og de fleste av dem var sanne. Selena styrte landet med jernhånd. Tidlig ble hun mektig, ikke bare som statsoverhode, men også som heks. Hun var heksenes dronning. Hekser fra hele verden søkte hennes råd og hennes beskyttelse. I Kroam fikk de et fristed.

Løgnens Rike

Da tåka begynte å svelge verden var Kroam et av de første områder som forsvant. I motsetning til verden ellers som først møtte tåka på Stjernefallsnatta, oppsto Kroam inne i tåka i så godt som samme form som før. Bortsett fra en viktig detalj: Det var ikke lenger et land, men et len i Løgnens rike. Her hersket fyrst Karinov. Hans vilje var lov, og hans vilje var at Heksedronningen skulle være lensherre. De kroamitter som fant Heksedronningens styre hardt, fikk nå kjenne at det fantes langt verre. Fyrst Karinov var ondskapsfull. Han regjerte med terror. Selv om landet på denne tiden var stort sett fritt for tåkeskrømt, førte natten med seg frykten for Karinovs Voktere, ledet av Tåkeridderen Ikarov.

Heksedronningen var en av Fyrstens nærmeste rådgivere. En posisjon som også gav henne muligheten til å ivareta egne interesser. Til sammenligning med de andre lenene i Løgnens rike var Kroam helt klart der det var best å leve. Selena sørget for opprettholdelse av lov og orden utover Karinovs lover. Hun sørget også for at handel kunne foregå i siviliserte former slik at det ble en fordeling av goder. Selv beskattningen var i et slags system. Mannsundertrykkelse var ingen ting mot den rovdrift som ble drevet på befolkningen ellers i riket.

I landet inne i tåka ble det ikke født barn. Den eneste befolkningsveksten var folk som kom fra verden utenfor etter å ha gått seg vill i tåka. Mange av disse valgte å slå seg ned i Kroam. Disse ble godt integrert og tok i stor grad til seg Kroamittisk kultur og menneskesyn. På den andre side satte de også spor i den Kroamittiske kulturen. Undertrykkelsen av menn ble meget mildere.

Etter Stjernefallet

Like etter stjernefallet, mens resten av verden var i kaos, gikk livet sin vante gang for de fleste i Kroam. Bare ved hoffet visste de at virkeligheten var en annen. Selena var som fanget i en transe, mens hennes protesjé Amarie overtok styringen i landet. Få måneder etter kom et stammefolk fra nord, de kalte seg Geru. Deres krav var at alle hekser skulle dø. De gjennomsøkte hver krok av landet og tok livet av alle hekser. Gerustammen bygget veier og skoler i landet før de satte kursen sørover. Dronning Selena ble drept ca et halvt år etter Stjernefallet.

Etter Selenas død tok hennes langt mer populære protesjé Amarie over. Amarie er på de fleste måter Selenas motsetning. Hun er mild og styrer med omsorg, men står allikevel stødig når de vanskelige valgene må tas. Nabolenet Cataract stod etter stjernefallet uten styre. Det var et len bestående hovedsaklig av ubebodde skogsområder. Kroam anekterte umiddelbart lenet og innlemmet det i Kroam. Det andre nabolenet, Falkenheim, var vanskjøttet. Brødrene som styrte her drev rovdrift på både land og folk. Lenet var på sammenbruddets rand da Amarie kom tilbake fra toppmøtet i Bikastin. Med støtte fra flere av verdens ledere invaderte Kroam Falkenheim. Alt beboelig land som tidligere var en del av Løgnens Rike er nå under Monarkas kontroll.

Ved toppmøtet i Bikastin i år fem e.S., kom Malderia og Kroam frem til en avtale om at folk fra den overbefolkede malderiske byen TriChaz skulle tvangsflyttes til områder sørøst i Kroam. Dette var områder som var tynt befolket, men egnet seg godt for jordbruk. Som motytelse mot denne tjenesten sto det et malderisk regiment i Kroam i 12 år som kjempet mot tåka.

De malderiske styrkene trakk seg ut av Kroam våren 19 e.sf. Høsten år 19 dør Monarka Amarie brått og uforklarelig. Hennes nærmeste rådgiver Nerissa Oktavia Thessante krones til Monarka. Med den nye Monarkaen følger endringer i landet. Tilbedelse av Sebk blir lovlig. Hekser er ikke lenger å regne for demondyrkere, og magien deres får lov til å blomstre igjen. Nerissa hører til blandt de virkelig konservative i landet. Hennes forbilde er Heksedronningen selv. Hun er smart nok til ikke å endre lovene ennå, men hennes syn er i ferd med å sette preg på hele landets overklasse. Skal du holde deg inne med Monarkaen, bør du gjøre som Monarkaen.


Oppvåkningen

Helt siden morgenen etter stjernefallet har professoraene ved akademiet forsket for å finne ut av den magiske sirkelen, men uten å lykkes. Da tåka igjen rullet over landet, våknet magien. Ingen teori var riktig, men mange var inne på noe. Alliansene ved akademiet skiftet. De var nødt til å tenke nytt og samarbeide i nye konstillasjoner. Deres tid er kommet, der de ikke er avhengige av heksene for å komme til magien.

Blandt heksene er reaksjonene blandet. Ingen føler seg truet, noen ler bare hånlig av menneskers magi, og noen få ser den nye sirkelen som en mulighet i flere veier til makt.

Se også: