Kastarundt-ost

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Kastarundt-ost er en aromatisk ost som lages av fjellfolket i Kastarundt. Det har nylig blitt en svært eksklusiv delikatesse som er populær på ostefatene til overklassen i flere land.

Opphav

Denne osttypen ble opprinnelig utviklet av fjellfolket som en måte å lagre melk på. Produksjonsmåten gjør at osten kan holde seg svært lenge, og bare blir bedre med lagring. Den er mettende og lett å bære med seg, og er derfor populær å ta med seg på tokt. Fjellfolket ser på osten som nistemat, og spiser den sjelden når de er i ro.

Etterhvert har forskjellige varianter dukket opp i de forskjellige klanene, og det har gått så langt at hver klan har sine hemmelige osteoppskrifter. Det opereres gjerne med en "nisteost" som varierer lite fra klan til klan, og en "festost" som kan være veldig sær, og hvis produksjonsmåte er en godt bevart hemmelighet som voktes med livet.

Utbredelse

Osten er uhyre sjelden å få tak i, og jo lenger vekk fra Kastarundt man kommer, jo sjeldnere blir den. Vilkafjord er det beste stedet å dra for å få tak i den, og de fleste andre nasjoner som får tak i den, får den som regel annen- eller tredjehånds derfra. Nasjonene som grenser til Innhavet har dermed relativt uproblematisk tilgang til den, dersom de er villige til å betale.

Flere har prøvd å etterligne denne osten, men selv om det har lykkes enkelte å få tak i en oppskrift, viser det seg at det er nødvendig å ha de helt spesielle klimaet som finnes i Kastarundt for å få den til. Den blir derfor å finne på lavlandet kun når noen har tatt seg bryet med å handle til seg noen fra en av fjelfolkklanene, eller når noen av fjellfolket har skjønt at dette er populært og kommet ned fra fjellet for å handle. Det siste er mye sjeldnere.

Ryktene vil ha det til at Kong Udo Hessel Wahlraaven av Kiltan er helt vill etter Kastarundt-ost, men tilgangen må vel i beste fall sies å være upålitelig så langt vekk fra kilden.

Prisen vil selvsagt variere etter hvor lang reisevei osten har hatt. I tillegg blir den dyrere jo lenger den har ligget lagret. Et hjul med topp kvalitet Kastarundt-ost fra før Stjernefallet har blitt solgt i Malderia for over fem tusen verk.

Malderisk Kastarundt-ost

Populariteten til denne delikatessen har ikke gått malderiske handelsinteresser hus forbi. Enkelte ysterier i Malderia har dermed begynt å produsere og selge noe de kaller ekte forbedret Kastarundt-ost. Hva de legger i ordet "forbedret" vites ikke, for prosessen er hemmelig, men produksjonskapasiteten er det ikke noe å si på, og prisen er betraktelig lavere.

Selv om resultatet lukter nesten like ille som originalen, er verken smak, konsistens eller holdbarhet i nærheten av den osten som virkelig kommer fra Kastarundt. Den blir dermed stort sett konsumert av folk som ikke vet bedre.

Utenfor spillet...

...kommer man langt om man stiller med en Manchego. Dette er "nisteosten" fjellfolket liker å mumse på. "Festosten" kan godt være en skarpere halvfast ost, slik som Appenzeller, Lagrad Caprin (fra Bränna getgård) eller Blåmann (fra Skånaliseter gårdsysteri). Det meste som er halvfast, illeluktende og sært duger.