Hvordan spille Uder-Hopfisk overklasse

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Det kan være greit å vite litt om etikette, både for roller som skal oppføre seg “korrekt” og for de som spiller roller som IKKE skal være stødig i etiketten - så man vet hvordan man kan tråkke i salaten.

Grunnleggende retningslinjer:

 • Vær høflig og formell i tiltale
 • Tonen er behersket selv blant fiender - man opprettholder en harmonisk fasade med sine uvenner, og plotter i stedet bak hverandres rygg.
 • Det viktigste for Uder-Hopfere er Ære, Respekt, Familie og Tradisjon - dette er ytterst reelle kvaliteter og gjelder kanskje spesielt for adelige. Adelige skal ikke skal tenke på penger, handel og rent praktiske gjøremål, for dem dreier dagene seg om embeter, land, familiekontakter og sitt gode navn og rykte. Ære og respekt er nemlig ikke bare knyttet til individet, men til hele familien. Det er viktig å huske på at selv den laveste av de lave i Uder-Hopfen ikke vil tape ansikt.

Fornærmelser!

I en kultur der ære og etikette står i sentrum kan det være lett å bli tråkket på tærne - og dette er jo også noe av poenget. Likevel kan man ende i situasjoner der en spiller i vanvare kommer med en slengbemerkning som ikke egentlig var ment som en fornærmelse, men som oppfattes som det av noen andres rolle. Siden personene vi spiller vil være langt mer bevandret i hva som er akseptabelt og ikke enn vi er, gjør vi følgende:

Om du føler at rollen din kunne latt seg fornærme av bemerkningen, men at det er et grensetilfelle, kan du teste ut om fornærmelsen var overlagt..Dette fungerer også bra i settingen vi er i, da idealet adelsfolk i mellom jo er å opprettholde harmoniske former.

Eksempel:

Ridder Danael er vinkjenner og sosial klatrer ved hoffet. Han vil tøffe seg for noen adelspiker, og gjør et poeng av hvordan vinen fra Aaldenberg er blitt mindre bra de siste årene. Han vet ikke at Greven av Aaldenberg - en meget viktig mann - er rett i nærheten! Aaldenberg overhører bemerkningen, men i steden for å fly i strupen på unge Danael - og spilleren - kan han velge å slutte seg til samtalen og nevne hvordan hans venn HERTUGEN ikke har klaget på vinen de siste årene. Dette gir Danaels spiller to valg:

Han kan enten svare: “Men, Deres Eksellense - det er jo fordi dette uansett bare er grader av fantastisk vin. Min egen gane er nok forøvrig for uutdannet til å virkelig kunne uttale meg.” - Harmoni gjenopprettes, siden spilleren ikke egentlig mente å tråkke noen på tærne.

Eller han kan svare: “Ja - Hans Nåde Hertugen er jo alltid svært generøs og høflig, vet jeg.” Levert med et hånlig smil kan dette lage en finfin konflikt.

Når i tvil - tenk ungdomsskole

Vi spillere er moderne mennesker, som har lært at man ikke skal dømme folk etter utseende, klær og sosial posisjon. I tillegg beundrer vi idealet om den frie nonkonformisten, misliker baksnakking, og synes gjerne klikkdannelse er ugreit.

Ikke vær sånn på laiver satt i Uder-Hopfen.

Gode tommelfingerregler

 • Hakk nedover og smisk oppover.
 • Smisk med de som er høyere på rangstigen ved for eksempel å le når de gjør narr av noen andre.
 • Kommenter på en “høflig” måte motefeil eller hva som helst annet som gjør at du kan posisjonere deg.
 • Bli satt ut av de som åpent bryter etiketten.
 • Snakk høflig og blomstrete, poetisk og høytravende
 • Oppretthold fasaden, baksnakk folk og prøv å senke statusen deres.

...punktene over gjelder ikke alle rollene, men for de aller fleste ved hoffet er dette realiteten i hverdagen. Gå for denne stilen dersom rollens funksjon ikke er å være en kontrast. Det viktigste er at sosiale konsekvenser føles virkelige for mesteparten av laiven, og at kontrastene faktisk blir kontraster.

Etiketten holder interne konflikter blant eliten i sjakk, og hjelper til med å understreke det hierarkiske i det Uder-Hopfiske samfunnet. Om noen bryter den, eller man ser noe rart, utøver Uder-Hopfere gjerne “stiff upper lip”, skåler, de som er “Inne” smiler lurt til hverandre, og man humrer over bommerten senere.

Om noen VIRKELIG er på dypt vann er det selvfølgelig god sport å lure dem lenger utpå.

Mer i dybden

Ære og ansikt

Dette er ytterst reelle og tungtveiende faktorer for Uder-Hopfere. Man mister ære ved ikke å holde ord, oppføre seg dårlig, sette familien sin i vanære osv. Utroskap er et tabu også i liberale Uder-Hopfen, den største grunnen til det er at man setter sin ektefelle i vanære ved å offentlig vise at man foretrekker noen andre.

Noen ting som gir deg ære i overklassen er:

 • God familie
 • Landeiendommer
 • Dyktighet i strid (for menn)
 • Dyktighet som diplomat og vertinne ( for kvinner)
 • Andre ferdigheter (dette er sekundært og gjelder bare adelige bedrifter)
 • Stordåder
 • Mesenvirksomhet (å finansiere andre som er dyktige til dette og hint - deres ferdighet drypper da på deg og gir deg ære)

Noen ting som gjør at du kan miste ansikt:

 • Å miste fatningen komplett i en offentlig sammenheng
 • Å åpenlyst bli kritisert eller tilsidesatt av dine nærmere (spesielt familie)
 • Å bryte dittt ord (utenkelig)
 • Om man havner i all form for forlegenhet

Gå riktig tjenestevei:

Hvis man har status nok melder man sakene sine direkte til et av medlemmene i riksrådet, og helst til førstesekretæren. Hvis ikke en selv er i posisjon, må man få noen med høy nok status til å ta opp saken for en.

I praksis er det best å sende saker man vil ha en avgjørelse på gjennom andre og ikke ta det opp selv - og slik sørge for at du vinner saken før den kommer opp i rådet.

Ikke gå rett til topps - det sømmer seg ikke.

Duellering

Bare Riddere kan utfordre noen til duell. Men husk at alle høyadelsmenn med tittel OGSÅ er riddere. En ridder vil ikke orke å utfordre en ikke-ridder til duell - siden det ikke er noen ære i det.