Hvordan spille Kiltaner

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Hvordan forstå og bruke en kiltaner

Man ser etterhvert behovet for et kortfattet Kiltandokument, et Kiltan 101 så å si. Derfor lager jeg her en forenklet fremstilling av disse gærningene;

Kiltanere er...

 • ...Festglade - de fleste viktige møter og avgjørelser i Kiltan tas i forbindelse med en fest, og de har mange høytider de liker å markere. Kiltanere er livsnytere, uavhengig av velstand, og trenger ikke store grunnen for en fest.
 • ...Overtroiske - Deban er lyset som holder mørkets skapninger unna, og har i all tid vært Ciran og nå Kiltans beskytter mot skrømt, hekser, underjordiske, trollmenn og alt mulig annet som er farlig, så lenge man husker på sine egne hverdagsritualer.
 • ...Poetiske - Kunst i alle former er viktig i Kiltan, men en kunstart alle har mulighet til å utøve er dikterens. Ved kongens hoff og når bønder møtes på vertshus er det ikke uvanlig å lytte til hverandres dikt. Ikke alle driver med det, men alle setter pris på en dyktig ordsmed og amatørdiktere finnes i absolutt alle samfunnslag.
 • ...Gode sjøfolk - Ikke alle kiltanere har vært til sjøs, men når de møter utlendinger liker de å late som. De mener uansett at selv den mest landbundne kiltaner kan seile i sirkler rundt et hvilket som helst utenlandsk skip og mannskap.
 • ...Religiøse - Ingen makt i verden kan overbevise en kiltaner om at hans gud er død. Solguden Deban lyser på himmelen hver eneste dag som han alltid har gjort, og hans trofaste går til messe som før.
 • ...Romantiske - Kjærlighet og forelskelse er viktig. Om det er gjengjeldt, lykkelig, tragisk, forbudt eller bare på avstand er ganske uvesentlig, og hva som er ansett som den reneste formen varierer med bl. a landsdel, familie, mote og personlig smak.
 • ...Flørtende og glade i sidesprang - Særlig i adelen skjer det mye utroskap, men dette er en vanskelig balansegang. Alle vet om at det skjer, men det er likevel svært vanærende å bli tatt eller få dårlig rykte på seg. Man ser ofte en annen vei hvis man observerer noe, eller bruker det som pressmiddel senere.
 • ...Opptatt av det vakre - kiltanere er estetisk bevisste mennesker. Man bør alltid ta seg godt ut, og man er også opptatt av vakre mennesker, dyr, solnedganger, bilder, musikk, osv....

Kiltan for dummies

 • Kiltan er et land med mye kystlinje hvilket har gitt nasjonen en god marine (Både militær, fiske- og handelsflåte). Landet ligger nederst på tuppen av verdenskartet og har kun grenser til Malderia.
 • Kiltanerne tilber Deban, som er solguden, og både Deban og kiltanerne blir ofte forbundet med appelsiner. Appelsiner er Solfrukten, deban er Solguden og kiltanere forguder dem begge. Denne ikke-voldelige kirkens høyeste leder har tatt tittelen Primus. I de senere år har Primus også blitt kalt Debans Munn.
 • Landet har to store maktpoler; Kong Wahlraaven og Primus Hoeg. Primus, som er øverste åndelig leder har den reelle kroningsretten, og har gitt Kong Wahlraaven tronen som Adelens representant. Dette gjør Kongen til Debans Hånd; Debans beskytter.
 • Kiltans primus er Wellem Hoeg. Mannen er av borgerstand, yngste sønn fra en gammel og velstående handelsfamilie. Overtok tittelen 13 år etter stjernefallet, og ser ut til å være den rake motsetningen til sin forgjenger.
 • Kiltan har et militærforsvar primært bestående av Kavalleri og Marine. Øverste militære leder er en høyadelsmann.
 • Om kiltanere og Frihet; Etter at Debanprestene fikk makt i Kiltan har de inspirert til et nytt tankesett: En kiltaner vil forsøke aldri å hindre din handlefrihet, likeså din tankefrihet. For kiltanere generellt er dette utrolig viktig. Man skal ha lov å gjøre hva man vil, så lenge det ikke går ut over andres frihet. Denne retten er stadfestet i Det Kiltanske Fundament, landets relativt nye grunnlov. Det er typisk kiltansk å tolke vold som frihetsberøvelse og vil aldri støtte et individ eller en gruppe som utøver unødvendig makt. Fortsatt finnes det vektere og et politivesen i landet, men på generelt grunnlag vil kiltanere aldri fornekte seg, eller deg noe.
 • Når vi tar den kiltanske frihetstanken i ettersyn sammen med Debanprestenes ikkevoldelige prinsipp finner vi et kontrovers; Debanprestene fornekter all bruk av vold, men trenger fortsatt beskyttelse. Det finnes mange grupper som ønsker å beskytte prestene med makt. Mange gjør også dette men; De vil aldri få støtte fra Kirken. Prestene kan likefullt ikke motarbeide dem, da dette er en frihetsberøvelse. Vi må anta at Prestene også har insett behovet for beskyttelse, og derfor lar denne aktiviteten fortsette.
 • Det er ikke likestiling i Kiltan. Menn og kvinner kan ha de samme jobbene men det er unntaket heller enn regelen. Mer om dette i Kiltan.
 • Kiltan er et meget liberalt land både med hensyn til alkohol, rusmidler, og seksuelle forbindelser. Homofili er både akseptert og vanlig. De aller fleste kiltanere eksperimenterer i det minste med det på et tidspunkt i livet, og du blir sett på både som uvanlig og svært intolerant om du skulle ha noen problemer med dette. Utenomekteskapelige forbindelser er heller ikke uvanlig.
 • Som regel er det kun de adelige som gifter seg, mens borgerne oftest lever i samboerskap. Det er vanlig og akseptert å ha et platonisk kjærlighetsforhold til en annen enn sin ektefelle (såkalt høvisk kjærlighet). Dette er fohold som i utgangspunktet skal være platoniske, men ikke alltid er det i praksis. For adelige er det viktig at det ikke blir barn av sidesprangene, da det vil skape kaos i arverekkene. Se Kjærlighetsbarn.
 • Kiltan har stor produksjon av vin og er eneste store produsent av rusmiddelet Yellah. Det er normen snarere enn unntaket å ruse seg, og kiltanere flest er vant til dette forbruket. Med dette menes at; Den kiltanske kulturen tar hensyn til rusbruken de fordeler og ulemper dette må forårsake. Inntil et visst punkt. Man skal ikke la sitt narkotikaforbruk gå ut over hverdagslivet og pliktene sine. Hvis din avhengighet gjør deg ute av stand til å takle hverdagen på en normal måte, har du for dårlig kontroll, og din sosiale anseelse vil synke. Om man viser åpenlyst sin narkotika -avhengighet, oppfører seg dårlig, er sjuskete kledd trass i god økonomi, eller begår andre "estetiske forbrytelser", kan man få styggbot. Se også Vanære for mer om dette.
 • Kiltanere har ikke en biologi som gjør at de tåler mer rus enn folk i resten av verden. Derimot har de fleste kiltanere erfaring med rusmidlene og vet hvordan og når å bruke dem. En person som ikke benytter rusmidler, blir i Kiltan kalt "radikal".
 • Styggbot er en "mild" straff for å eie noe som ikke ser tiltalende ut: En etisk og moralsk oppfordring om å bedre din oppførsel, bekledning, utseende av ditt hus osv. Se Styggbot for mer om dette.


Dette må du vite for å spille kiltansk adel på Debans Glede

 • Titlenes rekkefølge er (fra høyest til lavest): Konge, hertug/admiral, baron, greve, canton, ridder, kaptein, marquis. (På laiven Debans Glede vil den høyeste tittelen til stede være greve). Det finnes flere måter å "stige i gradene" på. Disse er mange og til tider kompliserte. Ofte har det å gjøre med om du har støtte fra innflytelsesrike personer. Det lønner seg altså å være på godfot med de som har noe de skulle ha sagt.
 • Det er mulig (om man oppfører seg klanderverdig) å miste tittelen sin, eller å bli "nedgradert". Det er og mulig å bli "forbigått" av andre som presterer bedre, eventuelt de som posisjonerer seg bedre. Det lønner seg derfor å holde seg inne med de over deg, og de som har innflytelse. Fratakelse av tittel kalles Dementement. Merk; Adelighet er IKKE synonymt med å stige i gradene i adelsskapet. Hvis du gjør det du blir bedt om men ikke mer er du i de fleste tilfeller garantert å forbli i adelsskapet. Å stige innebærer gode sosiale egenskaper, ambisjon som driver deg og at du leverer over forventet i ditt verv.
 • Mye taktikk og intriger omgir dette med å skaffe seg en bedre posisjon i adelssamfunnet. Prøv gjerne å finne på nye måter å skaffe deg heder og ære på, eller å sette dine fiender/konkurrenter i dårlig lys.
 • Både "forfremmelser" i adelsrekken og arverekkefølger er kompliserte greier, og de aller færreste kiltanere har full oversikt over hvordan dette fungerer. Hovedregelen når det gjelder arv av tittel, er at den går til det eldste av barna, uansett kjønn (hvis da ikke den eldste allerede har skaffet seg høyere tittel enn foreldrene via andre kanaler, f.eks. forfremmelser i marinen. I så fall går tittelen til det eldste barnet som har lavere tittel enn far eller mor). Arveoppgjør styres av en representant fra Deban-kirken.
 • Det er din hertug som bestemmer hvem du skal gifte deg med. Du kan selvfølgelig komme med forslag, men hertugen må godkjenne det og gi dere tillatelse til å gifte dere. Ekteskap er et taktisk trekk, ikke noe som har med kjærlighet å gjøre, og hertugen har nok en lur plan for din familie og arverekke som du ikke nødvendigvis skjønner. Kjærlighet kan man finne andre steder. Er du dame, bør du for arverekken og familiens skyld unngå å få barn med noen andre enn din mann, (det er ikke dermed sagt at dette ikke skjer). Da er det selvfølgelig praktisk at det er vanlig å ha forhold med noen av sitt eget kjønn.
 • Spill tolerant, gjerne utsvevende og glad i rusmidler. Om rollen din har problemer med homofili, må du være forberedt på å kjempe for respekt for din mening om du er åpen om det. Innsmigre deg hos de folkene du tror du kan ha nytte av, og vær til enhver tid bevisst på ditt rykte og din mulighet til å skaffe deg mer innflytelse i adelskapet. Alt avhenger av hvem du kjenner og er på godfot med, og dette bør du ha i bakhodet. Selv om kiltanere er kjent for å være greie og vennlige, går ikke adelen av veien for å bruke renkespill og skitne triks for å oppnå mer makt, innflytelse, land, eller andre fordeler. Det er greit å være hensynsløs så lenge ikke andre ser det.
 • De fleste som er invitert er invitert av den gamle greven: Grev Van Haaften og for de aller fleste er hans død en gyllen mulighet for sitt eget avansement. Den nye greven er ung, og kan sikkert influeres. På tide å gjøre et nytt, og for noen; bedre inntrykk?

Se også