Hvordan bruke VeiskilleWikien

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid.png Under utvikling: Bidra gjerne til artikkelen, men vær forberedt på at større forandringer kan finne sted. Se historikken for detaljer. (Om merking av sider)

Veiskillewikien har etter hvert blitt en svært omfattende samling av informasjon om settinga, og har i skrivende stund over 1000 artikler. Ikke en gang de mest ihuga artikkelskribentene og laivveteranene har fullstendig oversikt over alt som står her, og enda finnes det mye informasjon om ulike deler av Veiskille som ikke har funnet vegen ut på wikien.

Så hvordan kan du best utnytte denne kunnskapskilden? Det kommer an på ditt konkrete behov. Skal du arrangere laiv har du andre krav til informasjon og innsikt enn om du bare skal delta.

Spillere

Som spiller bør du ta utgangspunkt i to ting:

  • Veiskille - Denne sida inneholder den grunnleggende informasjonen om settinga, ting du som et tenkende menneske i laivverden kjenne til.
  • Tips og føringer fra laivarrangører. De siste årene har alle veiskillelaiver hatt en egen side på wikien. (Se http://veiskillewiki.laiv.org/Kategori:Laiv for ei liste over laivene.) Her opplyser arrangørene om forskjellige ting du trenger å vite, blant annet gjennom å liste opp hvilke wikiartikler de anser som viktige for laiven sin.

Laivarrangører

Som arrangør må du gå litt mer i dybden på wikien for å få mest mulig nytte ut av den. Det viktigste å huske på er likevel at wikien ikke er fullstendig.

Dersom du har tanker om en laiv du har lyst til å lage, er det lurt å gjøre et par ting før du setter i gang:

  • Les alt du kan komme over som har med temaet for laivideen din å gjøre. Følg lenker fram og tilbake mellom artikler, gå gjennom kategorisidene for hvert enkelt land, les om karakterer fra relevante kulturer som har vært i spill, og så videre.
  • Sjekk hvilke andre laiver som nylig har blitt arrangert, og ta kontakt med arrangørene. Det kan godt være de vet om løse tråder du kan ta tak i, eller ting som skjedde på laiven deres som kan få konsekvenser for din, selv om det ikke er skrevet noe på wikien om det.
  • Sjekk om det er noen planlagte laiver som kan spille inn på det du har tenkt, og ta kontakt med arrangørene. Kanskje dere kan hjelpe hverandre?
  • Ta kontakt med landsansvarlige for relevante land. De har som regel god oversikt over hva som rører seg av ideer, og kan godt finne på å ha innspill basert på hvilken retning de tenker å ta landet sitt framover.