Hjelp:Hvordan redigere brukerinnstillinger

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Du være en innlogget bruker for å kunne endre egne innstillinger. Denne siden tar utgangspunkt i at utseende er satt til MonoBook, som er standardoppsettet til VeiskilleWikien. For å komme til Innstillingssiden klikker man på linken merket Instillinger øverst til høyre i skjermbildet.

Brukerdata / User profile

E-postadresse

Du kan, hvis du velger det, registere din e-postadresse. Den vil ikke bli vist offentlig på siden. Dette gjør deg i stand til å få nytt passord ved å klikke knappen "Send nytt passord" på innloggingssiden, dersom du skulle glemme det. I tillegg gir det andre registrerte brukere mulighet til å sende deg en e-post via lenken "E-post til denne brukeren" på brukersiden din, såfremt du ikke krysset av for "Ikke ta imot e-post fra andre brukere".

Ikke ta imot e-post fra andre brukere

Hvis du krysser av for dette, kan ikke andre brukere sende e-post til deg via "E-post til denne brukeren"-funksjonen.

Signatur

Om du lar dette feltet forbli blankt vil programmet legge inn brukernavnet ditt når du skriver ~~~ og ~~~~.

Om du skriver noe i feltet vil dette bli brukt når du signerer med ~~~ eller ~~~~. Programvaren legger inn [[Bruker:navn| foran og ]] bak signaturen. Dersom du legger inn ]] | [[Brukerdiskusjon:Navn|Brukerdiskusjon som signatur, vil det dermed automatisk bli en lenke til din egen diskusjonsside.

Du kan også legge inn et skilletegn, slik at signaturen ser ut som dette: — Navn | Brukerdiskusjon. Koden [[Bruker:Navn| som automatisk legges inn kan kanselleres ved å legge inn <nowiki></nowiki>]] først i signaturen. Dermed kan du legge inn f.eks. <nowiki></nowiki>]] &mdash; [[Bruker:Navn|Navn]] | [[Brukerdiskusjon:Navn|Brukerdiskusjon.

Du kan også spesifisere fonter eller maler. Husk at endringer i maler er tilbakevirkende, hvilket kan være forvirrende; samtidig betyr det at man lett kan endre alle tilfeller av en signatur man irriterer seg over. For å unngå at signaturen endres med tilbakevirkende kraft, er det bare å bruke et nytt malnavn.

Merk at:

 • Å bruke en annen signatur enn brukernavnet kan være forvirrende, (sidehistorikken viser brukernavnet, ikke signaturen)
 • Hvis du viser brukernavnet med bokstavene erstattet av spesialtegn vil det ikke være mulig å søke etter signaturen din på en diskusjonsside
 • Overdrevent store signaturer kan gjøre diskusjonssider rotete

Hvis du bruker Signaturknappen: Button sig.png til å signere er det greit å huske på at den setter inn to streker før de fire tildene.

Språk / Language

Her velger du hvilket språk du vil at brukersnittet skal være på. Velger du no - Norsk (bokmål), får du bokmål. Velger du nn - Norsk (nynorsk), får du nynorsk. Du kan også velge et hvilket som helst annet språk hvis du foretrekker det. Merk: Ikke alt på siden er oversatt. Det dukker opp engelst tekst her og der. Det jobbes med saken.

Passord

For å endre passord, tast inn ditt gamle passord, det nye passordet og så det nye passordet en gang til. Dersom du bare skal endre andre preferanser trenger du ikke å taste inn passordet.

 • Husk passordet til neste gang: Krysser du av for dette blir det lagt en HTTP cookie i din nettlesers lager. Denne gjør VeiskilleWiki i stand til å gjenkjenne deg hver gang du besøker siden, og du vil ikke trenge å logge deg inn hver gang. Merk at dette bare fungerer dersom du bruker samme maskin hver gang.

Hvis du vil bruke denne funksjonen må du endre passord dersom du har logget inn med at passord som er generert av VeiskilleWiki og sendt med e-post til deg - det vil si hvis du har fått nytt passord tilsendt. Dette er av hensyn til sikkerhet, men det skaper veldig ofte problemer for nye brukere.

E-postinstillinger

Her kan du velge om og når du skal bli varslet pr. e-post. Du kan også sperre for at andre brukere kan sende deg e-post via Wikien.

Brukerinnstilling for hurtigmeny

Dette valget fungerer bare i utseendene Standard og Kölnerblå (se nedenfor). Dersom du ikke har endret utseende på VeiskilleWikien kan du ignorere dette avsnittet.

Brukermenyen er en liste med lenker til de forskjellige spesialsidene. Du kan velge om du vil ha den på høyre eller venstre side av hver enkelt side, eller om du vil skru den av. Det er foreløpig ikke mulig å legge den på toppen eller bunnen av siden.

En "fast" brukermeny vil legges seg i hjørnet øverst på siden, mens en "flytende" meny vil ligger i toppen av nettleservinduet i stedet for å rulle sammen med siden. På gamle nettlesere og mobilversjoner kan det være problemer med flytende menyer.

Brukermenyen må være på for at du skal kunne få tilgang til visse funksjoner, f.eks. å flytte en side, og hvis du bruker utseendet Standard. Den må også være på for å komme til spesialsidene såfremt du ikke taster inn URL'en manuelt.

Utseende

Et MediaWiki-utseende er en måte å vise siden på. Det er noen forskjeller i HTML-koden systemet produserer (men antagelig ikke i selve siden), og forskjellige stilark blir bruk.

Defaultvalget er det nye MonoBook-utseendet. Man kan se hvordan de andre utseendene er ved å klikke på "Preview"-knappen bak navnet.

Lenker på siden av de enkelte sider kommer i forskjellige posisjoner. Noen lenker finnes ikke i alle utseender. I Nostalgi er noen lenker i rullemenyer i stedet for å være umiddelbart synlige.

Kölnerblå har en fast skriftstørrelse, såfremt man ikke spesifiserer i nettleseren at den skal ignorere fontstørrelse spesifisert på nettsiden. Linjehøyden er også fast, og derfor et dette utseendet ikke egnet for store skrifttyper.

I MonoBook er bredden på brukermenyen på venstre side avhengig av skriftstørrelsen. Det betyr at med en stor skriftstørrelse vil bredden på hoveddelen av siden bli mindre enn med andre utseender.

Hvis man bruker Standard med en brukermeny og stor skift kan det være nødvendig med en endring i en CSS for å redusere størrelsen på teksten i brukermenyen. Dette er avhengig av prosjektet, eller mer spesifikt på det lengden av det lengste order i menyen. Hvis menyen ikke passer på den bredden som er satt av kan det bli komplikasjoner, avhengig av hvilken nettleser man bruker. I Internet Explorer vil menyen overlappe hovedfeltet, og den vertikale linjen som skal skille feltene vil komme over hovedteksten. I andre lesere vil ikke problemet oppstå dersom menyen er på høyre side.

Det er ikke lengden på et lenkenavn som helhet som er problemet, men det lengste ordet i lenken, ettersom det ikke er mulig med orddeling. Eksempler på lengste ord i forskjellige Wikipediaer er:

 • "contributions" - engelsk og fransk Wikipedia og Meta - kort, stor skriftstørrelse kan brukes
 • "Beobachtungsliste" - tysk Wikipedia - langt, stor skriftstørrelse er vanskelig eller umulig å bruke
 • "Prosjektportal" - norsk Wikipedia - kort, stor skriftstørrelse kan brukes

For å få full bredde på hovedfeltet kan du bruke Standard uten brukermeny eller Nostalgi. Svakheten er at du da ikke har lenker til henholdsvis spesialsidene og din brukerside.

Files

Her kan du sette maksimum visningsstørrelse på bilder og Thumbnails. Primært for å tilpasse i forhold til hvor stor skjerm du har.

Date and time

Her kan du sette innstillinger knyttet til dato og klokkeslett.

Datoformat

Valgene viser de forskjellige datoformatene du kan ha som standard.

Time zone

Her taster du inn antall timer som må trekkes fra UTC-tid for å få tiden i din tidssone. Tiden herfra brukes til å vise alle tider for redigeringer - tiden en endring blir utført er registrert i UTC-tid, og vil dermed de fleste steder avvike fra lokal tid. I Norge får man korrekt tid ved å taste inn 02:00 når det er sommertid, og 01:00 når det er vintertid. Klikker du på knappen "Hent tidssone fra nettleseren" vil instillingen automatisk settes til den samme som maskinen.

Tekstboks-størrelse

Her er en rekke innstillinger knyttet opp mot redigering av sider.

 • Rekker, Kolonner. Her kan du stille inn størrelsen på tekstboksen som brukes når du redigerer en side.
 • Rediger avsnitt ved hjelp av [rediger]-lenke. Legger inn en egen lenke som lar deg redigere enkeltavsnitt heller enn hele artikkelen.
 • Rediger avsnitt ved å høyreklikke på avsnittsoverskrift (JavaScript). Lar deg redigere enkeltavsnitt ved å høyreklikke på avsnittsoverskriften.
 • Rediger sider med dobbeltklikk (JavaScript). Lar deg redigere hele artikkelen ved å dobbeltklikke på innholdet.
 • Redigeringsboksen har full bredde. Hvis dette valget er krysset av vil tekstboksen fylle nettleservinduet minus bredden på brukermenyen.
 • Show edit toolbar. I lesere som støtter funksjonen blir en knapperad med redigeringshjelpmidler vist.
 • Show preview on first edit. Viser forhåndsvisning med en gang du begynner redigeringen.
 • Vis forhåndsvisningen foran redigeringsboksen, og ikke etter den. Hvis du krysser av for dette vil den forhåndsviste teksten komme øverst og tekstboksen under når du klikker på knappen «Forhåndsvisning» mens du redigerer.
 • Add pages I create to my watchlist. Legger automatisk sider du oppretter inn i overvåkningsfunksjonen.
 • Overvåk nye og endrede artikler. Hvis dette er krysset av vil alle artikler du legger inn eller endrer automatisk bli lagt til i overvåkningslisten din. Dersom du bidrar med mange artikler vil dette valget føre til at du får en veldig lang overvåkningsliste. Det er derfor gjerne et valg som er best å bruke i begynnelsen, eller dersom du arbeider med en begrenset mengde artikler.
 • Marker i utgangspunktet alle redigeringer som mindre. Hvis dette valget er krysset av vil det automatisk være krysset av for "Mindre endring" når du redigerer en side.
 • Use external editor by default. Lar deg bruke et egendefinert program når du redigerer.
 • Use external diff by default. Lar deg bruke et egendefinert program når du sammenlikner forskjeller.

Recent changes / Siste endringer

 • Antall titler på siden «siste endringer»: Du kan velge hvor mange endringer du vil skal komme opp når du går til «Siste endringer». Det er mulig å velge et annet antall når du har kommet til siden.
 • Skjul mindre redigeringer i siste endringer: Dersom du ikke ønsker å få opp endringer markert som mindre når du går til «Siste endringer» kan du krysse av her. Dette kan endres på siden.
 • Forbedret siste endringer (ikke for alle nettlesere): Med dette valget på kan de siste endringer grupperes etter dag for hver artikkel, og artiklene kan vises i rekkefølge fra siste til eldste endring.

Brukerinnstillinger for søkeresultater

 • Resultater per side: Angir hvor mange resultater du får per side med søkeresultater.
 • Linjer per resultat: Dersom denne settes lavt vil det ikke bli vist en kontekst for alle treff i søkeresultatene. Ved å sette den til 5000 eller mer vil det bli gitt kontekst for alle treff.
 • Tegn per linje i resultatet: Antallet tegn i konteksten for hvert treff i søkeresultatet. For å alltid få hele linjer kan den settes til 5000 eller mer.
 • Søk som standard i disse navnerom: Viser en liste over alle steder hvor det kan søkes. Noen av valgene som kommer opp krever utvidede rettigheter for å gi resultater.

Misc / Forskjellige innstillinger

 • Grense for visning av småartikler. Artikler som er mindre enn det tallet som settes inn vil bli vist som stubber i oversikter. Tallet null vil vise alle artikler.
 • Strek under lenker. Normalt er lenker understreket. Du kan skru av dette, men det er ikke sikkert at nettleseren din respekterer valget. Lenkene vil uansett skille seg ut fra resten av teksten fordi de er i en annen farge, men det er ikke mulig å umiddelbart se om to etterfølgende ord utgjør en eller to lenker.
 • Røde lenker til tomme sider. En intern lenke til en ikke-eksisterende side blir automatisk en lenke til redigeringssiden. Dersom dette valget skrus av vil slike lenker erstattes av et spørsmålstegn etter ordet det lenkes til; spørsmålstegnet fungerer som lenke til redigeringssiden. Det er ved bruk av spørsmålstegnet ikke mulig å umiddelbart se om det dreier seg om bare ordet rett før tegnet eller flere ord.
 • Blokkjusterte avsnitt. Hvis dette er krysset av vil avsnittene bli vist med blokkjustering, det vil si rett venstre- og høyremarg. Er valget skrudd av vil artiklene bli vist med venstrejustering.
 • Nummerer overskrifter. Hvis dette er krysset av vil det være hierarkisk nummerering av overskrifter i artikler.
 • Vis innholdsfortegnelse (for artikler med mer enn tre avsnitt). Når dette er på vil det vises en innholdsfortegnelse i alle artikler med mer enn tre overskrifter. Overskriftene i innholdsfortegnelsen fungerer som lenker innen artikkelen.
 • Ikke husk sidene ved neste besøk: Ved å krysse av blir ikke sidene lagret av din nettleser. Dette er praktisk dersom du merker at du til stadighet får opp gamle versjoner av sider, men det betyr lengre innlastingstider.
 • Enable "jump to" accessibility links. Viser eller skjuler de to linkene "Jump to: navigation, search" på toppen av hver side, som lenker til navigasjonslinjen og søkefeltet.

Nettleserinnstillinger

De fleste nettlesere lar deg også justere visse innstillinger, som skriftstørrelse og skrifttype. Utseendet Standard er kompatibelt med dine nettleserinnstillinger. Kölnerblå har det meste av teksten med fast tegnstørrelse, og ignorerer i utgangspunktet dine nettleserinnstillinger. Men noen lesere, som Internet Explorer, lar deg velge at skriftstørrelse innstilt av nettstedet skal ignoreres, og Kölnerblå vil da bruke leserens innstilling. Da det ikke er mulig å få leseren til å ignorere linjehøyden, vil det bli umulig å lese teksten dersom for stor skriftstørrelse brukes.